Greek Reports (Ελληνικά)

Οι μαχαιριές της Επιτροπής Γιούνκερ κατά της Κύπρου

Στην πολιτική κρινόμαστε για την διορατικότητα μας, δηλαδή, την εκ των προτέρων στάση μας ενόψει μιας κρίσιμης εξέλιξης.

Με την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στην ΑΟΖ  της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), πολλοί σήμερα επιζητούν τα εύσημα.

European Commission chief Jean-Claude Juncker speaks during a join news conference with Bulgarian Prime Minister, European Union President and Turkish President in Varna on March 26, 2018. / AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF (Photo credit should read DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images)

Ο λόγος που η ΚΔ συνέχισε να υπάρχει, να οριοθετεί ΑΟΖ και να προωθεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς ως κράτος της ΕΕ, είναι επειδή το 2004 απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν, μια βδομάδα πριν την ένταξή μας στην ΕΕ. Εάν γινόταν αποδεκτό,  Βρετανία και Τουρκία αποκτούσαν -με την υπογραφή μας- τέτοιο ρόλο στις νότιες θάλασσες της Κύπρου που ανατρεπόταν οτιδήποτε ακολούθησε έκτοτε. Είναι λοιπόν εμπαιγμός προς τους πολίτες οι οποίοι όντως επέδειξαν διορατικότητα το 2004, να αυτοανακηρύσσονται σήμερα, 2019, διορατικοί και προστάτες εκείνοι που τότε στην κρίσιμη ώρα έσφαλλαν και όσοι  θεωρούν τα κοιτάσματα δέντρο που έπεσε στο δρόμο προς την … λύση και πρέπει να παραμεριστεί!

Αρκετές φορές έχουμε τεκμηριώσει ότι η κυπριακή πολιτική στην ΕΕ πάσχει επειδή αρκείται σε χειραψίες και χαμόγελα (που βολεύουν τους ξένους), αλλά αυτό παρουσιάζεται στην Κύπρο ως επιτυχία. Μια πολιτική που αποφεύγει να  … στεναχωρήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δυνατόν να υπηρετεί ατομικές επιδιώξεις, αλλά δεν σημαίνει ότι υπηρετεί το μέγιστο συμφέρον της Κύπρου. Ιδού, άλλη μια μαχαιριά της Επιτροπής Γιούνκερ κατά της Κύπρου με επίκεντρο το χαλλούμι, καθώς οι δικοί μας χαριεντίζονται.

Τον Ιούλιο 2014, η Κύπρος υπέβαλε αίτημα για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενου κυπριακού προϊόντος. Κατέχουμε όλες τις πληροφορίες. Μετά την αίτηση της Κύπρου, υποβλήθηκαν 9 ενστάσεις που εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν όλες. Ακολούθως, η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ ολοκλήρωσε τον Κανονισμό για κατοχύρωση του  χαλλουμιού. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το Γραφείο του Γιούνκερ  παρακολουθεί στενά το θέμα και ότι η Επιτροπή όφειλε προ καιρού να εγκρίνει την νομοθετική κατοχύρωση και προστασία του χαλλουμιού. Ο λόγος που δεν εγκρίθηκε και μπλοκάρεται χρόνια, οφείλεται αποκλειστικά στην παρέμβαση της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, που λειτουργεί υπό τον Γιούνκερ και διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις προς τους Τουρκοκύπριους (Εμπόριο Πράσινης Γραμμής και οικονομική ανάπτυξη). Η Επιτροπή Γιούνκερ επιτρέπει στην Υπηρεσία αυτή να παρεμβαίνει αυθαίρετα και παράνομα (ναι, παράνομα) και να συνδέει το χαλλούμι με … τις συνομιλίες στο Κυπριακό!

Στις 20/2/2019, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής -απαντώντας στο ΚΥΠΕ- είπε δημοσίως ψέματα, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία για το χαλλούμι «βρίσκεται στην εξέταση των ενστάσεων». Όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν προ καιρού! Σε άλλο κράτος της ΕΕ θα είχε προκληθεί πολιτικός σεισμός εναντίον της Ευρ. Επιτροπής. Οι δικοί μας αξιωματούχοι σε Κύπρο και Βρυξέλλες εγκωμιάζουν τον … Γιούνκερ και την Επιτροπή του. Την ίδια μέρα (20/2/2019), το Υπουργικό της Κύπρου ανακοίνωσε ότι «υπάρχει επικοινωνία» και αυτό αρκεί αφού ο Πρόεδρος “έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες”!

Σημείωση: Η απόφαση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει την εισήγησή μας για διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας, όπως για μήνες επιχειρηματολογούμε, είναι προς τη  σωστή κατεύθυνση με στόχο τα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button