Greek Reports (Ελληνικά)

Απομάκρυνση Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο

  • Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα

Η γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έρχεται να επιβεβαιώσει 3 γνωματεύσεις έγκριτων νομικών που θεωρούνται αυθεντία, τις οποίες έχει η Κυπριακή Κυβέρνηση στα χέρια της από το 2007.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενισχύει με τη γνωμάτευση του, την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας αναφορικά με το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Απόφαση που είναι δεσμευτική.

Με αυτά τα δεδομένα δεν δικαιολογείται η όποια ολιγωρία ή αδράνεια από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει και τη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας και να διεκδικήσει την απομάκρυνση των Βάσεων και την ιδιοκτησία των εδαφών που βρίσκονται σ’ αυτές ολοκληρώνοντας έτσι την ανεξαρτησία μας.

Γνωρίζω ότι κάποιοι θα επαναφέρουν το γνωστό επιχείρημα πως δεν πρέπει ενόσω το Κυπριακό είναι άλυτο να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο.

Το επιχείρημα αυτό είναι λανθασμένο και ανυπόστατο για δύο λόγους:

Πρώτο, γιατί με τη θέση αυτή δίνουμε κίνητρο στη Βρετανία να συμβάλλει στη μη λύση του Κυπριακού έτσι ώστε να μην ανησυχεί για τις βάσει της και

Δεύτερο, γιατί το μέτωπο το έχει ανοίξει προ πολλού η Βρετανία με τη στάση της στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζω την τελευταία της παρέμβαση για να υποχρεωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εκδίδει Κυπριακή ταυτότητα σε παιδιά των εποίκων.

Όσοι πιστεύουν πως δεν υπάρχει ανοικτό μέτωπο απλά στρουθοκαμηλίζουν σε βάρος των συμφερόντων του Κράτους και του λαού μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button