Greek Reports (Ελληνικά)

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: «πρώτα αναγνωρίστε την Κυπριακή Δημοκρατία»

  • Συντριπτική έγκριση της Έκθεσης

Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων μεταξύ Europol και τουρκικών αρχών, τίθεται ως προϋπόθεση η συνεργασία της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, στην τελική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια, στο Στρασβούργο.

EU parliament logo 1a LΗ συμπερίληψη αυτή επιτεύχθηκε μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) -με την στήριξη δύο άλλων ευρωβουλευτών.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει ότι, «προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η Τουρκία να εκπληρώσει την οριζόντια υποχρέωσή της για πλήρη και αποτελεσματική συνεργασία χωρίς διακρίσεις με όλα τα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε θέματα ΔΕΥ (Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων)».

Ο κ. Μαυρίδης δήλωσε για το θέμα: «Μαζί με τους συναδέλφους μου, πράξαμε το καθήκον μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στους δύο Ευρωβουλευτές από διαφορετική Πολιτική Ομάδα ο καθένας (Χρυσόγονο και Βόζεμπεργκ) που συνυπόγραψαν την τροπολογία μου καθώς και στον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής, C. Moraes, που την στήριξε και καταφέραμε να εγκριθεί με μια ψήφο διαφορά.

Παρόλο που η εν λόγω Έκθεση είναι γνωμοδοτική, με πολιτική βέβαια σημασία, το μήνυμα σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ ισχυρό υπέρ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού στην ολομέλεια εγκρίθηκε συντριπτικά.

Το αρμόδιο όργανο για την λήψη αποφάσεων είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι Κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών.

Προσβλέπουμε ότι, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πλήρως την συντριπτική βούληση του Ευρωκοινοβουλίου για το καλό της Κύπρου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button