Greek Reports (Ελληνικά)

Ενεργειακός σχεδιασμός – Τουρκική αδιαλλαξία

Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τον τουρκικό πολεμικό στόλο και η αναστολή των ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου αναδεικνύει τα εξής ζητήματα:

  1. Απουσία στρατηγικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στην ελπίδα ότι η Τουρκία δε θα εμποδίσει τις γεωτρήσεις και ότι εάν το έπραττε θα μας ξελάσπωναν ξένα κράτη και εταιρείες χωρίς την παραμικρή πρωτοβουλία από μέρους μας.

  1. Αναδεικνύεται ξανά η διαχρονική ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς με αξιόμαχο στόλο και αεροπορία. Δεν μπορούμε να ζητούμε στρατιωτική επιτήρηση και βοήθεια από ξένα κράτη τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δε θωρακίζουμε την ΑΟΖ και τα εθνικά μας σύνορα γενικότερα.
  1. Κατέρρευσαν τα επιχειρήματα όσων πρόωρα προέτρεξαν να στηρίξουν τη δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας ως τη μονή βιώσιμη λύση για μεταφορά ΦΑ στην Ευρώπη. Φυσικά το όλο επιχείρημά τους στηριζόταν ξανά στην ελπίδα ότι μια τέτοια ενέργεια ενδεχομένως να διαφοροποιούσε την τουρκική αδιαλλαξία κάτι το οποία φυσικά δεν ισχύει.

Τα πιο πάνω ζητήματα καθίστανται ακόμη πιο αναγκαία ως προς την υλοποίησή τους αναλογιζόμενοι τις αυθαίρετες ενέργειες της Άγκυρας εκτός από την Κύπρο, σε Αιγαίο και Συρία.

Ener 1aΗ Τουρκία γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες διεθνούς δικαίου και είναι γι’ αυτό που επικεντρώνεται στο να επιβληθεί δια της στρατιωτικής της ισχύς από το Αιγαίο μέχρι και τη Συρία.

Επομένως, δεδομένου του ότι η Άγκυρα αρνείται να ακολουθήσει διεθνείς συνθήκες και νομοθεσίες, η μόνη επιλογή των γειτνιάζοντων κρατών για να την περιορίσουν αποτελεί η στρατιωτική ενίσχυση ως μέσω αποτρεπτικής ισχύς.

Η διαχρονική πρακτική της Άγκυρας στην περιοχή συντηρείται για συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι αυξήθηκαν με την πρόσφατη ανακάλυψη του Φυσικού Αερίου:

  1. Η Τουρκία γνωρίζει ότι σε περίπτωση που τεθεί εκ νέου σε ισχύ το ενιαίο αμυντικό δόγμα Κύπρου – Ελλάδας, θα αντισταθμιστεί η στρατιωτική της ισχύ. Μετά την ανακάλυψη του ΦΑ, προστίθεται και το Ισραήλ στην εξίσωση. Ενδεχόμενη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ αυτόματα αφαιρεί το ρόλο της Τουρκίας ως ρυθμιστή της περιοχής και δημιουργεί ένα κλοιό από το Αιγαίο μέχρι και την Α. Μεσόγειο. Επίσης, μια ενισχυμένη στρατιωτική κινητικότητα στην ΑΟΖ και τον εναέριο χώρο Κύπρου-Ισραήλ δύναται να περιορίσει και τη στρατιωτική κινητοποίηση της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο.
  2. Πέραν των στρατιωτικών σχεδιασμών, η Τουρκία αποδεικνύεται αναξιόπιστη επιλογή και για τη διέλευση του αγωγού East-Med διαμέσου της Τουρκίας στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή Λευκωσία και Αθήνα, έχοντας αναπτύξει καλές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο (χώρες οι οποίες διαχρονικά δε χαίρουν τις καλύτερες σχέσεις), αποτελεί παράγοντα ο οποίος δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για διέλευση του αγωγού από την Κύπρο σε Κρήτη-Στερεά Ελλάδα και Ευρώπη.

Το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών ΗΒ έθιξε επανειλημμένα τους κινδύνους των χειρισμών της κυβέρνησης η οποία αντί να δράσει προληπτικά εναπόθεσε τον ενεργειακό σχεδιασμό (όπως άλλωστε πράττει και με το κυπριακό) στην «καλή θέληση» της Άγκυρας. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα γεγονότα επαληθεύουν αυτά τα οποία προειδοποιούσαμε στο παρελθόν. Έστω και αργοπορημένα, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα με την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Εθνικής Φρουράς σε ΑΟΖ και εναέριο χώρο και να φροντίσει ούτως ώστε να επέλθει περεταίρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της Λευκωσίας με το Ισραήλ και την Αθήνα.

Οι ένοπλες δυνάμεις Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ πρέπει να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στην ΑΟΖ και τον εναέριο χώρο της Α. Μεσογείου ούτως ώστε να αντισταθμίσουν την υπεροχή της Άγκυρας.

  • ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button