Greek Reports (Ελληνικά)

Η 11η Σεπτεμβρίου 2011 και οι Θεωρίες συνομωσίας…

Πολλά λέγονται και άλλα τόσα γράφονται σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολιτικά αεροσκάφη που καταλήφθηκαν ύστερα από αεροπειρατεία,  και τα οποία οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ ένα άλλο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο.

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά, προκαλώντας χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Arial view of WTC in March of 2001
Arial view of WTC in March of 2001

Εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 παραμένουν ακόμα στον κατάλογο των αγνοουμένων προσώπων.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση «Αλ Κάιντα» και τον αρχηγό της, Ομπάμα Μπιν Λάντεν, με σκοπό τους, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αρχηγός της Αλ Κάιντα σε οπτικογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους, χτυπώντας τα σύμβολα της δύναμής του.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και αποτελούν κομβικό/κρίσιμο σημείο της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα αποτελέσματα, ήταν η αντίδραση των Η.Π.Α. και συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων κατά χωρών που θεωρήθηκαν άμεσα υπεύθυνες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θυμίζω τις δύο τεράστιες πολεμικές επιθέσεις που δρομολογήθηκαν και εκτελέστηκαν από τους Αμερικανούς, στα πλαίσια του πολέμου που κήρυξαν οι Αμερικανοί κατά της τρομοκρατίας, η πρώτη στις 7 Οκτωβρίου 2003 ενάντια στο Αφγανιστάν και η δεύτερη στις 20 Μαρτίου 2003 ενάντια στο Ιράκ. Ακόμα εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την μια όψη του νομίσματος που θέλει τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, που σίγουρα υπάρχει και είναι μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη. Ωστόσο εμβαθύνοντας περισσότερο στο τεράστιο ζήτημα της τρομοκρατίας διαπιστώνουμε ότι οι αιτίες που τη δημιουργούν δεν είναι πάντα αυτές που επικαλούνται οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι κυρίως, αλλά και οι Ρώσοι, οι Γάλλοι, κ.ά. (όλοι τους παλιοί άποικοι), αλλά η ετσιθελική πολιτική που ακολουθείτε από τους λεγόμενους ισχυρούς της γης, που με τις ενέργειες τους ενισχύουν τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία. Να μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι πλείστοι τρομοκράτες υπήρξαν πιστοί φίλοι και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ξέχωρα από τα παραπάνω, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, έχουν αναπτυχθεί και πολλές θεωρίες συνομωσίας. Άλλες πιστεύουν στην ενοχή των ίδιων των Αμερικανών. Άλλες στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα και άλλες… στο εξώφυλλο ενός δίσκου των Supertramp! Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε και από αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, είναι αυτή που λέει ότι η Μοσάντ γνώριζε για τις επιθέσεις, γι’ αυτό και 4.000 Εβραίοι είχαν ενημερωθεί και δεν πήγαν στη δουλειά τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εκείνη τη μοιραία μέρα.

Κάποιες, όπως γράφει η Χριστίνα Κατσαντώνη στο «Magazine», στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, δείχνουν αστείες, πιθανόν όμως να αξίζουν σοβαρότερη προσοχή από ένα αρχικό μειδίαμα. Άλλες στηρίζονται σε επιχειρήματα και μάλιστα ειδικών, έχουν γίνει αντικείμενο ερευνών, μελετών, ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικών ταινιών κι έχουν απασχολήσει εντόνως. Η αλήθεια είναι πως 16 χρόνια μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, ακόμα για πολλούς το ερώτημα παραμένει βασανιστικό για το τί πραγματικά έγινε εκείνη την 11η Σεπτεμβρίου. Όχι, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι πως η πραγματική ιστορία έχει αποκαλυφθεί, όπως έδειξε και ντοκιμαντέρ του BBC, σύμφωνα με το οποίο, 10 χρόνια μετά την επέτειο, το 15% των Αμερικανών πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε τη δική της συμμετοχή στην τραγωδία.

Κλείνοντας, ας κάνουμε μια αναφορά στο παιχνίδι των αριθμών που για κάποιους συνωμοσιολόγους έχει τη δική του ειδική σημασία. Όπως γράφει η Χριστίνα Κατσαντώνη στο «Magazine» της 11ης Σεπτεμβρίου 2017 (σύμφωνα πάντα με την εκδοχή των συνωμοσιολόγων), έχουμε τις εξής… ύποπτες συμπτώσεις: «Η 11η Σεπτεμβρίου είναι η 254η μέρα του χρόνου: 2+5+4 = 11. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου μένουν 111 μέρες για το τέλος του χρόνου. Οι Δίδυμοι Πύργοι, όπως στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλο, έδειχναν σαν τον αριθμό 11. Το πρώτο αεροπλάνο που χτύπησε τους πύργους ήταν η Πτήση 11 της American Airlines ή AA = και πάλι 11. – New York City = 11 γράμματα. Πτήση 11 – 92 επιβαίνοντες, 9 + 2 = 11. Ο ταχυδρομικός κώδικας για τη Νέα Υόρκη είναι 10001…».

Παραμύθια της Χαλιμάς λένε οι περισσότεροι!

Άλλοι πάλιν δυσκολεύονται να πιστέψουν την αλήθεια των Αμερικανών…

  • Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Back to top button