Greek Reports (Ελληνικά)

Η επαναβεβαίωση των θέσεων του υπουργείου εξωτερικών του Η. Β. για το Κυπριακό

Στο «Φ» 20/1/2019, δημοσιεύτηκε η απάντηση του Υπ. Εξ. του Η.Β. στους δέκα Κύπριους πρόσφυγες που διαμένουν στο Η.Β., όπου βεβαιώνει τις θέσεις του.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται αρκετά που θα πρέπει να σχολιασθούν από ειδικούς και από την κυβέρνηση.

Προσωπικά θα σχολιάσω μόνο μία θέση.

Αναφέρει η απάντηση ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων που άπτονται του κυπριακού είναι μέσω δίκαιης και με διάρκεια λύσης του κυπριακού ζητήματος βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΔΔΟ) (κεφαλαία δικά μου).

Σχόλια:

  • Αν αυτό το μοντέλο είναι «διεθνώς αποδεκτό», μπορεί το ΥΠΕΞ να μας πει από τις πολλές ομοσπονδίες που είναι μέλη του ΟΗΕ πόσες βασίζονται στο «διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της ΔΔΟ»; Εκτός βεβαίως και αν έχει υπόψη του άλλο διεθνή οργανισμό. Παράκληση είναι να αναφέρει τον οργανισμό και από που εξάγει το συμπέρασμα ότι το μοντέλο αυτό είναι «διεθνώς αποδεκτό» καθώς και τον αριθμό των χωρών και ποιες είναι που βασίζονται στο πιο πάνω μοντέλο.
  • Στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχουν δύο αντικειμενικά δεδομένα που καθιστούν την ομοσπονδία και πολύ περισσότερο την διζωνική ανεφάρμοστη. Αυτά τα δεδομένα είναι: α) ο αριθμός των κυρίων κοινοτήτων που είναι δύο και β) η αριθμητική τους κατάσταση. Ε/Κ 80%, Τ/Κ 18% και 2% διάφοροι. Αυτά έκαναν και την Αγγλική κυβέρνηση τον καιρό της αποικιοκρατίας, να σκεφθεί πρώτα την χρήση του θεσμού του κυβερνήτη, σαν τρίτου μέρους και αργότερα να εγκαταλείψει την ιδέα.

Η φράση που χρησιμοποιείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία και όχι δικοινοτική, διζωνική όπως κατέληξε να γράφεται.

  • Όπως παραδέχονται και μερικοί υποστηριχτές της ΔΔΟ και η πραγματικότητα επιβεβαιώνει, εκεί που εφαρμόστηκε ή απέτυχε (Βοσνία- Ερζεγοβίνη) ή έχει καταλήξει σε δύο κράτη (Τσεχοσλοβακία – Πακιστάν). Η διζωνική είναι μια sui generis ομοσπονδία, που στην πρακτική της εφαρμογή καταλήγει είτε στην διχοτόμηση, είτε σε δύο κράτη. Όπως δηλαδή η συνομοσπονδία έχει εξαφανισθεί έτσι και η ΔΔΟ, τείνει να εξαφανισθεί. Άρα δεν υπάρχει «διεθνώς παραδεχτό μοντέλο ΔΔΟ». Εκτός βέβαια αν το ΥΠΕΞ του ΗΒ ή ο εδώ εκπρόσωπος του μας δώσουν άλλα στοιχεία. Με το να λένε απλώς ότι το μοντέλο ΔΔΟ, είναι διεθνώς αποδεκτό δεν πείθουν. Αντίθετα δημιουργούν άλλους συνειρμούς.

Γενικό Σχόλιο:

Μια λύση που δεν είναι βασισμένη σε αρχές, αλλά απλώς βασίζεται σε υποθέσεις που ούτε σε αρχές βασίζεται ούτε διεθνώς και ιστορικά έχει δικαιωθεί, είναι μια «όποια λύση» που επιβάλλεται για να λύσει κάποιο πρόβλημα και με το πρώτο αδιέξοδο καταρρέει και κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Αν οι ενδιαφερόμενες και οι εγγυήτριες χώρες, θέλουν να συμβάλουν θετικά στην επίλυση του κυπριακού, ας παρουσιάσουν μια μελέτη καταγράφοντας τις προϋποθέσεις που αποδέχονται για κάθε σύστημα, ποιες από αυτές υπάρχουν στην Κύπρο, καθώς και τις συνέπειες από την εφαρμογή της όποιας λύσης στο Κυπριακό.

Το να μην μας λένε την αλήθεια δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους αλλά αντιθέτως, ίσως μακροχρόνια τα βλάπτουν.

Βέβαια εκείνοι που έχουν την απαραίτητη ευθύνη είναι η κυβέρνηση του τόπου και τα κόμματα.

Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν χωρίς να δούμε τέτοια μελέτη.

One Comment

  1. Πολύ ορθά τα γράφει ο κος Κουτσού, αλλά προσθέσω ακόμα κάτι:

    ■ Στην Τσεχοσλοβακία και το Πακιστάν ΟΥΔΕΠΟΤΕ θεσπίστηκαν Φυλετικοί Νόμοι, ούτε και απαγόρευση των ανθρώπων να ζούν και να εργάζονται στις παροδοσιακές τους εστίες. Εκεί, ιδίως στο Πακιστάν, πρόσφυγες και εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους. Ακόμα και με αυτές τις θετικές παραμέτρους τα διζωνικά συστήματα εκεί κατέρρευσαν.

    ■ Η ρατσιστική Διζωνική “τελική λύση” που ζητούν να μας επιβάλουν οι Δυτικές Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η Τουρκία, και οι κυπριο-εθνικιστές βασίζεται στην θέσπιση Φυλετικών Νόμων. Αυτοί οι νόμοι διέπουν ΚΑΘΕ στοιχείο της δομής και λειτουργίας του Διζωνικού κράτους. Μηδαμινή επιστροφή προσφύγων, στέρηση και κατανομή ανθρωπίνων, νομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων και αξιωμάτων με βάση εθνοφυλετικά κριτήρια. Ένα τέτοιο σύστημα ονομάζεται Απάρταϊντ και μόνο στην ρατσιστική Νότιο Αφρική εφαρμόστηκε “νομίμως”: προκάλεσε αμέτρητους ποταμούς αίματος και τελικά κατεδαφίστηκε από τον ρατσιστικά καταπιεσμένο λαό. Αυτό το σύστημα υπάρχει σε ισχύ σήμερα – παρανόμως και ενάντια στη θέληση της διεθνούς κοινότητας – πολύ κοντά μας: επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων από το Ισραήλ επί των Παλαιστινίων. Ακόμα μία εθνοφυλετική “τελική λύση”, πάλιν ποταμοί αίματος, γενοκτονία, και…

    ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σύστημα βασίζεται σε Φυλετικούς Νόμους εκεί οδηγεί: σε αιώνιο πόλεμο.

    Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

    H επαναβεβαίωση των θέσεων του Υπ. Εξ. του Η.Β. για το Κυπριακό
    http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/648024/h-epanabebaiosi-ton-theseon-toy-yp-ex-toy-i-b-ga-to-kypriako

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button