Greek Reports (Ελληνικά)

Άλλα Χρόνια, Άλλα Ήθη

«Με το ράσο της Κυρήνειας που φουσκώνει στον αγέρα

Και με του Λαού τη φλόγα που την Κύπρο πυρπολεί

Δώσαμε το πρώτο Δώρο στη Χρυσή μας την Μητέρα

Κι είθε πρώτο να μας φέρει το δικό της το φιλί»

Με τους στίχους αυτούς ο ποιητής Ιωάννης Περδίος χαιρέτησε, μετά από έρανο, την προσφορά του πολεμικού αεροπλάνου Κυρήνεια στην Ελλάδα, επί τη συμπληρώσει ενός αιώνος ανεξαρτησίας.

Καθοριστικός για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν ο ρόλος του φλογερού ιεράρχη Μακαρίου του Β’, βετεράνου εθελοντή των Βαλκανικών πολέμων καθώς και ο ασίγαστος πόθος των Κυπρίων για Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα Ελλάδα.

Kyrenia Aeroplane 1a LLLLΉδη η Αγγλοκρατία είχε δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και είναι θαύμα που στην δεινή περίοδο 1926-28 μπόρεσε να συγκεντρωθεί από το υστέρημα κυρίως των Κερυνιωτών το ποσόν των 2.800 λιρών για την αγορά του.

Τρία χρόνια αργότερα ξέσπασε και η ανεπιτυχής επανάσταση του Οκτωβρίου του 1931 που επνίγη στο αίμα από τους δυνάστες.

Στον έρανο εκτός από χρήματα προσεφέροντο κοσμήματα, τιμαλφή, βέρες. Πρόλαβα να δω κι εγώ συμπατριώτες μου που φορούσαν με ιδιαίτερη περηφάνια, στη θέση της χρυσής βέρας που προσέφεραν, αντίστοιχη από ευτελές μέταλλο, τεράστιας όμως Εθνικής αξίας.

Όταν αναλογίζεται κανείς τέτοιες ιστορικές στιγμές αισθάνεται αγανάκτηση, οδύνη αλλά και ταπείνωση στο άκουσμα των διαδραματιζομένων στη δίκη μεταξύ Μονής Κύκκου και Ελληνικού Δημοσίου.

Αφ’ ης στιγμής το θέμα έφθασε στο ακροατήριο είναι ανεπίτρεπτο σε οποιονδήποτε ευρισκόμενον εκτός, ανεξαρτήτως βαθμού ενημερώσεως, να εκφέρει άποψιν επί της ουσίας.

Από τα διαρρεύσαντα στο τύπο, αναμφιβόλως έγιναν λάθη, αστοχίες και ανευθυνουπεύθυνες κινήσεις εκατέρωθεν. Τα αυθόρμητα ερωτήματα κάθε Κύπριου ή Ελλαδίτη με στοιχειώδη ιστορική γνώση των δεσμών αίματος, θυσιών και κοινών αγώνων είναι α) Δεν βρέθηκαν δύο νούσιμοι (μυαλωμένοι) άνθρωποι εκατέρωθεν να λύσουν το πρόβλημα σ’ ένα κλειστό δωμάτιο; β) Υπάρχει άλλος αδιαμφισβήτητος, διαχρονικός και πιστός σύμμαχος της Κύπρου εκτός από την Ελλάδα; γ) Ήταν ανάγκη να διαβάλλεται η Ελλάδα και ο Υπουργός Εξωτερικών σε μία δίκη οικονομικού-εμπορικού χαρακτήρα όταν υπάρχουν τόσα φλέγοντα θέματα εν εξελίξει;

Εύχομαι κι ελπίζω μέσω αυτής της διαδικασίας να μην τρωθούν τα αισθήματα αμοιβαίας αγάπης του Κυπριακού και Ελληνικού Λαού.

Αυτή η ευχή χρειάστηκε δυστυχώς κατ’ επανάληψιν λόγω κακών χειρισμών από υπηρεσιακούς και πολιτικούς φορείς…

Makarios Myrianthefs 1a LLLLΤα κόκκαλα του Μακαριστού Μακαρίου Μυριανθέως θα τρίζουν στον τάφο του όπως και τα κόκκαλα των εκατοντάδων Ελλαδιτών που περιμένουν δικαίωσιν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button