Greek Reports (Ελληνικά)

Τα υπέρ και τα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Διάλεξη του Ελλαδίτη πρέσβη επι τιμή, διπλωμάτη και συγγραφέα Αλέξανδρου Π. Μαλλιά για ένα ζήτημα που απασχόλησε δεκαετίες την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Τα θετικά αλλά και τα αρνητικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών παρουσίασε και ανέλυσε σε βάθος ο Ελλαδίτης Πρέσβης επί τιμή, διπλωμάτης και συγγραφέας Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, προσκεκλημένος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Παρουσία διπλωματών, της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, ακαδημαΪκών, και απλών πολιτών, ο κ. Μαλλιάς, αναφέρθηκε στο τι σημαίνει η ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στο ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει στο εγγύς μέλλον.

Αμφισβήτησε το αν η Ελλάδα επιδιώξει να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως η χώρα δεν είναι αναθεωρητική, ενώ δεν απέκλεισε η Αθήνα να επιχειρήσει κάποια στιγμή στο να βελτιώσει ή να προσθέσει κάποιες εγγυητικές δικλίδες σε ορισμένα άρθρα της Συμφωνίας.

Ο ομιλητής επισήμανε πως κατά την άποψη του η Ρωσία δεν θα αντιδράσει για τη Συμφωνία. Αντίθετα, θα επιδιώξει να την εκμεταλλευτεί προς όφελος της, καθώς και η ίδια έχει ανοικτά πολλά ζητήματα.

Επιπρόσθετα, ανέλυσε τη σημασία που έχει η Συμφωνία για την Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία και τις επιδιώξεις τους στην περιοχή. Μίλησε επίσης για τον ρόλο και την πολιτική της Τουρκίας και τον στόχο της Ελλάδας σε σχέση με την πολιτική της Άγκυρας στα Βαλκάνια.

Ο Έλληνας διπλωμάτης, καυτηρίασε επίσης το γεγονός, ότι υπήρξε ελάχιστη ή και μηδαμινή ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Αναφέρθηκε επίσης σε κενά της Συμφωνίας που θα μπορούσαν να είχαν απαλειφθεί με μια καλύτερη συνεννόηση ανάμεσα στις Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. 

Μετά την ομιλία ο κ. Μαλλιάς, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button