Greek Reports (Ελληνικά)

Κύκνειον Άσμα

Η υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι στη Λίμνη των Κύκνων δεν αφήνει κανένα περιθώριο να σκεφτεί κάποιος ότι το πανέμορφο αυτό πουλί έχει άσχημη φωνή και πως άδει όμορφα μόνο όταν προαισθανθεί τον θάνατό του.

Κατά τον Πλάτωνα η ομορφιά σ’ αυτό το τραγούδι δεν έχει σχέση με θλίψη αλλά οφείλεται στη χαρά που νιώθει γιατί θα συναντήσει σε λίγο τον Θεό Απόλλωνα. Μεταφορικά, έτσι, χαρακτηρίζεται το τελευταίο έργο ενός δημιουργού ή η φωτεινή έκφραση κάποιου πριν το τέλος.

Είχα το προνόμιο να παρακολουθώ για πολλά χρόνια και να νοσηλεύσω για αρκετές μέρες έναν προικισμένο κι ευγενή κύριο που διένυε την 10η δεκαετία της ζωής του, με αξιοπρέπεια και ζηλευτή πνευματική διαύγεια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της νοσηλείας έφτασε κατ’ επανάληψιν στα πρόθυρα του θανάτου αλλά όλο και το ξεπερνούσε. Διατηρώ στη μνήμη μου την τελευταία μουσική του ακρόαση που ήταν η «μικρή νυκτερινή μουσική» του Μότσαρτ.

Μια ημέρα, που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και διάθεση, η κόρη του κατέγραψε ένα μήνυμά του για την υπόλοιπη οικογένεια που βρίσκεται στην Αμερική.

Ευθυτενής και χαρούμενος, περιέγραφε και συνέκρινε τις θετικές και αρνητικές εναλλαγές της πορείας της νοσηλείας του με το ταξίδι και τις περιπέτειες του Ομηρικού ταξιδευτή και Ήρωα.

Κατέληγε δε «τώρα νιώθω ότι η περιπέτεια και η ταλαιπωρία τελειώνει και όπου νάναι θα βρεθώ, όπως ο Οδυσσέας στην αγκαλιά της Πηνελόπης. That’s love. Αυτό είναι ΑΓΑΠΗ». Ήταν η τελευταία του λέξη! Κι ένα πλατύ χαμόγελο άνθισε στο πρόσωπό του.

Μετά από λίγες ώρες εβυθίσθη και σύντομα έσβησε, ανώδυνα και ειρηνικά.

Πράγματι, αυτό είναι τέλος Δικαίου Ανθρώπου και εκφράζω ευγνωμοσύνη σε κείνον και την οικογένειά του που σε τέτοιες μέρες κι εποχές χάρισαν τέτοια εμπειρία και παράδειγμα.

  • Καρδιολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button