Greek Reports (Ελληνικά)

Πρόταση για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα και της παραλιακής μετόπης του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόταση για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα και της παραλιακής μετόπης του Δήμου Καλαμαριάς, παρουσίασε ο πολιτισμικός φορέας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» σε εκδήλωση που οργανώθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου, στο πλαίσιο του Πολυσυνεδρίου “MoneyShow 2018” στο ξενοδοχείο Hyatt της Θεσσαλονίκης.

Paremvasi Thessaloniki 1aΤο σχετικό προσχέδιο εκπόνησε ομάδα εθελοντών  αρχιτεκτόνων μηχανικών και συμβούλων, μελών της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» και την παρουσίασε ο πρόεδρος του φορέα Κωνσταντίνος Γεροντής.

Στην εκδήλωση παρέστη και παρενέβη μεταξύ άλλων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είχε στηρίξει τις διαδικασίες παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Δήμο Καλαμαριάς, με τη σχετική τροπολογία που εντάχθηκε (στις αρχές του 2018) σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει την παραχώρηση της χρήσης περίπου 203 στρεμμάτων του Κόδρα, στο Δήμο, για 99 χρόνια και χωρίς αντάλλαγμα.

Το προτεινόμενο έργο  χωροθετείται στο άκρο του Μικρού Καραμπουρνού και τον παράκτιο χώρο της Αρετσούς και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και την παραλιακή ζώνη από τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης (ΝΟΘ) έως και το τέλος του παραλιακού μετώπου Καλαμαριάς στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Πρόκειται για μια θέση ιδιαίτερα προνομιακή, συνολικής έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Σε αυτό το στάδιο, το προσχέδιο δεν εμβαθύνει στις επιμέρους παραμέτρους του έργου αλλά, όπως επισήμανε ο κ.Γεροντής, αποτελεί την έμπρακτη εκδήλωση προθέσεων και ιδεών προς τους φορείς και την τοπική κοινωνία για ένα έργο που, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, είναι εθνικής κλίμακας και υπερτοπικής σημασίας. Η ζώνη επιρροής του εκτείνεται στο σύνολο της Ενότητας του Μητροπολιτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στους γύρω νομούς.

Η σημασία του προτεινόμενου έργου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή που προτείνεται για ανάπλαση έρχεται ουσιαστικά να επεκτείνει και να συμπληρώσει την προσφάτως αναπλασμένη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, αυτής που τόσο πολύ αγάπησαν όχι μόνο οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι επισκέπτες αυτής.

«Η έκταση επιλέχτηκε γιατί είναι το μεγαλύτερο ενιαίο τμήμα ελεύθερου δημόσιου χώρου στην Καλαμαριά και σε άμεση σχέση με το υδάτινο στοιχείο» είπε ο κ.Γεροντής, προσθέτοντας μεταξύ άλλων, πως:

– Η θέση αυτή πλεονεκτεί διότι δεν απαιτούνται συνοδευτικά τεχνικά υποστηρικτικά έργα μεγάλης κλίμακας και άρα αντίστοιχα κονδύλια που θα επιβάρυναν τον συνολικό προϋπολογισμό.

-Τα ήδη προγραμματισμένα έργα μεταφορών και συγκοινωνιών (όπως μετρό και θαλάσσια συγκοινωνία στο Θερμαϊκό) ευνοούν την επιλεγμένη θέση.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά την πρόταση, οι εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας των αρχιτεκτόνων μηχανικών που την εκπόνησε τόνισαν πως αυτή, μεταξύ άλλων προβλέπει :

-τη δημιουργία στο παραλιακό μέτωπο της Αρετσούς, στο ύψος του Ιππικού Ομίλου, ενός σύγχρονου Ενυδρείου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης και ένα νέο τοπόσημο για την Καλαμαριά και τον ευρύτερο αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης.

-Ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο με κύριο γνώμονα την αειφορία και τις μεταβλητές της, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία

– Αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και την επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος

– Δημιουργία ενός βιώσιμου λειτουργικά και οικονομικά συγκροτήματος

– Ενσωμάτωση ενός εκπαιδευτικού, ιστορικού περιπάτου σε διαφορετικά σημεία της περιοχής ανάπλασης

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας χαρακτήρισε το Κόδρα “ένα ταλαιπωρημένο στρατόπεδο, γιατί”, όπως σημείωσε, “από το 1996 προσπαθεί να γίνει αυτό που αποφασίστηκε να γίνε τώρα”. Αναφερόμενος στο σήμερα είπε “επιτέλους μπήκε μία τάξη” και τόνισε πως «τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει με κάποια τμήματά του, με κάποιες νησίδες, αυτά μπορούμε να τα λύσουμε μέσα σε μια νύχτα αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση”. Πρόσθεσε ότι τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Καλαμαριάς, με την έννοια ότι αυτός είναι που έχει κάθε λόγο να “τρέξει” τις απαιτούμενες διαδικασίες. “Η πολιτεία έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της, το έχει εντάξει στο νόμο και τώρα πλέον το έχει παραδώσει στο Δήμο για να το τρέξει με τον τρόπο που αυτός ξέρει. Ο Δήμος πρέπει να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, να διαμορφωθούν οι ανάλογες υπουργικές αποφάσεις για να προκύψει ο νόμος και να κλείσει το θέμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η νομικός και αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Μαρία Παυλίδου έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες των δημοτικών συμβουλίων για να αποφασιστούν οι απαιτούμενοι χαρακτηρισμοί στο Κόδρα (όπως, αρχαιολογικός χώρος, διατηρητέα κτίρια κ.α.) και έτσι να δημιουργηθούν οι “ομπρέλες” προστασίας του. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιοκτησίες που υπάρχουν εντός του π. στρατοπέδου είπε ότι «η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να γίνει μια τράπεζα γης για να μπορούμε να ανταλλάξουμε τις ιδιοκτησίες αυτές με άλλες».  Πρότεινε, επίσης:

α) στο σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης της παραλιακής μετόπης του Δήμου Καλαμαριάς και του π. στρατοπέδου Κόδρα να ενταχθεί και το «Παλατάκι» το οποίο χαρακτήρισε «το μεγάλο πρυτανείο του πολιτισμού», και

β) τη δημιουργία μνημείου προσφυγικού ελληνισμού στο σημείο που είναι το λοιμοκαθαρτήριο. Εκεί δηλαδή που γινόταν η… απολύμανση των προσφύγων όταν έφθαναν με τα καράβια από τη Μικρά Ασία.

Ο πολιτικός μηχανικός και τέως αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  τόνισε πως το θαλάσσιο μέτωπο “είναι πραγματικά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του  πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης για να αναπτύξει έργο. Είναι μια υπόθεση που δεν πρέπει να μείνει στις πρωτοβουλίες του κάθε δημάρχου καθώς είναι γνωστό ότι  εμπλέκονται πολλοί Δήμοι και ο καθένας έχει διαφορετικές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες. Γι αυτό”, όπως είπε, “πρέπει να υπάρξει ένας γενικός συντονιστής, μητροπολιτικής λειτουργίας, ένας ενιαίος φορέας που θα διαχειρίζεται όλη αυτή την υπόθεση”.  Τέλος, είπε ότι “είναι λάθος που το Κόδρα μένει εκτός του νέου Ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ)” και ότι “είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο και πρέπει να ενταχθεί στο παραλιακό μέτωπο”.

Ο οικονομολόγος και μέλος της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ», Λάμπρος Καούδης αναφέρθηκε στην ανάγκη το πάρκο να εξασφαλίσει την αυτοχρηματοδοτούμενη λειτουργία του και έφερε ως παράδειγμα τη μακρινή Μελβούρνη, όπου όπως εξήγησε: υπάρχει ένα παραλιακό μέτωπο μήκους 140 χιλιομέτρων το οποίο είναι πολυθεματικό και από το οποίο ζει όλη η πόλη. “Πρέπει να επιλεγούν λογικές που θα συντελούν στην εξασφάλιση της αυτοχρηματοδοτούμενης λειτουργίας του (χρηματοροές). Επ΄αυτού δεν χρειάζεται να έχουμε δική μας τεχνογνωσία. Ας δούμε τι γίνεται αλλού και  ας το αξιοποιήσουμε” είπε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button