Greek Reports (Ελληνικά)

Η κοινή λογική ενάντια στις ραδιουργίες

Για τον Συνεργατισμό, υπήρξαν δηλώσεις από πολιτικούς αρμόδιους (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργός Οικονομικών, βουλευτές κ.ά.) μέχρι τεχνοκράτες με πολιτικό ρόλο.

Η μεγαλύτερη κακοποίηση και στρέβλωση, δεν προερχόταν από τεχνικά αδαείς στα της οικονομίας, αλλά από εκείνους που είτε ως  πολιτικά αρμόδιοι, είτε λόγω τεχνικής κατάρτισης, γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν την πραγματικότητα.

Costas Mavrides 23 06 2018 1a LLLLΦυσικά, υπάρχουν πτυχές με εύλογα διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχουν θέματα που έπρεπε απλά να επικρατεί η πραγματικότητα.

Η έκπληξη ήταν ότι σχολιαστές με μηδενική ή ελάχιστη τεχνική κατάρτιση,  παρουσιάζουν τα πράγματα με αφοπλιστικά αληθινό τρόπο. Δείγμα αυτής της κοινής λογικής είναι ένα κείμενο της δημοσιογράφου Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου που δεν διαθέτει  οικονομική τεχνογνωσία, αλλά προφανώς διαθέτει καθαρό μυαλό. Αναφερόμενη στην συντριβή του Συνεργατισμού, ιδού μερικές γραμμές από το κείμενό της:

«Τέτοιο success story, η αλήθεια είναι πως χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να το πετύχει κάποιος. Παραλαμβάνεις μια προβληματική κατάσταση, ρίχνεις κάμποσα δισεκατομμύρια για να τη διορθώσεις και στο τέλος καταλήγεις να πληρώσεις κάποιον με άλλα δισεκατομμύρια για να την αναλάβει μπας και σωθούν οι καταθέσεις του κόσμου.  Γιατί πλέον είναι το μόνο διακύβευμα… παρόλο που οι προσλήψεις συνέχισαν να γίνονται μέχρι και την ώρα του επιθανάτιου ρόγχου. Αν αυτό ονομάζεται success, τότε η αποτυχία πώς είναι;»

Παρέλαβε όντως η Κυβέρνηση μια προβληματική κατάσταση το 2013 και η Κύπρος χρειάστηκε €7.2  δισεκατομμύρια στο Πρόγραμμα Προσαρμογής. Για να υπάρχει σύγκριση, μερικοί αριθμοί σε  δισεκατομμύρια για το νέο … «επίτευγμα»: €1.7 το 2013, €2.5 κατάθεση πριν μερικές βδομάδες, €1 μετρητά τις προάλλες και €2  κρατικές εγγυήσεις. Όλα σε δισεκατομμύρια. Παρεμπιπτόντως, για όποιον αποδίδει ευθύνη για την αποτυχία στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, το πλαίσιο θεσπίστηκε πριν χρόνια και είναι όντως αυστηρότερο. Αλλά, η ΕΕ δεν απαγορεύει την λειτουργία Συνεργατικών Τραπεζών.  Στη Γερμανία, ο τομέας ανθεί και λειτουργεί με βάση τις ξεχωριστές αρχές του, αλληλέγγυα και υποστηριχτικά προς τις κοινότητες και τις μικρές επιχειρήσεις. Στην ΕΕ λοιπόν η  διαφορετικότητα των Τραπεζών και ο ανταγωνισμός επιτρέπονται!

Ειδικά σε σχέση με τις καταθέσεις, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει κάθε κράτος να εγγυάται τις καταθέσεις ανά τράπεζα μέχρι €100.000. Αντί αυτό να παρουσιάζεται στην Κύπρο ως εχέγγυο ασφάλειας, η ίδια η Κυβέρνηση υπονόμευσε την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα. Για χρόνια και ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο αλλά και πρόσφατα, εκπρόσωποι και βουλευτές του ΔΗΣΥ με κατάρτιση στα  οικονομικά (!) επιμένουν ότι το «πρώτο κούρεμα» του 2013 που περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις ήταν νόμιμο!

Η ίδια αυτή Κυβέρνηση που συμφώνησε στην ΕΕ τότε, να απαλλάξει πλήρως τις εγγυημένες καταθέσεις (και το απέκρυψε στην Κύπρο), ανακυκλώνει μέχρι σήμερα ότι η «φορολογία»-κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων υπήρξε νόμιμη.

Αυτό είναι υπονόμευση της εμπιστοσύνης προς το ίδιο το τραπεζικό σύστημα και προέρχεται από αρμόδιους και ειδικούς!

  • Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button