Greek Reports (Ελληνικά)

Οι δηλώσεις Κοτζιά επιβεβαιώνουν ότι τα σημαντικά θέματα ασφάλειας / και εγγυήσεων στο κυπριακό έμειναν στο περιθώριο το 2017

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, έθεσε επί τάπητος σε δηλώσεις του ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας για θα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πριν την οποιαδήποτε νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Cauj 6fΟ κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι σε μια συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Ερντογάν στο Πεκίνο, είχε αποδεχτεί ότι αυτά πρέπει να κουβεντιαστούν, ωστόσο εφάρμοσαν αυτή τη συμφωνία και τελικά -εξ αιτίας και του κ. Eide- φτάσαμε στο Κραν Μοντανά χωρίς να έχουμε κάνει ουσιαστική προεργασία σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα του Κυπριακού.

Για ακόμα μια φορά ο κ. Άιντε ξεκάθαρα έπαιξε παιχνίδι κατά της Κύπρου, όπως διαπιστώσαμε και σε άλλες περιπτώσεις.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κατά καιρούς με παρεμβάσεις, έσωσε την κατάσταση, κάποιες φορές κυριολεκτικά στο παραπέντε.

Έτσι επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι οι δυο πενταμερείς διασκέψεις του 2017 έγιναν χωρίς να τηρηθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις, απλά για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τούρκων.

Συνεπώς, ενόψει και του επίσημου διορισμού της κας Τζέιν Χολ Λουτ ως ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο να είναι προσεχτικός στον δρόμο που θα διανύσει μέχρι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ακόμα πιο προσεχτικός με εκείνες τις πρόνοιες του σχεδίου Γκουντέρες που είναι αρνητικές για τους Ελληνοκυπρίους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button