Greek Reports (Ελληνικά)

«Καλό κλίμα» στον εναέριο χώρο της Κύπρου!

  • Το θέμα δεν είναι θεωρητικό, ούτε προεκλογικό.

Η πολιτική των τελευταίων χρόνων απέναντι στην Τουρκία για λύση μέσω δικών μας παραχωρήσεων και διατήρησης «καλού κλίματος», αντανακλάται ανάλογα και στον περιβάλλοντα εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Η παράνομη και ανεξέλεγκτη παρέμβαση της Τουρκίας (περιλαμβανομένης της λειτουργίας αεροδρομίου στα κατεχόμενα), έφερε την κατάσταση στο σημείο όπου οι αρμόδιοι τεχνικοί φορείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προειδοποιούν επανειλημμένως για τους σοβαρούς κινδύνους, ενώ η Κυπρ. Κυβέρνηση προτιμά το … «καλό κλίμα».

Katex 6fΟ αρμόδιος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) διαπίστωσε ότι στο FIR Λευκωσίας οι κίνδυνοι για την ασφάλεια είναι εκτός των αποδεκτών πλαισίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώθηκε να διαπιστώσει «συνεχιζόμενους κινδύνους» σε επίμονες ερωτήσεις μου.

Τις προάλλες η Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πιλότων για το 2017 αξιολόγησε την κατάσταση στο FIR Λευκωσίας «critically deficient» («δυσλειτουργικά κρίσιμη») και συστήνει στα μέλη της να ασκήσουν την μέγιστη πίεση σε αρμόδιες αρχές για τερματισμό της κατάστασης, υποδεικνύοντας ως μοναδικές νόμιμες αρχές εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ασφάλειας Πτήσεων αντιλαμβάνεται πλήρως την επικίνδυνη κατάσταση λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας και επαναφέρει συνεχώς το θέμα. Ωστόσο, η Κυβέρνηση αρκείται σε κάποια επιστολή ανά έτος και υποβολή στοιχείων σε τεχνοκρατικό επίπεδο κρατώντας τα προσχήματα.

Η τουρκική παραβατικότητα στον εναέριο χώρο της Κύπρου, θέτει σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ευρωπαίους και άλλους, αλλά η Τουρκία παρεμβάλλεται παράνομα στις οδηγίες που κανονικά είναι αρμοδιότητα των φορέων Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πρόβλημα υπάρχει για χρόνια και είναι πρωτίστως πολιτικό αφού έχει την ρίζα του στην κατοχή, ιδιαίτερα στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει, όπως δεσμεύτηκε, την Κυπριακή Δημοκρατία. Τέτοιο θέμα δεν μπορεί να το διαχειριστούν οι … πιλότοι ή άλλοι τεχνικοί φορείς!

Επιμένω να παραθέτω συνεχώς στοιχεία στην ΕΕ, να ζητώ δημοσιοποίηση των δικών της εκθέσεων για να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι πολίτες και η Κυβ. Αναστασιάδη να σιωπά επειδή έγνοια της είναι το «καλό κλίμα» και «να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε» στις συνομιλίες. Οι  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βολεύονται ενόσω το θέμα περιορίζεται σε τεχνικό επίπεδο και η Κυβέρνηση μας επιδιώκει το «καλό κλίμα». Έτσι άλλωστε αντιμετώπιζαν (τώρα σιώπησαν) και το φυσικό αέριο, σαν «ένα δέντρο που έπεσε στο δρόμο προς τη λύση και πρέπει να παραμεριστεί»! Πάντως, μια επιστολή τον χρόνο και υποβολή στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο είναι η μέχρι τώρα πολιτική του Αναστασιάδη.

Η οποιαδήποτε Κυβέρνηση της Κύπρου οφείλει να προασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών. Ποιος αξιωματούχος στην ΕΕ θα τεθεί δημόσια αντίθετος;

Δυνατότητες πρωτοβουλιών και πολιτικών πρόκλησης κόστους στην Τουρκία υπάρχουν, φτάνει η Κυβέρνηση να θέλει.

Ενδεικτικά, υπάρχει δυνατότητα πρωτοβουλιών γύρω από την έγκριση των τουρκικών Σχεδίων Πτήσεων στο Eurocontrol (Βρυξέλλες), στην υπό διαπραγμάτευση Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στην μεγαλεπήβολη Πολιτική για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό» όπου χρειάζεται η συνεργασία μας κ.ά.

Ο περιορισμός σε τεχνικό επίπεδο επειδή προέχει η διατήρηση του «καλού κλίματος» είναι πολιτική που βολεύει τους ξένους και καθιστά αρεστό τον Αναστασιάδη, αλλά ζημιώνει η Κύπρος και κινδυνεύουν ζωές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button