Greek Reports (Ελληνικά)

Το μήνυμα της Ισπανίας

Η σημασία των Ισπανικών εκλογών είναι διπλή. Στην Ισπανία θα συνεχίσει μια κυβέρνηση με προοδευτικό-αριστερό πρόσημο, και με κοινοβουλευτική πλέον πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα, ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών, ενισχύεται η δυναμική ενός Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Πόλου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά!

Το αποτέλεσμα στην Ισπανία, χωρίς να παραγνωρίζονται οι ειδικές συνθήκες κάθε χώρας, οδηγεί σε γενικότερες πολιτικές διαπιστώσεις.

Πρώτον. Στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, που επλήγησαν σκληρά από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, εκφράστηκε μια πλειοψηφική προοδευτική δυναμική αλλαγής. Στη χώρα μας με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πορτογαλία με τη νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος και τη συνεργασία με την Αριστερά, και τώρα στην Ισπανία με την νίκη του PSOE και την προοπτική διακυβέρνησης με την υποστήριξη των Podemos . Η συνεργασία του Πέδρο Σάντσεθ με τους Podemos πριν τις εκλογές έχει ήδη αποτυπωθεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στη στήριξη των συντάξεων και στην ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.

Δεύτερον. Η συγκρότηση προοδευτικών-αριστερών συμμαχιών και η ανάδειξη ενός Προοδευτικού Πόλου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχώς κερδίζει έδαφος γιατί αποτελεί πολιτική και κοινωνική ανάγκη της εποχής μας. Η προοδευτική συνεργασία στην Ισπανία εκφράζει και τη γενικότερη κατεύθυνση των Σοσιαλιστικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Ούντο Μπούλμαν και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φρανς Τίμερμανς. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξάλλου έχει συγκροτηθεί το Προοδευτικό Φόρουμ με τη συμμετοχή της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής και την αναχαίτηση της ακροδεξιάς.

Τρίτον. Οι Ισπανικές εκλογές δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα στα συντηρητικά κόμματα που, όπως το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, διολισθαίνουν προς την ακροδεξιά, και τελικά χάνουν στο Κέντρο και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς. Η πολιτική του Λαϊκού Κόμματος ενίσχυσε το ακροδεξιό VOX που έλαβε 10%. Το μήνυμα αυτό αφορά και τη ΝΔ.

Τέταρτον. Προοπτική έχουν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις που συνειδητοποίησαν τα διδάγματα της κρίσης, τις συνέπειες της συνθηκολόγησης με τον νεοφιλελευθερισμό και την αναγκαιότητα για ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, το PSOE στην Ισπανία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Πορτογαλία ήταν τρία ισχυρά μαζικά κόμματα, που εξέφρασαν το δημοκρατικό και κοινωνικό ριζοσπαστισμό μετά την πτώση των δικτατορικών καθεστώτων και το αίτημα της Αλλαγής στις χώρες τους. Συγκρότησαν από κοινού με τις προοδευτικές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας του ‘80 το προοδευτικό μέτωπο του Νότου, που κατοχύρωσε τις πολιτικές της Συνοχής και της Κοινωνικής Ευρώπης.

Δοκιμάσθηκαν και τα τρία κόμματα από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές. Η διαφορά είναι ότι, αντίθετα με τις επιλογές που επικράτησαν στο ΠΑΣΟΚ, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία τα Σοσιαλιστικά Κόμματα προκήρυξαν εκλογές, δεν συγκυβέρνησαν με τη δεξιά, τάχθηκαν απέναντι στη λιτότητα και επεδίωξαν τη συνεργασία με την Αριστερά. Δυστυχώς, το ΚΙΝΑΛ με την επιλογή της «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ», την έμπρακτη κεντροδεξιά στροφή του και την άρνηση διαλόγου με την Αριστερά περιθωριοποιείται εντός της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας και του ευρύτερου προοδευτικού κινήματος που αναπτύσσεται.

Το μήνυμα της Ισπανίας είναι ισχυρό και καθαρό. Με μια προοδευτική-αριστερή συμμαχία και ενότητα δυνάμεων συγκροτείται και εκφράζεται μια ευρύτερη προοδευτική πλειοψηφία και προοπτική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button