Greek Reports (Ελληνικά)

Κατεπείγουσα ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας “Αφρίκα” μετά από παράγγελμα Ερντογάν

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, κ. Δημήτρης Παπαδάκης, κατέθεσε σήμερα κατεπείγουσα ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας “Αφρίκα” μετά από  σχετικό παράγγελμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα «Αφρίκα», με αφορμή την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον Κούρδων μαχητών στη  πόλη Αφρίν  της Συρίας ,κυκλοφόρησε στις 21/01/2018 πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία».

Rua 1aΟ Τούρκος Προέδρος, Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την εφημερίδα «χυδαία» επικρίνοντας τον τίτλο της και κάλεσε τους Τ/κ «να αντιδράσουν και να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως ξεκίνησε ένα κύμα διαδηλώσεων εκφοβισμού από Τουρκοκύπριους και Τούρκους έποικους, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Αφρίκα» με σκοπό τον αποκλεισμό της.

Σύμφωνα με αναφορές, οι διαδηλωτές ξήλωσαν τη ταμπέλα της εφημερίδας,  πέταξαν πέτρες και αυγά εναντίον του κτιρίου της εφημερίδας , έσπασαν τζάμια επιχειρώντας να μπουν στο κτίριο από τα παράθυρα ενώ κρέμασαν στο κτίριο τουρκικές και σημαίες του ψευδοκράτους.

Rua 2bΟπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος και οι τουρκικές αρχές, προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει αν είναι ενήμερη για αυτήν την πρόσφατη επίθεση στον Τύπο από πλευράς του Tούρκου Προέδρου.

Επίσης, ζητά να μάθει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ΕΕ ώστε να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετα τις επανειλημμένες διαπιστώσεις για σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και ελευθερίας του Τύπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button