Greek Reports (Ελληνικά)

Συμμετοχή του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη στην διερευνητική επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών στην Αμμόχωστο

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) θα συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προγραμματισμένη διερευνητική επίσκεψη της στην Αμμόχωστο, στις 07-08 Μαΐου. Στην επίσκεψη θα συμμετέχουν εννέα Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Επιτροπής, κα Cecilia Wikstöm.

Pere 2bΣτόχος της επίσκεψης είναι να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προτείνεται σε σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και στη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντεκτάς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπονται συναντήσεις με πολιτικούς φορείς της Κύπρου, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και με ομάδες πολιτών των δύο κοινοτήτων. Επίσης, θα επιδιωχθεί η είσοδος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπως είχε δοκιμάσει πριν 10 χρόνια μια άλλη ομάδα Ευρωβουλευτών χωρίς αυτό να κατέστη εφικτό λόγω άρνησης των τουρκικών στρατιωτικών.

Στα συμπεράσματα που είχε εκπονήσει τότε η Επιτροπή Αναφορών με το πέρας της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή  την αναφορά 733/2004 του κ. Λοίζου Αυξεντίου εξ ονόματος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, είχε τονιστεί ότι θα πρέπει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της. Ανάλογη αναφορά θα επιδιωχθεί να συμπεριληφθεί και στα φετινά συμπεράσματα.

Ο κ. Παπαδάκης εκφράζει την ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση της επίσκεψης και δηλώνει ότι θα είναι πολύ σημαντική η επιβεβαίωση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2012 με τον πιο ισχυρό τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button