Greek Reports (Ελληνικά)

Μάθημα αξιοπρέπειας: Κυριάκος Λουκά και Παύλος Κοντίδης ιδανικά πρότυπα για τους νέους

Παρακολούθησα πριν λίγες μέρες, και πιο συγκεκριμένα τη δεύτερη μέρα του χρόνου, στο ΡΙΚ της Κύπρου, την πρώτη μεσημεριανή εκπομπή, «Εμείς κι ο κόσμος μας», με τον Λουκά Χάματσο.

Η εκπομπή μεταδίδεται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στις 2.30 μ.μ. και σ΄ αυτήν, τις πλείστες φορές, φιλοξενούνται πολύ αξιόλογοι και ξεχωριστοί άνθρωποι, κυρίως από το χώρο της λογοτεχνίας, της μουσικής, του θεάτρου, του αθλητισμού και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού (αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου αποτελεί και η Κύπρος φυσικά).

Πρώτος καλεσμένος στη σπουδαία και ξεχωριστή αυτή εκπομπή, για το 2019, ήταν ο Κυριάκος Λουκά, ένας νεαρός που βλέπει τον κόσμο μόνο με τα μάτια της ψυχής του.

Κυριάκος Λουκά

Ένας καταξιωμένος μουσικός που μαγεύει παίζοντας μουσική με το ακορντεόν και το σαντούρι του.

Ήταν μια συνέντευξη που έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, προκειμένου να πάρουμε πραγματικά μαθήματα και αληθινά διδάγματα για τη ζωή, από ένα παιδί γεμάτο ζωντάνια και αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι στερείται την όραση του.

Ένα παιδί που δεν είδε ποτέ του τη γαλήνια και την φουρτουνιασμένη θάλασσα, που δεν αντίκρισε ποτέ του τον γαλάζιο του ουρανού, που δεν είδε ποτέ του τα λαμπερά αστέρια και την πλάση ολόκληρη, παραδίδει πρωτόγνωρα μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας, που συγκλονίζουν.

Τί θα ήθελες να δεις αν γινόταν ένα θαύμα, ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Η απάντηση του αφοπλιστική.

Λόγος ξεκάθαρος, θάρρος αξιοζήλευτο και πίστη αξιοθαύμαστη: Θα ήθελα να δω τη θάλασσα και τον ουρανό, τη γη που περπατώ, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Δεν θα ήθελα να δω ποτέ μου τον πόνο, μήτε τη φτώχεια και τη δυστυχία, ούτε τον πόλεμο, το μίσος, την κακία και τη φθορά των ανθρώπων.

Η αισιοδοξία του για τη ζωή αστείρευτη.

Από τον Θεό αντλώ όλη τη δύναμη που χρειάζεται για να παλεύω όλες τις δυσκολίες της ζωής, είπε και επανέλαβε πολλές φορές.

Δεν παραπονιέται για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Ποτέ απογοήτευση, πάντα να μας διακρίνει η αισιοδοξία.

Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τα δικά μου είπε με νόημα.

Στο τέλος της συνέντευξης του καυτηρίασε τα κακώς κείμενα στην πολιτική: Οι πολιτικοί μιλούν και προβάλλονται σε βαθμό που προκαλεί, σε βάρος άλλων πολύ πιο σημαντικών ανθρώπων που έχουν πολύ περισσότερα και πιο σπουδαία πράγματα να πουν.

Και ο πολιτισμός δεν έχει τη θέση που του αξίζει στα προγράμματα της τηλεόρασης και σχεδόν σε όλα τα Μ.Μ.Ε.

Την επόμενη μέρα και πάλιν στο ΡΙΚ και στην μεσημεριανή εκπομπή «Από μέρα σε μέρα», ο Ντίνος Φοινικαρίδης, φιλοξενούσε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη, ο οποίος ανακηρύχθηκε καλύτερος ιστιοπλόος στον κόσμο για το 2018.

Παύλος Κοντίδης

«Συνταγή της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά, η πίστη στους στόχους σου, η υπομονή και επιμονή…. Και όταν έλθει η επιτυχία, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνεις σεμνός, ταπεινός και προσγειωμένος…».

Ο Παύλος Κοντίδης επισκέπτεται συχνά σχολεία της Κύπρου και μιλά στους μαθητές (ελπίζουμε στο μέλλον το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει να το κάνουν και άλλοι, όπως ο Κυριάκος Λουκά), για τη μεγάλη διαδρομή στην πορεία του προς την κορυφή του κόσμου.

Για την πορεία του να ανέβει στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Κι αυτό είναι σίγουρα η καλύτερη συνταγή προκειμένου να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στη συμπεριφορά της νεολαίας μας, που δυστυχώς πάει από το κακό στο χειρότερο.

Η καλύτερη συνταγή που μπορεί να διορθώσει την κακή πορεία που ακολουθούν πολλοί νέοι μας σήμερα.

Νεαροί κακομαθημένοι με διάθεση αυτοκαταστροφής, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο πέρασμα τους.

Όπως πρόσφατα στην Ξυλοφάφου!

Κάτι τέτοιες συμπεριφορές ανάγκασαν το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου να απαγορεύσει τις οργανωμένες εκδρομές μαθητών της Κύπρου στην Ελλάδα.

Διότι απ’ όπου περνούσαν σκορπούσαν την καταστροφή!

Και γι΄ αυτές τις συμπεριφορές, σίγουρα την ευθύνη έχουμε όλοι εμείς που τους κακομάθαμε! Ο Κυριάκος Λουκά, ο Παύλος Κοντίδης και αρκετοί ακόμη σπουδαίοι νέοι μας, πρέπει να αποτελέσουν τα ζωντανά Πρότυπα από τα οποία οι νέοι μας θα αντλήσουν δύναμη και θα παραδειγματισθούν προς όφελος δικό τους, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της.

Υστερόγραφο:

Δέστε τώρα αντίφαση. «Rower of love» είναι ο τίτλος της εκπομπής που μεταδίδεται σχεδόν καθημερινά από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ Ελλάδος. Εφτά κορίτσια και εφτά αγόρια μαζί με την παρουσιάστρια της εκπομπής κλεισμένοι σε ένα σπίτι, όπου άνδρες και γυναίκες, σε ζωντανή μετάδοση, προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο ταίρι! Μιλάμε για πολύ ξευτίλα δηλαδή! Κι όμως κανένας σχεδόν δεν διαμαρτύρεται! Ούτε το περιβόητο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης!

  • Αναπλ. καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας – Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button