Greek Reports (Ελληνικά)

Δεσμεύομαι…

Αρχικά σκέφτηκα να βάλω τίτλο «όταν οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους» αλλά τελικά αποφάσισα ότι το «δεσμεύομαι» αποδίδει θαυμάσια.

Πρόκειται για τις πολλές προεκλογικές δεσμεύσεις που έδωσε ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και δεν τήρησε.

Desm 3cΕξίσου καλός τίτλος θα μπορούσε να ήταν οι «άριστοι των αρίστων» που κατάντησε να ερμηνεύεται ως «αυτοί που με εξυπηρέτησαν» (το πώς έχει πολλαπλές ερμηνείες).

Ζούμε σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Αλλά ας μην νομίσουμε ότι αυτό αφορά μόνο τη μικρή μας χώρα.

H Βόρεια Κορέα (χώρα με τον υψηλότερο αριθμό στρατιωτικού και παραστρατιωτικού προσωπικού) βρίσκεται σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες με αφορμή την πυρηνικά όπλα. Η επίσημη κυβέρνηση αποκαλείται Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας με Εθνικό σύνθημα”Ισχυρή και ευημερούσα χώρα”. Μέχρι ποιού σημείου είναι «δημοκρατική» φαίνεται και από τη σχετική οδηγία (2015) που εξέδωσε ο ηγέτης της χώρας  Kim Jong-un, που έχει τη μορφή απαράβατου νόμου (ευτυχώς δεν επισείει τη θανατική ποινή) να κουρευτούν όλοι ακριβώς όπως εκείνος. Τυπικά η Βόρεια Κορέα είναι αυτοδύναμο σοσιαλιστικό κράτος που τελεί εκλογές. Η μόνη διαφορά με άλλες δημοκρατικές χώρες είναι ότι ο ηγέτης της εκλέγεται με ποσοστό 100%. Τόση «δημοκρατία» υπάρχει ώστε και τα 25 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες υποκλίνονται στα αγάλματα του παππού και πατέρα του σημερινού ηγέτη. Όσο για το «λαοκρατική» είναι άλλη ιστορία, αφού η διακυβέρνηση βασίζεται στην Ιδεολογία της Εθνικής Αυτάρκειας με όλα τα μέσα παραγωγής να ανήκουν στο κράτος.

Στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο, στο μέσο αιματηρών διαδηλώσεων επέμενε στη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συγκρότηση μίας νέας συνέλευσης με κύρια αποστολή την αναθεώρηση του Συντάγματος με πρόφαση την ενίσχυση της «δημοκρατίας». Η αντιπολίτευση επιμένει ότι η νέα συνέλευση θα μονιμοποιηθεί και θα περιθωριοποιήσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή. Στα πλαίσια των «δημοκρατικών» διαδικασιών ο Νικολάς Μαδούρο καρατόμησε τη διαφωνούσα με τη διαδικασία Γενική Εισαγγελέα Λουίζα Ορτέγκα,  που δήλωσε ότι «χάσαμε την ελευθερίας μας».

Στην Τουρκία ο Ερντογάν με οριακή νίκη (51,4%) αύξησε τις υπερεξουσίες του αλλάζοντας το σύνταγμα ώστε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029 στο όνομα της «προόδου» για να κάμει την κυβέρνηση της Τουρκίας «ισχυρότερη και πιο αποφασιστική» ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή στις εύθραυστες πολιτικά κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος.

Οι λέξεις ελευθερία, δημοκρατία, αξιοκρατία και ελεύθερη έκφραση των πολιτών έχασαν τη σημασία τους.

Ο πιο αξεπέραστος όμως στα λόγια είναι ο Donald Trump. Παραθέτουμε σε μετάφραση τα λόγια του, στην ομιλία του στις 100 μέρες προεδρίας του: «Πρώτα απ’όλα, υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους 59 πυραύλους Tomahawks στη Συρία. Ξέρετε, είναι κάτι παραπάνω από 79 (!!!!) πύραυλοι. Έχει να κάνει με θάνατο, διότι θα σκοτωνόταν κόσμος. Υπάρχει κίνδυνος ο πύραυλος να … ξεφύγει και να κτυπήσει σε πόλη …. Δύσκολες αποφάσεις … στοιχίζουν  πολύ ….»

Οι έννοιες της ευθύνης, του κινδύνου, του θανάτου, χάνουν τη σημασία τους καθώς οι πύραυλοι, που ξαφνικά από 59 γίνονται 79,  χάνουν το δρόμο τους και πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές.

Τουλάχιστον όμως στην Αμερική, η Ένωση των Ψυχιάτρων (American Psychoanalytic Association) αποδέσμευσε (25/7/2015) τα 3,500 μέλη του από την απαγόρευση να σχολιάζουν, όπως αναφέρουν, «τη μεγαλομανία, το ναρκισσισμό, τον αυθορμητισμό, την παράνοια, την ανικανότητα συγκέντρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη μανία να στέλλει μηνύματα tweets κ.ά.» του προέδρου. Η ανακοίνωση  καταλήγει ότι τα πιο πάνω χαρακτηριστικά καθώς και άλλα πολλά τον καθιστούν ανίκανο να ηγηθεί της χώρας και έχουν υποχρέωση ως ειδικοί να προειδοποιήσουν τον κόσμο.

Οι δικοί μας οι ψυχολόγοι πότε θα επέμβουν να εξηγήσουν σε όλους αυτούς που μας κοροϊδεύουν ότι ο κόσμος ξύπνησε.

Το ερώτημα είναι τι κάμνει ο κόσμος μπροστά σε αυτές τις ρητορικές;

Διερευνούμε τα λεγόμενα αναπτύσσοντας κριτική σκέψη. Ισχύει το πίστευε μόνο μετά από έρευνα και κριτική.

Για παράδειγμα, όταν λέει ο άλλος «δεσμεύομαι» ρωτούμε πρώτα αν κράτησε τις προηγούμενες δεσμεύσεις και μετά να πιστεύσουμε τις νέες εξαγγελίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button