Greek Reports (Ελληνικά)

Το ποδόσφαιρο που δεν παίζεται στα γήπεδα

  • Για ένα κωλόχαρτο χάθηκε ένα πρωτάθλημα…

Εύγε στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ Λεμεσού για το διαχρονικό ήθος του!

  • Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή *

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ποδόσφαιρο αποτελεί μέρος της ζωής μας.

Soccer ball 2b black & white LLLΚαι είναι κατά γενική ομολογία ένα ομαδικό άθλημα που συγκινεί τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της υφηλίου.

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που στο ποδόσφαιρο συχνά-πυκνά παρεισφρύουν παράγοντες άσχετοι με τον αθλητισμό και το «ευ αγωνίζεσθε», που το ποδηγετούν ασύστολα.

Λένε πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει δικαιοσύνη, και έτσι ακριβώς είναι. Λένε ακόμη ότι στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, κι έτσι ακριβώς είναι. Γιατί, όμως αλήθεια δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος; Ένας βασικός παράγοντας ασφαλώς είναι η τύχη. Στο ποδόσφαιρο, όσο μεγάλη ομάδα κι αν είσαι, χρειάζεται να έχεις και την εύνοια της τύχης, ή τουλάχιστον ο παράγοντας τύχη να μη σου γυρνά πάντα την πλάτη!

Όλα τα παραπάνω ισχύουν φυσικά αν όλες οι διαγωνιζόμενες ομάδες παίζουν τίμιο και καθαρό ποδόσφαιρο. Πράγμα που είναι σπάνιο στις μέρες μας, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στο Ελλαδικό και το Κυπριακό ποδόσφαιρο! Όχι πως στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι όλοι τους αθώες περιστερές (κάθε άλλο θα έλεγα, εδώ κοτζάμ Πλατινί πούλησε τη ψυχή του για το χρήμα του ποδοσφαίρου), αλλά εμείς έχουμε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!

Και τώρα στο δια ταύτα. Θα παραξενευτείτε φαντάζομαι γιατί γράφω σήμερα ξανά για το ποδόσφαιρο. Θυμίζω πως: Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, με το ποδόσφαιρο ασχολούνται δισεκατομμύρια ανθρώπων και γύρω από αυτό διαδραματίζονται πράγματα και θάματα. Η οικονομική αποτίμηση του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου, φανερή και κρυφή, είναι ανεκτίμητη. Τηλεοπτικοί κολοσσοί που διαχειρίζονται πολλά δις, η διαφήμιση που πάει σύννεφο, ποδοσφαιριστές που αμείβονται με μυθικά ποσά, παράγοντες που πλουτίζουν από τον αέρα του ποδοσφαίρου και πάει λέοντας. Και το στοίχημα που έχει μετατραπεί στο πιο μεγάλο καρκίνωμα για τον αθλητισμό! Και ποδοσφαιρικοί στρατοί έτοιμοι για όλα! Και κυβερνήσεις που πέφτουν ή γαζώνονται στο ποδόσφαιρο! Το ποδόσφαιρο της αλάνας δυστυχώς είναι μόνο για τους ονειροπόλους, ένα όνειρο απατηλό, τις περισσότερες φορές μάλιστα εξαιρετικά επώδυνο και εφιαλτικό.

Πάμε τώρα στο σήμερα. Ξεκινώντας από την Ελλάδα. Όπου ήδη υπάρχει πρωταθλητής. Ο οποίος πρωταθλητής δεν κέρδισε το πρωτάθλημα μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αλλά το κέρδισε γιατί ένας φίλαθλος είχε τη φαεινή ιδέα να ρίξει στο γήπεδο ένα κωλόχαρτο! Ένα κωλόχαρτο που έστειλε στο νοσοκομείο ένα προπονητή που προσποιήθηκε τον ετοιμοθάνατο (εδώ γελάμε με τη ψυχή μας). Αφήνω κατά μέρος το τί συνέβηκε στον αγώνα Π.Α.Ο.Κ.-Α.Ε.Κ., διότι επιμένω, το πρωτάθλημα ο Π.Α.Ο.Κ. το έχασε εξαιτίας ενός κωλόχαρτου!

Στην Κύπρο, πριν έξι, αν δεν με πατά η μνήμη μου χρόνια, ένας «φίλαθλος» πέταξε στο γήπεδο (στον αγώνα Α.Ε.Λ.-Α.Π.Ο.Ε.Λ.) μια κροτίδα (τσάκρα στην κυπριακή διάλεκτο) που απετέλεσε την αφορμή να διακοπεί ο αγώνας. Ήταν σχεδόν σίγουρο πως το πρωτάθλημα θα το κέρδιζε η Α.Ε.Λ. (και το άξιζε), όμως ο αγώνας επαναλήφθηκε σε ουδέτερο γήπεδο κεκλισμένων των θυρών, η Α.Ε.Λ. έχασε 1-0, και το πρωτάθλημα το κέρδισε ο Α.Π.Ο.Ε.Λ.! Έκτοτε ο Α.Π.Ο.Ε.Λ. (με τα χρήματα που είσπραξε από το (Champion Ling και από αλλού), κατάφερε να καθιερωθεί μόνιμος πρωταθλητής Κύπρου! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό. Τα δις του Champion Ling σου λύνουν όλα τα οικονομικά προβλήματα. Και χωρίς λεφτά στο ποδόσφαιρο είσαι καταδικασμένος να υποδύεσαι τον κομπάρσο! Με πιο απλά λόγια, συμπληρώνεις τις ομάδες για να υπάρχει πρωτάθλημα!

Για να κερδίζεις πρωταθλήματα λοιπόν δεν φθάνει μόνο να είσαι πολύ καλή ομάδα. Δεν αρκεί να κερδίζεις με το σπαθί σου τους αγώνες. Δεν αρκεί να παίζεις μόνο φανταστικό ποδόσφαιρο όπως έπαιξε φέτος ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ και ο Π.Α.Ο.Κ. Πρέπει να κάνουν και οι άλλες ομάδες το ίδιο. Δεν μπορεί εσύ να παίζεις τίμια εναντίον όλων! Πρέπει να κάνουν και οι άλλοι το ίδιο. Κάτι που για μας (σε Ελλάδα και Κύπρο) αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός! Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Θα αναφερθώ στο πιο πρόσφατο. Παίζει η Α.Ε.Κ. Λάρνακας με τον Α.Π.Ο.Ε.Λ. και επειδή δεν έχει βαθμολογική σημασία ο αγώνας γι’ αυτήν, αγωνίζεται (με το αζημίωτο φαντάζομαι, αφού  και ο Α.Π.Ο.Ε.Λ. έκανε το ίδιο στον μεταξύ τους αγώνα κυπέλλου) με τους αναπληρωματικούς της παίκτες! Ο Α.Π.Ο.Ε.Λ. κέρδισε φυσικά και μάλιστα δια περιπάτου! Όταν όμως η Α.Ε.Κ. έπαιξε με τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ (που διεκδικεί επαξίως το πρωτάθλημα) χρησιμοποίησε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της (και καλά έκανε) και τον νίκησε. Αν αυτό δεν είναι επιλήψιμο, τότε πραγματικά δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στο ποδόσφαιρο!

Ακλούθησε ο αγώνας Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΠΟΛΛΩΝΑ με νικητή τον πρώτο (δίκαιη επικράτηση, συνολικά, όμως, στην ποδοσφαιρική χρονιά ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ στους μεταξύ τους αγώνες πήρε και τα σώβρακα του Α.Π.Ο.Ε.Λ. με δύο τεσσάρες) με τον Α.Π.Ο.Ε.Λ. να τίθεται επικεφαλής της βαθμολογίας με διαφορά ενός βαθμού. Και ενώ απομένουν δύο ακόμη αγώνες με πολύ μεγάλες ομάδες, όλοι θεωρούν βέβαιο νικητή τον Α.Π.Ο.Ε.Λ. (ελπίζω Α.Ε.Λ. και Ανόρθωση να τους διαψεύσουν) και φυσικά πρωταθλητή Κύπρου περιόδου 2017-2018! Όταν εξέφρασα την απορία μου γι’ αυτό μέσω της κοινωνικής δικτύωσης, όλοι μου απάντησαν: Στην Κύπρο ζούμε κύριε Αυγουστίνο! Δεν το κατάλαβες ακόμη! Στην Κύπρο που όταν ο καιρός είναι βροχερός παράγει πολλά μανιτάρια και βγαίνουν βόλτα τα οι καράολοι (σαλιγκάρια)! Οι οποίπι ως γνωστό, όπως μου είπε ένας γιατρός, ανεβάζουν επικίνδυνα το ουρικό οξύ (νευρικό οξύ). Και συν της άλλοις, εν πολλά βαρυστόμαχα τα ανέφαντα…

  • Υστερόγραφο:

Με τον σταυρό στο χέρι δεν παίρνεις πρωτάθλημα μου έγραψαν κάποιοι φίλοι. Απαντώ: Προτιμώ και τα δυό: αν είναι όμως να διαλέξω, προτιμώ το  ήθος από το πρωτάθλημα!!

  • Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button