Greek Reports (Ελληνικά)

Ένοχο Διάπραξης Εγκλημάτων το Τουρκικό Κράτος

Η απόφαση του Άτυπου Δικαστηρίου για εγκλήματα της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο εκ μέρους των έξι μελών, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Skart 2bΤο τουρκικό κράτος κρίθηκε  ένοχο για διάπραξη διαφόρων εγκλημάτων, περιλαμβανομένης της φυσικής εξόντωσης, απαγωγής και εξαφάνισης, εκπατρισμού και εθνοκάθαρσης Κούρδων εντός Τουρκίας.

Επιπλέον, η  απουσία οποιασδήποτε έρευνας από τουρκικές αρχές για τις ευθύνες, συνιστά στην πράξη παραχώρηση ασυλίας για διάπραξη εγκλημάτων από το τουρκικό κράτος και άμεσες ευθύνες επιρρίπτονται ονομαστικά στον Πρόεδρο Ερντογάν και τον στρατηγό Adem Huduti, ως πρωταίτιους σχεδιασμού εγκλημάτων κατά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Μετά την ανάγνωση της απόφασης, το ακροατήριο ξέσπασε σε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Την πρωτοβουλία στήριξαν τρεις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και Πράσινοι. Εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς μίλησε η Πρόεδρος, Gabi Zimmer και εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης. Η Gabi Zimmer τόνισε τη πολιτική σημασία για αλληλεγγύη προς τον Κουρδικό λαό και άσκηση πίεσης από την ΕΕ επί της Τουρκίας στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Η Gabi Zimmer τόνισε τη πολιτική σημασία για αλληλεγγύη προς τον Κουρδικό λαό και άσκηση πίεσης από την ΕΕ επί της Τουρκίας στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Ο κ. Μαυρίδης επαίνεσε την απόφαση που «θα βρει τον χώρο της στην ιστορία, διότι απέναντι στην υποκρισία και σιωπή άλλων θεσμών, η απόφαση αυτή υπηρετεί το δίκαιο και τη συνείδηση της ανθρωπότητας» σημείωσε.

Skart 3cΧαρακτήρισε τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας πρωτοφανή «αφού η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ούτε σέβεται βασικές αρχές δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά εισπράττει δισεκατομμύρια ευρώ των Ευρωπαίων πολιτών».

Αναφέρθηκε επίσης σε όσους συνέδραμαν αλληλέγγυα τον κουρδικό αγώνα χωρίς κουρδική καταγωγή και υπέδειξε: «Ένας από τους πρωτοπόρους αγωνιστές ήταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης από την Κύπρο, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1994 από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες. Τα  λουλούδια ανθίζουν στο τάφο του και ενόσω τα λουλούδια ανθίζουν στα βουνά του Κουρδιστάν και στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο της Κύπρου, ο αγώνας για επικράτηση της ελευθερίας και αξιοπρέπειας και των αρχών της  ΕΕ, συνεχίζεται αμείωτος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button