Greek Reports (Ελληνικά)

Απαντά με ασάφειες και διφορούμενα το Φόρειν Όφις

  • Για το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων

Στις 5 Μαρτίου 2019 ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης στην συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέρεμυ Χάντ στο Φόρειν Όφις, μεταξύ άλλων και όπως γράφτηκε,  του ζήτησε:

Όπως επαναβεβαιώσει την βρετανική θέση στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, όπως δημόσια είχε εκφραστεί από τον τέως υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, βάσει της οποίας το Λονδίνο δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και ότι είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί ό,τι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο.

Το Φόρειν Όφις λοιπόν, σύμφωνα με το τουίτερ της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Λευκωσία απάντησε στις 8.3.2019 , όμως, η σημαντική αυτή είδηση πνίγηκε στην Κύπρο με τα σκάνδαλα και το τριήμερο φαγοπότι…

Στην Κύπρο ο Πολιτικός Διευθυντής του Φόρειν ΄Οφις

Πιο συγκεκριμένα και εντός 48 ωρών με τη λήξη της επίσημης επίσκεψης στο Λονδίνο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ως προσκεκλημένος της βρετανικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της Βασίλισσας, έτρεξε στην Κύπρο για συναντήσεις με τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρόγιαννη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πολιτικός Διευθυντής στο Φόρειν Όφις Richard Moore.

Σημειώνεται είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη τα τελευταία χρόνια από Πολιτικό Διευθυντή του Φόρειν ΄Οφις στην ΚΔ.

«Ορόσημο»

Η  Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία πρόβαλε την επίσκεψη στο τουίτερ της στις 8.3.2019 και  ότι μετά την επίσκεψη ορόσημο (όπως την αποκάλεσε) του Προέδρου Αναστασιάδη  στο ΗΒ επιβεβαιώνοντας τις θετικές σχέσεις ΗΒ και Κύπρου,  έφθασε στην Κύπρο ο κ. Πολιτικός Διεθυντής του Φόρειν Όφις Ρίτσιαρτ Μούρ (Richard Moore) για συζητήσεις για διάφορα θέματα περιλαμβανομένου και του Brexit , περιφερειακών σχέσεων και της διευθέτησης (του Κυπριακού) με Χριστοδουλίδη, Μαυρόγιαννη και Ακκιντζί.

Η  πρώτη τέτοια επίσκεψη του Πολιτικού Διευθυντή του Φόρειν Όφις τα τελευταία χρόνια τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μουρ, πρόσθεσε  η Αρμοστεία, επανέλαβε την καθαρή και απαράλλακτη θέση του ΗΒ: είμαστε ανοικτοί σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις καταλήξουν τα άλλα μέρη στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Οι φωτογραφίες με τις συναντήσεις Μούρ/Μαυρόγιαννη/Ακκιντζί, αναρτήθηκαν στο τουίτερ της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Λευκωσία.

Το τουιτερ της Υπάτης Αρμοστείας αναδημοσίευσε και ο Richard Moore στο δικό του τουίτερ.

https://twitter.com/UKinCyprus/status/1104034187533864960

https://twitter.com/ukpoldirrichard?lang=en

@foreignoffice Political Director @UKPolDirRichard Moore visited #Cyprus today for discussions with @Christodulides, @AMavroyiannis and @MustafaAkinci_1 on range of issues incl. #Brexit, regional relations & settlement – first visit of FCO Political Director in recent years.pic.twitter.com/qmsxjNsPI0

Reconfirmed positive trajectory of UK -Cyprus relations, following landmark visit of @AnastasiadesCY to UK this week. On settlement, he reiterated clear, unchanged UK position: we are open to whatever arrangements the other parties can agree on security & guarantees.

«Είμαστε ανοικτοί»

Ο κ. Μούρ όμως δεν απάντησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη παρά μόνο στο δεύτερο σκέλος από ότι ζήτησε και αυτό με διφορούμενο τρόπο.

Δεν «επανέλαβε» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού γιατί και προηγουμένως (2015) δεν είχε πει κάτι τέτοιο το Φόρειν Όφις.

Και ακριβώς αυτό τόνισε ο κ. Μούρ όταν έγραψε η Υπάτη Αρμοστεία ότι «επανέλαβε την καθαρή και απαράλλακτη θέση του ΗΒ: είμαστε ανοικτοί σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις καταλήξουν τα άλλα μέρη στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις»

Να προσεχτεί το λεκτικό.

Οι λέξεις «είμαστε ανοικτοί» δεν ερμηνεύεται ότι δεν θέλουν ρόλο εγγυήτριας δύναμης αλλά ότι είναι ανοικτοί να συζητήσουν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις!

Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία επιμένει σε παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων, η απάντηση αυτή αφενός είναι όντως η πάγια πολιτική γραμμή του Φόρειν Όφις και αφετέρου διφορούμενη και με …εποικοδομητική ασάφεια για να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

Ο Richard Moore διετέλεσε Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία μεταξύ 2014-2017 και υπηρέτησε και προηγουμένως στην Τουρκία μεταξύ 1990 – 1992 και συμμετείχε στην 30μελή ομάδα του Φόρειν Όφις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα το 2017.

https://twitter.com/UKinCyprus/status/1104034187533864960

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος , 12.3.2019  (Ανταπόκριση Ράδιο Πρώτο 12.3.2019 πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου  36.00’ λεπτά.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button