Greek Reports (Ελληνικά)

Δύο πρώην βρετανικές αποικίες- βίοι παράλληλοι και αβίωτοι…

  • Νιγηρία, Κύπρος και ο Χριστιανισμός…

Η Νιγηρία πήρε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο λίγες μόνο μέρες  μετά την Κύπρο. Η Κύπρος στις 16 Αυγούστου 1960 και η Νιγηρία την 1η Οκτωβρίου  1960.  Αμφότερες οι χώρες έκτοτε υποφέρουν και βρίσκονται υπό διάλυση.

Η Νιγηρία πήρε ανεξαρτησία ως συνομοσπονδία τριών περιοχών με αυτονομία στην  κάθε μια και με την ομόσπονδη κυβέρνηση να έχει υπερ-εξουσίες για θέματα ασφάλειας, άμυνας, εξωτερικών σχέσεων κ.α.

Tsu 5eΤο 1963 η Νιγηρία άλλαξε τις σχέσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό-κηρύχθηκε ομόσπονδη δημοκρατία με νέο καταστατικό προσθέτοντας ακόμα μια περιοχή (district) σε σύνολο πλέον τεσσάρων αυτόνομων περιοχών.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1966, ανέτρεψαν την κυβέρνηση, εκτέλεσαν τον ομόσπονδο πρωθυπουργό και τους άλλους των άλλων επαρχιών. Η ομόσπονδη στρατιωτική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία ήταν ανίκανη να αντιμετωπίσει την εθνικιστική ένταση  ή να εποικοδομήσει ένα σύνταγμα αποδεκτό από όλους στη χώρα.

Ακολούθησε άλλο πραξικόπημα, σφαγές χιλιάδων,  και αποσχιστικά αισθήματα, εμφύλιος, συμφιλίωση, επαναφορά σε κάποια σχετική ομαλότητα με την οικονομία να βρίσκει  αυξήσεις του πετρελαίου το 1973-74 (η χώρα παράγει πετρέλαιο). Ακολούθησαν άλλα πραξικοπήματα, δολοφονίες, διαφθορά, με την δημόσια υπηρεσία διαφθαρμένη και ανίκανη, και η ιστορία πήγε λέγοντας για την πρώην βρετανική αποικία.

Σήμερα η Νιγηρία βρίσκεται ξανά σε κρίση. Σήμερα προστέθηκαν όμως και οι καταδιώξεις,  δολοφονίες, εξοντώσεις Χριστιανών κατά χιλιάδες που όπως χαρακτήρισε την κατάσταση η βρετανική Express στις  30.6.2018, μια «καθαρή γενοκτονία».

«Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν στη Νιγηρία κάτι που η Χριστιανική κοινότητα της χώρας καταδικάζει ως «εθνικό ξεκαθάρισμα».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Χριστιανών της Νιγηρίας επικαλείται ότι 6,000 χριστιανοί οι περισσότεροι παιδιά γυναίκες και ηλικιωμένοι δολοφονήθηκαν μόνο αυτό το χρόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μόνος λόγος για αυτές τις επιθέσεις, το εθνικό ξεκαθάρισμα, η αρπαγή γης και ο  δια της βίας εκτοπισμό των χριστιανών ιθαγενών από τις πατρογοικές τους εστίες την κληρονομιά τους, στοχεύουν σε εθνικό ξεκαθάρισμα, έγραψε η εφημερίδα.

Όλοι πρέπει να  θυμόμαστε την απάνθρωπη απαγωγή, 200 κοριτσιών από σχολείο από τις οποίες μόνο ορισμένες δεκάδες βρέθηκαν τελικά, με τις υπόλοιπες να αγνοούνται. Και όσες βρέθηκαν, με παιδιά στα χέρια, να διηγούνται τους βιασμούς και κακουχίες που υπέστησαν,  τους δια βίας γάμους των. Για τις υπόλοιπες καμία φωνή, άγνωστη η μοίρα τους…

Κύπρος

Η τραγική  ιστορική διαδρομή  της πρώην βρετανικής αποικίας Νιγηρίας έχει πολλά κοινά με την ιστορική διαδρομή της αποικίας Κύπρος  μετά την ανεξαρτησία και της τελευταίας.

Το σύνταγμα που δόθηκε της αποικίας Κύπρου, από τους αποικιοκράτες σε συνεργασία με τον Δρ Νιχάτ Ερίμ της Τουρκίας ήταν και  αυτό με ομοσπονδιακά στοιχεία αλά Τούρκα. Με  υπέρ-προνόμια  μιας μειονότητας του 18% την οποία στόχευαν βάση σχεδίου να αναβαθμίσουν και να της δώσουν την μισή Κύπρο (βάση προηγούμενων βρετανικών σχεδιασμών και υποσχέσεων προς τους Τούρκους βλέπε δήλωση Υπ. Αποικιών 19.12.1956 για ξεχωριστή αυτοδιάθεση του 18% …)  Για την αποδοχή όμως του συντάγματος ευθύνονται και Κύπριοι,  Έλληνες και Τούρκοι, ηγέτες όπως ο  Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Δρ. Φ.  Κουτσιούκ, και Ελλαδίτες και Κύπριοι δικηγόροι όπως ο Καθηγητής Θεμιστοκλής Τσάτσος ο οποίος ήταν επί κεφαλής της Ελληνικής ομάδας στην  Μικτή Συνταγματική Επιτροπή.  Μαζί με τον Θ.  Τσάτσο και άλλοι  επτά συνεργάτες Ελλαδίτες.  Στην Ελληνική Κυπριακή ομάδα με επικεφαλής τον  Γλαύκο Κληρίδη ήσαν ο  Γεώργιος Πολυβίου, ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Από Τουρκικής Κυπριακής πλευράς ο  Ραούφ Νενκτάς με τους Χαλίτ Αλί Ριζά, το Χακκί Σουλειμαν και Αλι Ντανά. Και βέβαια επικεφαλής της Τουρκικής  ομάδας ήταν Δρ. Νιχάτ Ερίμ ( ο αρχιτέκτονας των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου όπως τον χαρακτήριζαν οι Βρετανοί σύμμαχοί του) με την δική του ομάδα άλλων πέντε. Και όλοι με την επίβλεψη των Βρετανών στο Λονδίνο…

Cedu 1aΦωτογραφία από το δημοσίευμα της Express (Getty images)  τίτλος «Christian persecution: Mourners carry coffins following an attack earlier this year» (Χριστιανικές καταδιώξεις – Πενθούντες κουβαλάνε φέρετρα κατόπιν επιθέσεως  ενωρίς αυτό το χρόνο»

Στην Κύπρο εδώ και 44 χρόνια ακόμα κουβαλούν φέρετρα οι πενθούντες γονείς και συγγενείς και παιδιά των δολοφονηθέντων το 1974 από τους Τούρκους…

Το σύνταγμα αλά Τούρκα, με τόσα και τόσα ομοσπονδιακή στοιχεία και υπέρ- προνόμια της μειονότητας του 18% που Βρετανοί και Τούρκοι γνώριζαν ότι θα ήταν δυσλειτουργικό γι΄αυτό και ανέμεναν ως σίγουρη την κατάρρευσή του την οποία, μάλιστα οι Βρετανοί, ανέμεναν και υπολόγιζαν σε 3-4 χρόνια…

Έπεσαν έξω άραγε;  Kαθόλου, τρία χρόνια πήρε και ετοιμασμένοι οι Τούρκοι έκαναν το πρώτο, βάση σχεδίου, αιματηρό πραξικόπημά τους στην  Κυπριακή Δημοκρατία στοχεύοντας να την διαλύσουν και να την αντικαταστήσουν με δύο ομόσπονδα κράτη. ΄Ετσι  στις 3 Ιανουαρίου 1964 οι Βρετανοί ξεκίνησαν το σχεδίασμα πλέον της επανα-σύνταξης της νήσου σε two constituent states, one Greek one Turkish. Άραγε ήταν τόσο δύσκολο να το αντιληφθούν και όλοι εκείνοι οι δικηγόροι Κύπριοι και Ελλαδίτες που κάθονταν στο Λονδίνο στη Επιτροπή για το Σύνταγμα και δέχονταν όλα εκείνα τα τουρκικά αιτήματα το ένα μετά το άλλο;

Οι μαύρες επέτειοι που προσεγγίζουν του πραξικοπήματος και των δύο τουρκικών βάρβαρων εισβολών του 1974 , και που συνεχίζονται για 44 χρόνια, και αφού προηγήθηκαν το πρώτο αιματοκύλισμα το 1963/64 με το πρώτο αιματηρό πραξικόπημα των Τούρκων, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί με ναπάλμ το 1964, με τους βιασμούς, τις δολοφονίες, τις ναπάλμ και πάλιν του 1974, τις εξοντώσεις, τους εκτοπισμούς, τους αγνοούμενους, το εθνικό ξεκαθάρισμα των Χριστιανών Ελλήνων,  τις συλήσεις των χριστιανικών εκκλησιών στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την δημιουργία έκτοτε εκατοντάδων μουσουλμανικών τεμενών και μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων εποίκων για ολοκληρωτική δημογραφική αλλοίωση και μουσουλμανοποίηση των κατεχομένων, σε τι διαφέρουν από την απάνθρωπη καταδίωξη των Χριστιανών στην Νιγηρία;

Φόρειν ΄Οφις: «Όλες οι αποτυχημένες ομοσπονδίας ανά τον κόσμο δικά μας δημιουργήματα»

Δεν ήταν τυχαίο που την δεκαετία του 1960 το Φόρειν ΄Οφις αρνήθηκε την έκκληση του τότε Υπάτου Αρμοστού του στην Λευκωσία Σερ Ντέιβιντ Χάντ, όπως  διευθετηθούν κάποια άρθρα στις βρετανικές εφημερίδες εξηγώντας τα κακά μιας ομοσπονδιακής λύσης,  που ζητούσαν οι Τούρκοι , την οποία είχε ανοικτά υποστηρίξει και η τότε Σοβιετική ΄Ενωση. Του  απάντησαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί όλες οι προβληματικές ομοσπονδίες ανά τον κόσμο ήταν δικά τους δημιουργήματα!!

Ο Σερ Ντέιβιντ Χάντ βέβαια δεν γνώριζε τα μαγειρέματα των ανωτέρων του στο Λονδίνο, ότι δηλαδή σε συνεννόηση με τον τότε Τούρκο Υπ. Εξωτερικών Ερκίν, το Φόρειν ΄Οφις από τις 3 Ιανουαρίου 1964 σχεδίαζε παράλληλα με την Άγκυρα, επανα-σύνταξη της πρώην αποικίας τους σε ΔΥΟ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑ ΚΡΑΤΗ ένα Ελληνικό και ένα Τουρκικό (two constituent states, one Greek and one Turkish). Ακριβώς ότι προνοούσε το σχέδιό τους το 2004 (απορριφθέν Σχέδιο τάχατες «Ανάν») και ότι προβλέπει και η Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη/Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Και όλα αυτά αφού  προηγήθηκε βέβαια, μετά την απόρριψή της,  στο δημοψήφισμα στις  24.4.2004,  η επαναφορά της τρισκατάρατης βρετανο-τουρκικής διαιρετικής, δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο με την λεγόμενη «Δέσμη Αρχών» της 8ης Ιουλίου 2006 με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (η μόνη που φέρει μονογραφή από Παπαδόπουλο/Ταλάτ – βλέπε άρθρο γράφουσας στη Σημερινή 18 Μαρτίου 2016 « Μια ιστορία παραπλάνησης και ψευδαισθήσεων» ) και τη Κοινή Δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια με τον Μ. Α. Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008.

Να σημειωθεί όμως ότι όλα αυτά οι Παπαδόπουλος, Χριστόφιας και Αναστασιάδης, τα δέχθηκαν από μόνοι τους δίχως λαϊκή εντολή, δίχως καμία συν-διαβούλευση με το λαό, δίχως καμία εντολή από το λαό. Mάλιστα, περιφρονώντας την απόφαση του λαού της 24.4.2004 με την οποία ο λαός κατά 76% είχε απορρίψει την ΔΔΟ.  ΄Όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τις κατευθυντήριες γραμμές στις 12 Φεβρουαρίου 1977 και οι οποίες ούτε συμφωνίες ήσαν ούτε υπογραφή έφεραν απλά ήσαν κατευθυντήριες για επανέναρξη των συνομιλιών και καμία διαχρονική ισχύ είχαν. Αντίθετα με τους υποστηρικτές της ΔΔΟ που τις χρησιμοποίησαν , εις βάρος του λαού, ως άλλοθι για να προωθήσουν τα διαιρετικά της σχέδια με την ανοχή και συν-ενοχή της Γραμματείας του ΟΗΕ επικεφαλής της οποίας τότε ήταν ο Αυστριακός και πρώην Ναζί Κούλτ Βάλτχαιμ…

Όπως και η Νιγηρία, έτσι και η Κύπρος. Πληρώνουν έκτοτε τις… λεγόμενες ανεξαρτησίες τους.  Τις ανευθυνότητες και ανικανότητες των ηγεσιών τους. Και τις επιδιώξεις ξένων συμφερόντων.  Με αίμα και εξοντώσεις των Χριστιανών τους.

Με διαφορά ότι στην Νιγηρία ήταν γνωστή η ύπαρξη πετρελαίου, στην δε περίπτωση της Κύπρου οι ιθαγενείς Κύπριοι πρόσφατα ανακάλυψαν το θαλάσσιο πλούτο τους  στην κυπριακή ΑΟΖ…

  • Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος

Λονδίνο  2.7.2018

One Comment

  1. Κάνω δύο διορθώσεις στο κείμενό μου πιο πάνω, “οι τουρκικοί βομβαρδισμοί με ναπάλμ το 1964 “, (κατά λάθος γράφτηκε 1967), και κάτω από τον υπότιτλο ” Φόρειν ΄Οφις:…” (two constituent states, one Greek and one Turkish) και όχι English, αν και κατανοητό πιστεύω, εφόσον ήδη υπάρχει προηγούμενη αναφορά.

    Σας ευχαριστώ,
    Φανούλα Αργυρού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button