Greek Reports (Ελληνικά)

Ο κοινωνικός σχηματισμός της Κύπρου από το 1191 μέχρι το 2004

Την  εξέλιξη της πολιτικής, κοινωνικής και της οικονομικής ζωής της Κύπρου, από την εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου μέχρι και το δημοψήφισμα  για το σχέδιο Ανάν, εξετάζει το βιβλίο του Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Σπύρου Σακελλαρόπουλου, με τίτλο: «Ο Κυπριακός Κοινωνικός Σχηματισμός(1191-2004)-Από τη συγκρότηση  στη διχοτόμηση», που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων  του Πανεπιστημίου  σε συνεργασία  με την Agora Dialogue.

Πρόκειται για ένα σύγγραμμα που καλύπτει χρονική περίοδο εννιά αιώνων, χρήσιμο για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί για την κυπριακή ιστορία.

O συγγραφέας, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σπύρος Σακελλαρόπουλος

Όπως επισήμανε ο συγγραφέας του, χρειάστηκαν περίπου δέκα  χρόνια  για να ολοκληρώσει αυτό το βιβλίο με τις περισσότερες από 800 σελίδες και τα δώδεκα κεφάλαια του.

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε στη συγγραφή του βιβλίου και αφού τόνισε την αναγκαιότητα της γνώσης της ιστορίας, σημείωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι «στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι έγινε στην Κύπρο το 1974».

Κατά τον καθηγητή Σακελλαρόπουλο, «ένα βασικό  στοιχείο που χαρακτηρίζει-και ερμηνεύει- το ενδιαφέρον για τον έλεγχο του νησιού, είναι η ιδιαίτερα πλεονεκτική γεωγραφική θέση του, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Ανέκαθεν η Κύπρος αποτελούσε σημαντικό κέντρο για στρατιωτικές και οικονομικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή» υποδεικνύει ο συγγραφέας τονίζοντας πως από τον 15ο αιώνα και μεταγενέστερα βασικό ζήτημα ήταν η οθωμανική απειλή.

Σημειώνεται επίσης ότι επισημάνθηκε και τονίσθηκε η θέση του Συγγραφέα ότι αν ποτέ γίνει αποδεκτή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία «και από τον ελληνοκυπριακό λαό, τότε θα έχει επιτευχθεί και de jure η βασική στρατηγική της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1950 και ένθεν».

Το βιβλίο παρουσίασαν ο αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου και ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ανώτερη  Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button