Greek Reports (Ελληνικά)

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί!

  • Διαλύσαμε το κράτος, διαλύσαμε και τον Συνεργατισμό. Τι πιάνει σειρά τώρα;

Μετά την Τουρκική εισβολή, δεν ξέρω ποιό είναι το πιο τραγικό γεγονός που ζήσαμε στην Κύπρο. Η έκρηξη στο Μαρί ή το ξεκοκάλισμα και η τελική διάλυση του Συνεργατισμού; 

Το πρώτο έγινε επι προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια-ΑΚΕΛ, το δεύτερο έχει μια διαχρονική ιστορία η οποία αποκορυφώθηκε επι προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

Για να καταλάβουμε το παρόν, λέγει ο μεγάλος Αριστοτέλης, πρέπει να μάθουμε το παρελθόν.

SKT 2bΕπειδή ο μακαριστός πατέρας μου Σολομών Παναγίδης ήταν από τους πρωτοπόρους ιδρυτές του Συνεργατισμού στην Κύπρο, είμαι αγανακτισμένος και νοιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας δυο προσωπικές μου εμπειρίες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το τραγικό αποτέλεσμα.

Αγωνιούμε όλοι να πληροφορηθούμε τα συμπεράσματα της ερευνητικής επιτροπής. Ελπίζω οι φορολογούμενοι να μην κληθούμε να πληρώσουμε μερικά εκατομμύρια για να καλυφθούν τα έξοδα και οι μισθοί των μελών της ερευνητικής επιτροπής. Έγινε σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Γιατί το λέω; Απλούστατα δεν χρειάζεται ερευνητική επιτροπή να μας πει τί δεν πήγε καλά. Πηγαίνετε σε ένα οποιοδήποτε καφενείο ενός χωριού, πιέστε ένα καφέ και κουβεντιάστε με τον απλό πολίτη. Θα μάθετε τους λόγους με την αξία ενός καφέ τον οποίο οπωσδήποτε θα σας κεράσουν.

Ακούμε ότι η Ερευνητική Επιτροπή θα ερευνήσει και γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα πριν το 2013. Αν όμως δεν αρχίσει η έρευνα από την βάση, το αποτέλεσμα δεν θα είναι πλήρες. Η έρευνα πρέπει να πάει πίσω πολλά χρόνια, τότε που η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε να κτίζει το κράτος το οποίο –πιστεύαμε- θα ήταν κράτος δικαίου και ευημερίας. Πώς μπορούσαμε τότε να φανταστούμε ότι στηνόταν ένα φαγοπότι με τα λεφτά των αγροτών και των μικρομεσαίων; Μα θα μου πείτε ”ξένη ράχη, χίλιες ξυλιές”.

Ήμουν μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, της πρώτης Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόεδρος της ήταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Τουμαζής από την Αμμόχωστο, άνθρωπος με ήθος και προσωπικότητα. Ο Πρόεδρος της Βουλής, μ. Γλαύκος Κληρίδης, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση των Ελλήνων Βουλευτών, κεκλεισμένων των θυρών κατά την οποία μας ανακοίνωσε ότι  ”επιθυμία του Μακαριωτάτου ήταν να δημιουργηθεί μια νέα κλίμακα στο Κυβερνητικό μισθολόγιο”. Την χαρακτήρισα υπερκλίμακα γιατί προνοούσε απολαβές και ωφελήματα πολύ υψηλότερα από εκείνα των εν ισχύει κλιμάκων τις οποίες κληρονομήσαμε από τους Άγγλους. Ήταν κατά την γνώμη μου για τα δεδομένα της εποχής υπερικανοποιητικές, γι’ αυτό όλοι ήθελαν δουλειά στη Κυβέρνηση.

Cy Parliament logo 1aΣτην αρχή ο Πρόεδρος φαινόταν απρόθυμος να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να ψηφίσουμε την υπερκλίμακα. Τελικά μας απεκάλυψε ότι ”επιθυμία του Μακαριωτάτου ήτο να ικανοποιηθούν δυο στενοί συνεργάτες του”. Ένας εκ των δύο ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του Συνεργατισμού.

Πέθαναν από τότε και οι δυο, όμως οι υπερκλίμακες ζουν και αυξάνονται.

Ο Συνεργατισμός πήγαινε μια χαρά ! Ήταν σε καλά χέρια!

Αρχές του 1965, ομάδα στελεχών του Συνεργατισμού από την Λεμεσό, με παρακάλεσαν να διευθετήσω συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Μας δέχτηκε στο γραφείο του. Ήταν ευδιάθετος, μας παράγγειλε καφέδες και είπε:

  • ”Σας ακούω”

– ”Μακαριώτατε, είπε ο Πρόεδρος μιας από τις Συνεργατικές Εταιρείες που αντιπροσωπεύονταν στην συνάντηση. Γίναμε ρεζίλι. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στα χωριά. Ο κόσμος θέλει να μάθει τί έγιναν τα εκατομμύρια λίρες που προορίζονταν για την κατασκευή εργοστασίου στην Άλασσα,  αλλά ουδέποτε παραλήφθηκαν. Το Συνεργατικό Κίνημα κατάντησε ένα φαγοπότι για μερικούς”.

  • ”Αυτά ή έχετε και άλλα να μου πειτε;”

-”Οχι Μακαριώτατε”

  • ”Εγώ όμως ξέρω πολύ περισσότερα από αυτά. Τι θέλετε να κάμω;”

-”Να διορίσετε νέα πρόσωπα”

  • ”Δεν θα σας κάμω το χατίρι. Αυτοί έφαγαν και χόρτασαν, αν βάλω άλλους θα αρχίσουν από την αρχή”

Ακούοντας τον Μακάριο σκέφτηκα ότι ιερές αγελάδες δεν υπάρχουν μόνο στις Ινδίες. Με μια διαφορά. Στις Ινδίες είναι τετράποδες, στην Κύπρο με δυο πόδια.

Χρειαζόμαστε ερευνητικές επιτροπές για να μάθουμε πώς και γιατί, παραχωρήθηκαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις για να κτιστούν εξοχικά ή να αγοραστούν πολυτελή αυτοκίνητα ή και  κότερα, δάνεια δηλαδή μη παραγωγικά τα οποία τώρα είναι στον κατάλογο των ΜΕΔ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button