Greek Reports (Ελληνικά)

Βιβλιοπαρουσίαση – ‘Το φως στον Βασίλη Μιχαηλίδη’

Μίμης Σοφοκλέους, Το φως στον Βασίλη Μιχαηλίδη, Ανάμεσα στον διαφωτισμό και τον Ρομαντισμό (Συναγωγή μελετών), Εκδόσεις «Αφή», Λεμεσός 2017

  • βιβλιοπαρουσίαση

Χαιρετισμός Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Βασίλη Μιχαηλίδη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

To Fos stos Vasili Michaelide 2n book LLLL singleΕίναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζουμε την όμορφη αυτή εκδήλωση «Η Λάρνακα του Βασίλη Μιχαηλίδη. Το υψηλό και η φαντασία στον Βασίλη Μιχαηλίδη».

Λυπούμαστε που άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις, δεν μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε απόψε μαζί σας.

Η Λάρνακα, η πόλη του Ζήνωνα και του Αγίου Λαζάρου, είχε τη χαρά να φιλοξενήσει έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον εθνικό μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.

Όταν ο πρώτος εξάδελφος του πατέρα του, Κυπριανός Οικονομίδης έγινε Μητροπολίτης Κιτίου, ήρθε και ο ίδιος στην πόλη της Λάρνακας και διέμεινε από το   1868 μέχρι το 1875 με το Θείο του στη Μητρόπολη Κιτίου. Μάλιστα εδώ δημοσίευσε το 1873 και τα πρώτα του ποιήματα.

Επίσης μερικοί ζωγραφικοί πίνακες θυμίζουν το πέρασμα του Βασίλη Μιχαηλίδη από τη Μητρόπολη Κιτίου στη Λάρνακα.

Δύο από αυτούς αποτελούν αντιγραφή αναγεννησιακών παραστάσεων της Παναγίας με το Βρέφος΄ ο ένας βρίσκεται στο μητροπολιτικό ναό Σωτήρος ενώ ο άλλος, ιδιοκτησίας παλαιότερα της Μητροπόλεως, βρίσκεται σήμερα στην κατοχή ιδιώτου.

Ένας τρίτος, η προσωπογραφία του Οικονόμου Μελέτιου στη μονή Αγ. Γεωργίου Κοντού, θεωρείται ότι ανήκει κι αυτός στον Β. Μιχαηλίδη, ενώ ένας τέταρτος, αντιγραφή του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που βρίσκεται στην αίθουσα κειμηλίων της Μητρόπολης, δεν αποκλείεται να είναι δικό του έργο».( Ιστορία της Κατά Κίτιον Εκκλησίας  Ιερομ.Σωφρόνιου Μιχαηλίδη σελ. 239)

Stegi 1aΣτέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας και την Πολιτιστική Κίνηση « Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού» καθώς και τους εκλεκτούς εισηγητές της εκδήλωσης.

Ευχόμαστε όπως ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης, χαρίζει σε όλους υγεία, χαρά και ευτυχία.

Ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή και Χαρούμενη Ανάσταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button