Greek Reports (Ελληνικά)

Κ. Μαυρίδης: στήριξη στα θύματα βίας και ενδοοικογενειακής βαναυσότητας

Σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με γραπτή του παρέμβαση επεσήμανε τα εξής:

Peres 3c«Η συγκεκριμένη Συνθήκη έχει δυστυχώς επιφορτιστεί με διάφορες εσφαλμένες αντιλήψεις και παρανοήσεις. Για αυτό, ξεκαθαρίζουμε ότι, η Συνθήκη δεν εναντιώνεται στους ρόλους των φύλων, ούτε καταπολεμά την οικογένεια και τις αξίες της. Η Συνθήκη καταπολεμά τη βία και ιδιαίτερα τη βία εναντίον των γυναικών λόγω φυλετικής ανισότητας. Επιπλέον, η Συνθήκη καταπολεμά την αθέατη, συνήθως, αλλά ωμή ενδοοικογενειακή βία, τη «σιωπηλή»  καταπίεση και ψυχολογική βία όπου τα θύματα δεν έχουν επιλογές διαφυγής, αλλά υποτάσσονται λόγω της αδυναμίας τους στον ισχυρό θύτη.

Στην Κύπρο  έχουν γίνει σημαντικά βήματα για το νομοθετικό πλαίσιο και υπάρχει αυξημένη ευαισθησία για το θέμα με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, πάσχουμε ακόμη στον έγκαιρο εντοπισμό των θυμάτων, ειδικά παιδιών, ηλικιωμένων και αναπήρων.

Σε όποιον επιχειρεί να συγκαλύψει την οικογενειακή βία κατά των γυναικών με θρησκευτικό μανδύα ή  με δήθεν παραδοσιακή συμπεριφορά, καταλήγω ως εξής:

Οποιαδήποτε κοινωνική συμπεριφορά ή θρησκεία συγκαλύπτει ή ευνοεί τέτοια βαναυσότητα, δεν έχει χώρο στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο.

Στηρίζουμε λοιπόν την Συνθήκη επειδή στηρίζουμε τον άνθρωπο και απεχθανόμαστε τη βία οποιασδήποτε μορφής».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button