Greek Reports (Ελληνικά)

Το μυστήριο της πτήσης CY 284

Βαθιά συγκλονισμένος έφυγα ψες μετα την παρουσίαση του βιβλίου του Βρετανού συγγραφέα Simon Hepworth ‘’ Το Μυστήριο της Πτήσης CY284’’.

Ομολογώ ότι δεν έκλεισα ματι   γιατί ΄όσο με τον χρόνο ξετυλίγονται τα γεγονότα και ξεκαθαρίζει η εικόνα των συμπεριφορών της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου με την  στήριξη του λαού στην προσπάθεια να κτίσουμε την νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο και περισσότερο αντιλαμβάνομαι γιατί βρισκόμαστε στα χάλια που βρισκόμαστε σήμερα.

Και  ο Θεός να βάλει το χέρι Του, ίσως μας έλθουν και χειρότερα.

The mystery of flight CY 284 1a LLLLΓια τους νεότερους που ίσως δεν γνωρίζουν  το ιστορικό της πτήσης   αναφέρω ότι 66 αθώοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν το αεροπλάνο των Κυπριακών αερογραμμών συνετρίβη κοντά στο Καστελόριζο σπο έκρηξη βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί  στον χώρο των επιβατών.

Από τότε εδώ  και μισό αιώνα οι Κυπριακές Κυβερνήσεις δεν επέτρεψαν να ανοιχτεί ο φάκελος της διερεύνησης του δυστυχήματος, η δε Βρετανική Κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει το πόρισμα ,με την δικαιολογία ότι ”η δημοσιοποίηση του πορίσματος θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην Κύπρο και την Ελλάδα”.

Ο συγγραφέας όμως του οποίου ο Κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν οικογενειακός φίλος, θεώρησε σαν ηθική υποχρέωση του να ερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα και να δημοσιοποιήσει το πόρισμα του, στην μνήμη των αθώων ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους.

Όσο φρικιαστικό και αν ακούγεται, το δυστύχημα χαρακτηρίζεται σαν η μαζικότερη πολιτική δολοφονία στην ιστορία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

’Όλα δείχνουν, καταλήγει ο συγγραφέας ότι στόχος του εγκλήματος ήταν να δολοφονηθεί ο Στρατηγός Γρίβας για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ήταν μεταξύ των επιβατών της πτήσης.

Τελικά ο Γρίβας  προφανώς πληροφορηθείς το σχέδιο της εγκληματικής ενέργειας, δεν ταξίδεψε με την μοιραία πτήση αλλά ήλθε στην Κύπρο με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές την επομένη.

Εγκέφαλος της εγκληματικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του συγγραφέα, στρέφουν τις υπόνοιες στον  τότε Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

Η εγκληματική ενέργεια η οποία με πολιτικά ελατήρια στοίχισε την ζωή 66 αθώων ανθρώπων δυστυχώς δεν είναι η μόνη.

Οι πολιτικές δολοφονίες με την εμπλοκή του Κράτους, απολετούν μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας Νεοκλής Παναγιώτου, Ευρυπίδης Νούρος, Ανδρέας Παντελίδης, Αριστοκλής Αυγουστή, είναι λίγα μόνο παραδείγματα αδελφιών μας που δολοφονήθηκαν για τις πολιτικές τους αντιλήψεις.

Τα εγκλήματα ουδέποτε εξιχνιάστηκαν και οι δολοφόνοι ουδέποτε προσαχθήκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όμως οι κατάρες των γονιών των δολοφονηθέντων ενεργούν σαν σύγχρονες ερινύες και σκεπάζουν από τότε με μαύρα σύννεφα τον κατά τα άλλα γαλάζιο ουρανό της πατρίδας μας.

Αλλά και να μη ξεχνούμε.

‘’Έστι δίκης οφθαλμός, ός τα πανθ’ ορά’’ (Αισχύλος)

  • Βουλευτής Λεμεσού 1960-66

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button