Greek Reports (Ελληνικά)

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ελευθερωτής και ιστοριογράφος!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βασιλεύει στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια επανεξελέγη για νέα, πενταετή προεδρική θητεία.

Η νίκη αυτή του Ερντογάν εδραιώνει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ύστερα από αυτήν την κρίσιμη αναμέ τρηση που σηματοδότησε τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα.

Kathie 2bSupporters of Turkey’s President and ruling AKP leader Recep Tayyip Erdogan light flares during celebrations outside the party headquarters in Istanbul. June 24, 2018 Emrah Gurel/AP

Ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι, παρότι με πολύ μικρή διαφορά.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για μεγάλη βία και νοθεία (έγινε «Κακός χαμός» με τα αποτελέσματα) καθώς και μονοπώληση των Μ.Μ.Ε. από τον Ερντογάν (βάφτηκαν και με αίμα οι εκλογές). Σίγουρα με τη μισή Τουρκία στις φυλακές δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Σημειώστε ότι ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, αναγκάσθηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί της φυλακής όπου παραμένει προφυλακισμένος από το 2016, κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ελευθερωτής  και ιστοριογράφος!

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά τη μεγαλειώδη νίκη του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε κατά την έκφραση του, οι «φιλοξενούμενοί μας, οι Σύριοι πρόσφυγες», να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια»! Διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ υποσχέθηκε ακόμη να ξαναγράψει τα βιβλία της ιστορίας, προφανώς για να τη γράψει με τα δικά του μέτρα και σταθμά, φανατίζοντας υπέρμετρα κατά της Ελλάδας το τουρκικό λαό.

Η επόμενη μέρα

Η νίκη Ενρτογάν φαίνεται να διαλύει τις όποιες ελπίδες των Αμερικανών για επιστροφή της Τουρκίας στην επιρροή τους που έχει απομειωθεί κατά πολύ μετά το πολυσυζητημένο ύποπτο από κάθε άποψη πραξικόπημα του 2016. Καθώς φαίνεται, κανένας δεν μπορεί να βγάλει από το μπερδεμένο μυαλό του Τούρκου προέδρου ότι οι Η.Π.Α. είχαν σχεδιάσει το πραξικόπημα ή τουλάχιστον ήλπιζαν να πετύχει. Οι Αμερικανοί κατά τους πιο έγκυρες αναλυτές ήθελαν πολύ την εκλογική ήττα Ερντογάν. Τώρα όμως που δεν ήρθε είναι υποχρεωμένοι (εκτός αν βάλουν σε εφαρμογή άλλα σχέδια) να τον ανεχθούν για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια. Από την άλλη, ο Βλαδιμίρ Πούτιν, φαίνεται να μη θέλει να χάσει τα πρόσκαιρα οφέλη από την λυκοφιλία του με τον Ερντογάν, γι’ αυτό και ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έσπευσε να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις φίλα το) λέει με νόημα ο θυμόσοφος λαός μας! Προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί οι λυκοφιλίες, ως γνωστόν, δεν κρατάνε για πολύ….

Ζητούμενο είναι επίσης το πως θα πορευθεί ο νεοσουλτάνος στην Συρία και πως θα συνεργασθεί μελλοντικά με το Ιράν.

Σε ό,τι μας αφορά

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στις 9 Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος, στο πρώτο ταξίδι μετά την επανεκλογή του θα βρεθεί στο ψευδοκράτος για να εγκαινιάσει το Χάλα Σουλτάν τζαμί, στην περιοχή Μία Μηλιά, το μέγεθος του οποίου είναι 37 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (για να εμπεδώσουν οι Τούρκοι της Κύπρου ότι είναι μουσουλμάνοι και όχι κρυπτοχριστιανοί). Το «φαραωνικό» τέμενος διαθέτει 4 μιναρέδες και θα μπορούν να προσευχηθούν σε αυτό περισσότεροι από 6 χιλιάδες άνθρωποι. Στόχος του Ερντογάν είναι να βάλει στην εξίσωση επίλυσης του Κυπριακού το θρησκευτικό φανατισμό. Θα έχει, επίσης, συνομιλίες με τον μίσθαρνο όργανο του στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακιντζί για νέες οδηγίες πλεύσης στο Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ένα ακόμη «θερμό» καλοκαίρι προβλέπεται στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., αφού η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά, «πυρπολώντας» νέα ένταση. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ευθαρσώς πως αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στη Μεσόγειο, στα νερά της οποίας «ρίχνει» τον «Πορθητή» (όνομα που κατά τον τούρκο υπουργό Ενέργειας παραπέμπει στην αναβίωση «της ισχυρής κληρονομιάς» των Τούρκων). Ο γαμπρός του «σουλτάνου» μάλιστα ελπίζει «μια μέρα να αναζητήσουν πετρέλαιο και στο Αιγαίο (όπου αμφισβητείται η ελληνικότητα ελληνικών νησιών), και τη Θάλασσα του Μαρμαρά»!

Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, έχει δηλητηριάσει βαθιά τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ελλάδα ο Ερντογάν και δεν πρόκειται να υπάρξει αποκατάσταση σχέσεων (ακόμη κι αν επιλυθούν όλα τα άλλα προβλήματα) όσο διατηρείται αυτή η εκκρεμότητα και δίνεται η εντύπωση -όπως το εκλαμβάνει το αρρωστημένο μυαλό Ερντογαν- ότι η Ελλάδα αποτελεί το σίγουρο καταφύγιο των εχθρών και αντιπάλων του!

Προς το παρόν αυτό το πληρώνουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είναι για τέσσερις σχεδόν μήνες φυλακισμένοι με το έτσι θέλω στην Αδριανούπολη.

Τούτων δεδομένων, ασφαλώς δεν θα πρέπει να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις και να αναμένουμε αλλαγή στην τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Το αντίθετο…

Υστερόγραφο: Η Τουρκία θέλει να επιβάλει μια νέα ισορροπία στην εξωτερική πολιτική της, στις σχέσεις με τις Η.Π.Α., την Ε.Ε., την Ρωσία και το Ιράν, καθώς και μια πιο επιθετική πορεία στο μέτωπο της Συρίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πότε ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορεί να απειλεί και να προκαλεί χωρίς συνέπιες. Μέχρι πότε θα μπορεί να σχοινοβατεί χωρίς συνέπειες μεταξύ Δύσης και Ανατολής, πότε παραγγέλλοντας πυραύλους S-400 από την Ρωσία και πότε πολεμικά αεροσκάφη F-35 από την Αμερική. «Η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση….», Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

  • Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button