Greek Reports (Ελληνικά)

Κύριε Γιαννάκη Μάτση, το 750/92 τι είναι, δεν είναι διζωνικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου και Μάριου  Πούλλαδου το πρωί της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου 2018, δύο μέρες πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Γιαννάκης Μάτσης είπε μεταξύ άλλων:

«Παρεμπιπτόντως να αναφερθώ ότι σαν βουλευτής, Ευρωβουλευτής, παρουσιάστηκε  στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου το θέμα της Κύπρου όταν συζητούσαμε για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, και υπήρχε εισήγησης να υποστηρίξομεν το Σχέδιο Ανάν και την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αντιτάθηκα σφόδρα και μετά από ορισμένες συνεδρίες της επιτροπής, θυμούμαι σε μία καταληκτική συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στάθηκα όρθιος μέσα στη Βουλή, στο δωμάτιο που συζητούσε η Επιτροπή και είπα «Κύριοι, αν ψηφίσετε την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, εις την Κύπρο σαν μορφή λύσης, και το Σχέδιο Ανάν, θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό δεν θα αφορά μόνο την Κύπρο. Θα αφορά και την Καταλονία, και τους Βάσκους, και την Κορσική, και την Βόρειο Ιταλία και περιοχές της Αγγλίας και θα είναι η απαρχή της διάλυσης της ΕΕ… Όταν συνειδητοποίησαν οι βουλευτές αυτών που έλεγα απέφυγαν να τοποθετηθούν ή να υποστηρίξουν αυτά τα οποία προσπαθούσαν ορισμένοι να υποστηρίξουν κάποια ξένα συμφέροντα. Και διαβάζω τι είπε πριν πέντε μέρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Fanoula Argyrou 2b provided«Επαναβεβαιώνουμε την στήριξη για συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρως σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι  κ. Γιαννάκης Μάτσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΕ,  υπηρέτησε ως Ευρωβουλευτής μεταξύ 20.07.2004  – 13.07.2009.

Επομένως με όσα  δήλωσε ο κ. Μάτσης, να συμπεράνουμε δηλαδή, ότι η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου συζητούσε υποστήριξη ενός Σχεδίου (Σχέδιο Ανάν) που ο λαός είχε ήδη απορρίψει από τις 24 Απριλίου 2004;

Μένω όμως στην δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πριν πέντε μέρες,  όπως είπε ο κ. Μάτσης, και για την οποία εμφανίστηκε ευχαριστημένος και ικανοποιημένος προφανώς ο κ. Μάτσης,  γιατί κατά την άποψή του δεν υποστηρίζει την διζωνική, δικοινοτική,  ομοσπονδία. Υπονοώντας ότι αυτό οφείλεται στην δική του προτροπή εναντίον αυτής της λύσης (ΔΔΟ) όταν ήταν βουλευτής (δηλαδή πριν 9 χρόνια).

Μα κύριε Μάτση, έχετε διαβάσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καθόλου; Έχετε υπόψη σας το ψήφισμα 649 του 1990 επί Γιώργου Βασιλείου που είναι το πρώτο που εμφανίστηκε εισάγοντας τη ΔΔΟ;

Μα κύριε Μάτση έχετε διαβάσει το διαβόητο ψήφισμα 750 του 1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψηφίστηκε ομόφωνα και τι ακριβώς γράφει και εννοεί;

Αντιγράφω από το άρθρο μου στην Σημερινή , 5 Νοεμβρίου 2017 με τίτλο «Διζωνικότητα: Η διγλωσσία της «νέας στρατηγικής».

«ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΜΦΙΣΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΥΓΛΩΤΤΗΣ ΣΑΦΗΝΕΙΑΣ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ», ΟΤΑΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟΥ 2009 ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΛΥΣΗ ΔΔΟ) ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 649/90 ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ 750/92 ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ, ΔΙΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΔΟ ΜΕ ΔΙΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ;

«Το ψήφισμα 750 της 10ης Απριλίου 1992, αφού επαναβεβαιώνει στη δεύτερή του παράγραφο τα ψηφίσματά του 649/90 και 716/91 και αφού γράφει ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία κ.λπ., προχωρεί και προσθέτει την προϋπόθεση ότι αυτό θα αποτελείται από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 11 της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ (S/23780) σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία…

Στην παράγραφο 11 της έκθεσης του Γ.Γ. κατεγράφη ακριβώς τι επιβεβαίωσε το Σ.Α. ως προς την ερμηνεία της πολιτικής ισότητας:

«Αν και πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα τμήματα της ομόσπονδης Κυβέρνησης και της διαχείρισης, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται inter alia με διάφορους τρόπους: Απαραίτητο όπως, για έγκριση ή τροποποίηση του ομόσπονδου συντάγματος του Κράτους της Κύπρου, αυτό γίνεται με έγκριση αμφοτέρων των κοινοτήτων. Στην αποτελεσματική συμμετοχή αμφοτέρων των κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της ομόσπονδης Κυβέρνησης. Σε ασφαλιστικές δικλίδες, ούτως ώστε η ομόσπονδη Κυβέρνηση να μην έχει την εξουσία να υιοθετήσει οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων της άλλης κοινότητας και στην ισότητα και ίδιες εξουσίες και αρμοδιότητες των δύο ομόσπονδων κρατών».

  • Καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης

Cy divided Gr map 1a denxexno LLLLΣτη δε παράγραφο 20 τονίζεται:

«Η διζωνικότητα της ομοσπονδίας αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το κάθε ομόσπονδο κράτος θα διοικείται από μια κοινότητα, η οποία θα έχει εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης στην περιοχή της. Αντικατοπτρίζεται, επίσης, με το γεγονός ότι δεν θα επιτρέπεται στην ομόσπονδη Κυβέρνηση να καταπατά τις αρμοδιότητες των ομόσπονδων κρατών, ούτε το ένα ομόσπονδο κράτος να καταπατά τις εξουσίες και αρμοδιότητες του άλλου κράτους».

ΓΓ του ΟΗΕ τότε είχε αναλάβει από την 1.1.1992 ο Αιγύπτιος Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, όταν και οι συνομόσπονδες Ιδέες λύσης των Βρετανών  υιοθετήθηκαν ως «Ιδέες Γκάλι».

Αγαπητέ κύριε Γιαννάκη Μάτση,

Είστε της άποψης δηλαδή  ότι όταν ο προ πέντε ημερών  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε διπλωματικά «Επαναβεβαιώνουμε την στήριξη για συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρως σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ», είχε κατά νουν τα όσα είπατε εκεί πριν 9 χρόνια και δεν εννοούσε την ΔΔΟ;

  • Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος

Λονδίνο

26.1.2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button