Greek Reports (Ελληνικά)

Η Λευκή Πετσέτα

Στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία συντελείτε μεγάλη «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για λύση του κατοχικού ζητήματος

Πρώτα με τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, όπου στις συνομιλίες του με τον Ταλάτ καταγράφηκαν από τον τότε εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Αυστραλό Ντάουνερ, αριθμός «συγκλίσεων».

Petros Assiotis 4d LΒέβαια η χρήση της λέξης συγκλίσεις χρησιμοποιείτε σε αυτή την περίπτωση παραπλανητικά καθώς η Τουρκική πλευρά δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις θέσεις της.

Αντίθετα ο τότε πρόεδρος μετακινήθηκε προς τις Τουρκικές θέσεις ,δηλαδή η λέξη σύγκλιση, αν δεν επρόκειτο να χρησιμοποιείτε για παραπλάνηση των πολιτών, θα ονομαζόταν παραχώρηση.

Άρα στην ουσία δεν υπήρξε καθόλου πρόοδος καθότι δεν υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, μόνο από την δική μας πλευρά. Την σκυτάλη ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης το 2013, που αν και δεσμευόταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα να αποδεσμευτεί από τις συγκλίσεις/υποχωρήσεις του προκατόχου του, τις προχώρησε πάρα πέρα. Έτσι στις 14ης Φεβρουαρίου 2014, μαζί με τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας, Έρογλου, κατόπιν επίσκεψης στην Κύπρο και προτροπής της κυρίας Νούλαντ βοηθού Υπέξ στο Αμερικανικό State Department, συνομολόγησε το Κοινό Ανακοινωθέν. Του οποίου βασικό χαρακτηριστικό του ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αλλαγής της με κάποιου τύπου ομοσπονδίας. Ανύπαρκτη οπουδήποτε στον πλανήτη γη, την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, βασισμένη σε εθνοτικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Σαν πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε ακόμα ένα βήμα αποαναγνώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις πενταμερείς που αποδέχθηκε, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν απούσα. Στην τελευταία δε πενταμερή του Κρανς Μοντάνα ο Νίκος Αναστασιάδης κτύπησε τα ρέστα του, Έδωσε και τα τελευταία δώρα στην Τουρκία, εκ περιτροπής προεδρία, βέτο στους Έποικους και Τουρκοκύπριους σε όλα, χείριστο δε αποδέχτηκε και την παραμονή Τουρκικών Στρατευμάτων και Εγγυήσεων, απλά δεν συμφώνησε ακόμα τον αριθμό τους. Να είμαστε βέβαιοι πως όπως βαπτίστηκαν οι Υποχωρήσεις σε Συγκλήσεις θα βρεθούν πάλι ωραίες λέξεις να περιγράψουν την παραμονή Τουρκικού στρατού και Εγγυήσεων. Την πολιτική Αναστασιάδη στις Υποχωρήσεις/Συγκλήσεις υποστήριζε πέραν από τον Δησύ, και το Ακέλ που είχε ήδη εμπειρία σε υποχωρήσεις από την προεδρία Χριστόφια.

Στις 28 Ιανουαρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς/Ακέλ, δύο άνθρωποι που θέλουν ο ένας να επανεκλεγεί πρόεδρος και ο άλλος για πρώτη φορά, με στόχο την διάλυση του κράτους που θέλουν να ηγηθούν!!! Αντιμέτωπος τους ο Νικόλας Παπαδόπουλος με πρόταξη την διατήρηση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως έχει. Δυστυχώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος, έχασε τις εκλογές από λάσπης που εδέχθη, Δούρειων Ίππων, αλλά και πριμοδότησης προς τον κύριο Μαλά από Βρούτους και Βρούτες καλά οργανωμένους. Βέβαια άμοιρος ευθυνών δεν ήταν ο ίδιος, καθώς περιστοιχιζόταν από κομματικά του στελέχη που μάλλον δεν είχαν την εμπειρία να οργανώσουν τέτοιας έκτασης προεκλογική εκστρατεία.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν περίπου σαν ένας αγώνας μποξ. Στην μια γωνιά Αναστασιάδης/Δησύ -Μαλάς/Ακέλ, με ακριβώς με την ίδια γραμμή στο Εθνικό μας θέμα. Μιας γραμμής που δεν διασφαλίζει ποσώς την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου με την τρισχιλιετή παρουσία, στην γη των πατέρων του. Στην άλλη γωνιά ο Νικόλας Παπαδόπουλος με μια άλλη γραμμή που θα μας έδινε ίσως ανάσες μέχρι να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Ζητήθηκε από τους θεατές, δηλαδή το εκλογικό σώμα, να αποφασίσουν για τον νικητή. Τότε έριξαν Λευκή Πετσέτα στον Νικόλα Παπαδόπουλο για να αποχωρήσει από τον αγώνα.

Με την κατάθεση Λευκής Πετσέτας, το εκλογικό σώμα έστειλε για τις εκλογές της Κυριακής 4ης Φεβρουαρίου τους Μαλά/Ακέλ και Αναστασιάδη/ΔηΣυ.

Όποιος από τους δύο κερδίσει τις εκλογές, δεν έχει σημασία πλέον ποιός, θα προχωρήσει σε μια νέα πενταμερή όπου θα κλείσει το Κυπριακό με μια ενδιάμεση συμφωνία που θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή.

Όταν το εκλογικό σώμα αντιληφθεί πως δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα για έγκριση της ενδιάμεσης λύσης, αλλά αργότερα για επουσιώδη ζητήματα  που δεν θα έχει σημασία αν ψηφίσει ναι ή όχι, θα είναι πολύ αργά πλέον.

Δεν θα έχει Λευκή Πετσέτα  να του ρίξει, την μία και μοναδική που είχε την χρησιμοποίησε  για τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

  • Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button