Greek Reports (Ελληνικά)

H Αδούλωτη Κερύνεια με τον ΠτΔ

Την Πέμπτη , 21.2.2019, το πρωϊ, οκταμελής αντιπροσωπεία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα  σχετικού αιτήματος του Σωματείου, το οποίο τίθεται εδώ και καιρό στα υπομνήματα και επιστολές που αποστέλλονται στον Πρόεδρο με κάθε ευκαιρία, σχολιάζοντας και παραθέτοντας γνώμες. απόψεις και εισηγήσεις του Σωματείου, επί τρεχουσών εξελίξεων στο Κυπριακό , καθώς και επί προσφυγικών προβλημάτων.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των τριών Παραρτημάτων του Σωματείου, Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ , στις 17.2.2019, στην οποία η αναφορά του Προέδρου, ότι πρέπει να σταματήσει το περιπαίξιμο των προσφύγων σε ότι αφορά την επιστροφή τους στη Ζώνη που θα παραμείνει υπό Τουρκική Διοίκηση, υπονοώντας τον αποκλεισμό της επιστροφής, προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των Κερυνειωτών.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η  ενημέρωση και η συζήτηση  περιεστράφει γύρο από αυτο το θέμα, αν και ο κατάλογος ερωτημάτων επί πολλών πτυχών και του Κυπριακού και των προσφυγικών προβλημάτων ( όπως φαίνεται κατωτέρω ) ήταν μεγάλος.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε και ξεκαθάρισε τη θέση του ότι:

  • Συζητούμε σε Δικοινοτικό διάλογο ,για λύση ΔΔΟ,  κάτι το οποίο έχουμε αποδεχθεί εδώ και χρόνια και έχουν κάμει όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.
  • Είμαστε, υποστήριξε μικρό Κράτος και δεν μπορούμε να επιβάλουμε άλλη επιλογή σήμερα  ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια, λόγω των μεγάλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων που έχουν  μεγάλες  χώρες με την Τουρκία.
  • Δοκιμάστηκε είπε η πρόθεση για απομάκρυνση του Κυπριακού απο τα όσα είχαν συμφωνηθεί εξαρχής για λύση ΔΔΟ μέσα από Δικοινοτικές συνομιλίες , αναφερόμενος στον Σπύρο Κυπριανού και Τάσο Παπαδόπουλλο, και απέτυχε η προσπάθεια.
  • Δικαιολογείται η αναγνώριση πρώτης πρωτεραιότητας στο σημερινό  “χρήστη” κατεχόμενης περιουσίας, κάτι που τόνισε ότι δεν ήταν δική του εισήγηση αλλά του κ. Γκουτέρες στο Πλαίσιο που κατέθεσε για συζήτηση. Επεξήγησε στη συνέχεια, αιτιολογώντας τη θέση του, ότι για κάθε περίπτωση θα εξαρτάται απο το βαθμό του συναισθηματικού δεσμού “χρήστη” και νόμιμου ιδιοκτήτη της περιουσίας, από την ανάπτυξη που έγινε πάνω σε αυτή κ.λ.π.
  • Στην περίπτωση που η σύγκριση “χρήστη” και νόμιμου ιδιοκτήτη θα βαρεί υπέρ του “χρήστη” θα δίδεται στον νόμιμο ιδιοκτήτη υπαλλακτικά άλλη περιουσία, ή, άλλη θεραπεία.
  • Αντίστοιχης μεταχείρισης θα τύχουν και οι σημερινοί Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες χρήστες Τ/Κ περιουσιών και οι Τ/Κ νόμιμοι  ιδιοκτήτες τους. Αν φθάσουμε σε τέτοιο σημείο θα γίνει ανακατανομή  των Τ/Κ κλήρων.
  • Η διαδικασία για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό σκοντάφτει στην Τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία δεν αποδέχεται ούτε αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν στο ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ και έφερε ως παράδειγμα το ξεκαθάρισμα που έγινε σε ότι αφορούσε το Πλαίσιο Γκουτέρες στις 4, Ιουλιου 2018 και αναφερόταν   στις εγγυήσεις και εγγυητικά δικαιώματα, καθώς και την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων. Σε ότι αφορά τα στρατεύματα ο Πρόεδρος υποστήριξε πως το Πλαίσιο προνοούσε για παραμονή στρατευμάτων σύμφωνα με τη συνθήκη εγκαθ΄τδρυσης της Δημοκρατίας.
  • Προσβλέπει στη συνάντηση με Ακκιντζι στις 26.2.2019 για να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει κατάληξη σε “όρους αναφοράς” που θέλει ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ για να επαναρχίσει η διαδικασία.
  • Σε ότι αφορά τις εξώσεις προσφύγων από Τ/Κ περιουσία τις δικαιολόγησε ότι εμείς είμαστε το νόμιμο Κράτος και πρέπει να ενεργούμε νόμιμα οπότε δεν μπορούμε να αρνηθούμε επιστροφή περιουσίας νοουμένου ότι ο ιδιοκτήτης κατοικεί μόνιμα στις ελέυθερες περιοχές για 6 μήνες.

Από την πλευρά της δικής μας αντιπροσωπείας απαντήθηκαν και αντικρούσθηκαν όλες οι θέσεις και τα επιχειρήματα του Προέδρου ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά την αντίθεσή μας στη συνέχιση της ίδιας διαδικασίας για λύση ΔΔΟ,  με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επιστροφής μας κάτι το οποίο είναι αναφαίρετο μας δικαίωμα και με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιείται η συσχέτιση με το σημερινό “χρήστη”.

Η κατεχόμενη περιουσία, μας ανήκει και πρέπει στα πλαίσια λύσης να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Διατυπώσαμε την άποψη πως με την παροχή δικαιωμάτων στον χρήστη θα δημιουργηθεί  πρόβλημα και διχασμός μεταξύ των Ε/Κ προσφύγων και εκτοπισθέντων ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών οι οποίοι δεν πήραν κλήρο Τ/Κ περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές.

Επαναλήφθηκε η θέση μας ότι επειδή είμαστε το νόμιμο Κράτος με ευθύνη νομιμότητας έναντι όλων των πολιτών, έπρεπε  η νομοθεσία του νόμιμου Κράτους, σε συνθήκες ημικατοχής,  να κατοχυρώνει τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους  μέχρι τη συνολική λύση και να αποκλείονται οι εξώσεις  προσφύγων από Τ/Κ περιουσίες μέχρι την επίτευξη τελικής συνολικής λύσης.

Συνοψίζοντας ζητήσαμε να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι ο προσφυγικός κόσμος και ιδιαίτερα οι Κερυνειώτες οι οποίοι έχουν αναστατωθεί από το περιεχόμενο της συνέντευξης του Προέδρου, ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ.

Η πίεση χρόνου ως εκ των άλλων υποχρεώσεων του Προέδρου δεν επέτρεψε την εξάντληση όλων των θεμάτων και ο Πρόεδρος υποσχέθηκε να δώσουμε συνέχεια σύντομα, σε νέα συνάντηση.

Συμπερασματικά ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, έστω και αν  διαπιστώνεται ότι συνεχίζουμε να διαφωνούμε με τον Πρόεδρο επί της ουσίας της διαχείρισης του Κυπριακού, αλλά θεωρούμε ότι ο διάλογος πρέπει  να ανοίγει δρόμους προβληματισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button