Greek Reports (Ελληνικά)

Ο Σωτήρης Μουσούρης για τον Γεράσιμο Αρσένη

O Γεράσιμος Αρσένης ήταν ο πρώτος συμπατριώτης μου που γνώρισα στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1966, στην πρώτη εβδομάδα της πρόσληψής μου στον Οικονομικό τομέα του Οργανισμού. ”Όχι ο πρώτος Έλληνας, ο πρώτος Κεφαλλονίτης.” Όταν με ρωτούσαν από πού κατάγομαι, για να εντυπωσιάσω τους Αμερικανούς συμφοιτητές  έλεγα «από την χώρα του Ορφέα, δηλαδή την Θράκη,  και τη χώρα του Οδυσσέα, την Κεφαλλονιά»

Ο Αρσένης ήταν και εκείνος που μου πρωτογνώρισε αυτό το νησί, του παππού μου, και η αδελφή του, η αλησμόνητη Κίττυ, εκείνη που με έφερε στις Μηνιές,  όπου βρήκα στο παλιό  νεκροταφείο τον τάφο του προπάππου μου Παναγιώτη Μουσούρη.

Sotiris Mousouris 03 08 2018 Kefalonia speach 1a LLLLΣωτήρης Μουσούρης

Ο γιός του, τέκνο της διασποράς, από τις Μηνιές βρέθηκε στην Ανατολική Μακεδονία, για μια εποχή μακεδονομάχος, και πέθανε στην γενέτειρά μου, στην Κομοτηνή.

Με τον Αρσένη συνδεθήκαμε στενά ιδιαίτερα στα χρόνια της δικτατορίας όταν μαζί με άλλους φίλους εκδώσαμε και αντιστασιακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη. Ήταν φυσικό για δυό Κεφαλλονίτες να αγωνιούν για την τύχη της πατρίδας. Ο αγνός πατριωτισμός του Αρσένη συνοικούσε απόλυτα με τον διεθνισμό του.

Στην UNCTAD και στην Νέα Υόρκη και αργότερα στην Γενεύη άφησε λαμπερό, σχεδόν θρυλικό αποτύπωμα του ριζοσπάστη οικονομολόγου, του ορθολογισμού και του ανθρωπισμού. Πάθος του η ανάπτυξη, η βελτίωση της ζωής των εξαθλιωμένων συνανθρώπων  μας και των προοπτικών των επερχόμενων γενεών. Υπήρξε  από τους κύριους αρχιτέκτονες της Νέας Οικονομικής Τάξης και του αγώνα εναντίον των ανισοτήτων, εφοδιασμένος με βαθιές επιστημονικές γνώσεις, στιβαρή σκέψη, θάρρος και σύνεση.

Μετέφερε στην πατρίδα την  πλούσια διεθνή εμπειρία του, όπως κάθε Κεφαλλονίτης της διασποράς που επιστρέφει στην Ιθάκη, και οι καινοτόμες ιδέες του και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στον τομέα της άμυνας του ελληνισμού και στην παιδεία, που είχε την ευκαιρία και την τύχη να υπηρετήσει δεν έχουν ακόμη επαρκώς εκτιμηθεί. Και δεν είναι τυχαίο ότι δυό φορές δεν εκτιμήθηκε με την ψήφο τους από τους πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κεφαλλονιάς.

Είχε την τόλμη και την αυτοπεποίθηση να πει γιατί δεν έκατσε καλά όταν ανέτρεπε παγιωμένες νοοτροπίες και πρακτικές του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αντιμετωπίζοντας λυσσώδη λαϊκίστική αντίδραση, γιατί πίστευε ακράδαντα ότι η παιδεία αποτελεί βασικό στοιχείο που προσδιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας χώρας.

Προέβλεπε τις αλλαγές που έρχονται στον κόσμο με ιλιγγιώδη ταχύτητά και πίστευε ότι στον 21ο αιώνα ο άνθρωπος θα μπορέσει να επιζήσει μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον αν το εκπαιδευτικό σύστημα θα τον εφοδιάσει με την κατάλληλη αγωγή και νέες δεξιότητες. Και είχε φυσικά στον νου του τα νιάτα της Ελλάδας και το μέλλον αυτού του τόπου.

Θυμάμαι τις συζητήσεις μας στην Αθήνα και εδώ στα Σπαρτιά, που τόσες φορές με είχε φιλοξενήσει με την συντροφιά της Λούκας της άξιας του αγαπημένου συντρόφου σκέψεις για τα ελλείμματα και τα εμπόδια που αναστέλλουν την μετουσίωση σε πράξη όλων των δυνατοτήτων των συμπατριωτών μας, για τις διεθνείς προκλήσεις και τις αλλαγές σε νοοτροπία, θεσμούς και σχέσεις εξουσίας που απαιτούνται στην κοινωνία μας αλλά και για πιό απλά και διασκεδαστικά θέματα που περιέγραφε ο Μάκης με χιούμορ και ευαισθησία.

Το θυμόμαστε το χιούμορ του με εκείνο το αξέχαστο «Γιώργο χάσαμε!»

Ναι, τότε  έχασε. Βραχυχρόνια. Εμείς όμως κερδίσαμε Γεράσιμε, από το πέρασμά σου στη ζωή, κερδίσαμε! Κέρδισαν και άνθρωποι που δεν σε ξέρουν κάπου στην Λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική. Αλλά και στην Κύπρο και στην Ελλάδα μακροχρόνια. Κερδίσαμε. Και κρατάμε τις ιδέες, τις πράξεις και το προσωπικό σου πρότυπο ζωής πολύτιμη παρακαταθήκη. Και με την Λούκα και μερικούς καλούς φίλους συνεχίζουμε το έργο σου μέσα από το Ινστιτούτο που ίδρυσες  για την Ανάπτυξη και την Διακυβέρνηση, το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, και με την συνδρομή εκείνων που σε εκτίμησαν  και κρατάμε ζωντανή την παρακαταθήκη σου.

Ναι, Γεράσιμε κερδίσαμε.. Σε ευχαριστούμε.

(Κεφαλλονιά, 3 Αυγούστου 2018)

  • Οικονομολόγος – Νομικός, τέως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ, Πρόεδρος Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button