Greek Reports (Ελληνικά)

Aτιμώρητα εγκλήματα εντός και εκτός Τουρκίας

Το θέμα της ωμής και παράνομης επέμβασης της Τουρκίας στο Κόσοβο έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με την επικεφαλής της αποστολής EULEX (επίβλεψη εφαρμογής του Κράτους Δικαίου-Rule of Law) στο Κόσοβο, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Esx 1aΟ κ. Μαυρίδης αφού χαρακτήρισε το έργο της επικεφαλής να επιβλέπει την επιβολή του Κράτους Δικαίου της ΕΕ στο Κόσοβο, «ως μιας από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρθηκε στα εγκλήματα πολέμου που θα πρέπει να αναλάβει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στην περίπτωση της απαγωγής των έξι εκπαιδευτικών τουρκικής υπηκοότητας που βρίσκονταν στο Κόσοβο.

Ως γνωστό, το αίτημα για σύλληψη και έκδοση τους στην Τουρκία απορρίφθηκε την προηγούμενη μέρα της απαγωγής τους, πράγμα που έχει αμαυρώσει την όλη προσπάθεια για εφαρμογή των κανόνων δικαίου στο Κόσοβο και προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς για το ρόλο της Άγκυρας στο Κόσοβο.

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι οι έξι αυτοί άνθρωποι απήχθηκαν από το Κόσοβο και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και κανένας δεν γνωρίζει τι απέγιναν.

Στην παρέμβαση του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής παραλλήλισε την αναγκαιότητα παρέμβασης της ΕΕ για εφαρμογή των κανόνων δικαίου για τα εγκλήματα στο Κόσοβο, με την κατάσταση στην Τουρκία.

Ο κ. Μαυρίδης σχολίασε ότι υπάρχει παρόμοια αναγκαιότητα για εφαρμογή των κανόνων δικαίου για ατιμώρητα εγκλήματα στην Τουρκία, όπου το καθεστώς Ερντογάν έχει καταργήσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button