Greek Reports (Ελληνικά)

Αέρια, Πετρέλαια και της… Βενεζουέλας!

Πέραν των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων εγκατέλειψαν την Βενεζουέλα εξ αιτίας της ραγδαίας καταρρέουσας οικονομίας της και ας κατέχει την 11η θέση στην παραγωγή πετρελαίου και χώρα μέλος του OPEC.

Στα χάλια της και η Νιγηρία (πρώην βρετανική αποικία αυτή) 13η στη σειρά παραγωγής πετρελαίου και επίσης μέλος του OPEC, η διαφθορά, η καταδίωξη Χριστιανών, οι απαγωγές  κοριτσιών από την Πόκο Χαράμ που δεν κατάφερε η κυβέρνηση (της Νιγηρίας) να εξουδετερώσει μαστίζουν τη χώρα.

Άλλες τόσες πλούσιες κατά τα άλλα χώρες είτε με πετρέλαια είτε με διαμάντια (Αφρική) ο πλούτος τους καταντά τελικά… αέρας κουπανιστός για το λαό τους…

Στην Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα ούτε τα είδαμε ούτε τα …μυριστήκαμε.  Η οποία είναι και ημικατεχόμενη. Με την Τουρκία να πατά ήδη τα μισά της εδάφη από το 1974 με 40,000 στρατιώτες και εκατοντάδες χιλιάδες κουβαλητούς έποικους της Ανατολίας στα κλεμμένα μας σπίτια και περιουσίες.  Με τα διάφορα Μπαρπαρός της να παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ ανενόχλητα από τους μεγάλους Δύσης και Ανατολής… Ας  ελπίζουμε ότι στο τέλος και το χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος της Μεσογείου δεν θα καταντήσει της… Βενεζουέλας με τα μυαλά των «ηγετών» του. Και εκείνων που ονειρεύονται μέρα μεσημέρι, πλούτη και παλάτια και μοιρασιά των αερίων και πετρελαίων στην κυπριακή ΑΟΖ με την κατοχική Τουρκία αντί την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας τους…

  • Δι-κοινοτική πρώτα και μετά δι-ζωνική

Στο άρθρο του ο αγαπητός Νίκος Κουτσού «Οι θέσεις του αγγλικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό» (Σημερινή 3.2.2019) έγραψε «3. Η φράση που χρησιμοποιείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία και όχι δικοινοτική, διζωνική όπως κατέληξε να γράφεται.»

Θα διαφωνήσω με τον αγαπητό Νίκο Κουτσού.

Συνηθίσαμε να γράφουμε πρώτα τη δι-ζωνική και όμως, ορθότερα είναι όντως η δι-κοινοτική λέξη πρώτη. Και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι τη δι-ζωνική που χρησιμοποιούν από τότε που την εισήγαγαν οι Βρετανοί (συγγραφείς των) με το ψήφισμα 649/90 αλλά τη δι-κοινοτική, επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου.  Στην συνέχεια βρίσκουμε π.χ. τα ψηφίσματα, 716, 750, 774, 939, 1117 να ξεκινούν με το «bi-communal” και όχι το “bi-zonal”.  Αυτό είναι και σωστό βέβαια εφόσον ο δι-κοινοτισμός προηγήθηκε της  δι-ζωνικής, τον εισήγαγε ο τότε Υπουργός Αποικιών Lennox-Boyd με την δήλωσή του στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 19.12. 1956. Και στη συνέχεια είναι που το 1957 οι Τούρκοι απαίτησαν δύο ζώνες.

Σχετική αναφορά για τη σημασία της δι-κοινοτικής λέξης πρώτα έκανε και ο πρώην δικαστής Γεώργιος Πικής σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» 8.7.2015 όταν εξήγησε ότι αυτό «Συναρτάται με τη συνταύτιση της τουρκικής κοινότητας ως ενός από τα συνιστώντα κράτη», θέση που γνωρίζουν καλύτερα οι εμπνευστές της (ΔΔΟ) και των  δύο συνιστώντων κρατών από τις 3.1.1964 Βρετανοί (και συγγραφείς των ψηφισμάτων-penholders).

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button