Greek Reports (Ελληνικά)

Κ. Μαυρίδης: «ενίσχυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Παρέμβαση είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στη συζήτηση για τις προτεραιότητες της ΕΕ στην επικείμενη 73η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Mavrides EU 1a LLLLΣτην παρέμβαση του, ο κ. Μαυρίδης συνεχάρη αρχικώς τους εισηγητές της έκθεσης και ανέφερε τα εξής:

«Η προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της πρόληψης των συγκρούσεων ήταν και παραμένει διαχρονική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ. Σε αυτά προστέθηκε πλέον η έγνοια μας για τη σύγχρονη διεθνή μάστιγα (της ανθρωπότητας), την  τρομοκρατία».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Κανιέτε (Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) τόνισε:

«Προέρχομαι όμως κύριε Επίτροπε, από ένα μικρό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παραμένει θύμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Έχω προσωπική αντίληψη της βίας που πηγάζει από την δύναμη των όπλων. Είμαι ο ίδιος πρόσφυγας από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Παρόλα αυτά όμως, στην Ανατολική Μεσόγειο, με την βοήθεια της ΕΕ, προσπαθούμε να χτίσουμε μια λεκάνη συνεργασίας των κρατών της περιοχής. Η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι αυτό που διέπει την συνεργασία μας αλλά η Τουρκία την παραβιάζει».

Καταλήγοντας, ο Ευρωβουλευτής ανέδειξε τη σημασία ενίσχυσης του ρόλου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, «ώστε η ατιμωρησία των εγκλημάτων να σταματήσει και να λειτουργήσει επίσης προληπτικά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button