Greek Reports (Ελληνικά)

Αμμόχωστος (Ι)

Η  επιστροφή των κατοίκων της κάτω από την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών  θα ανοίξει το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού

Από την κατάληψη της Αμμοχώστου  πριν 43 χρόνια, έχουν λεχθεί και γραφτεί πολλά για την πόλη μας που εγκαταλειμμένη από τους κατοίκους της και ανυπεράσπιστη στρατιωτικά  αποτέλεσε εύκολη λεία και πολύτιμο λάφυρο για τον τουρκικό στρατό.

Που λεηλάτησε συστηματικά τα σπίτια, τα καταστήματα, τις τράπεζες, τις αποθήκες και όλων των ειδών τα καταλύματα αδειάζοντας τα από το κάθε λογής περιεχόμενο τους και μεταφέροντας στην Τουρκία αμύθητης αξίας χρηματικά ποσά, έπιπλα, συσκευές,  ρουχισμό, τιμαλφή, κειμήλια, αυτοκίνητα, μηχανήματα και όλων των ειδών τα εμπορεύματα και άλλα αντικείμενα.

Neg 1aΌταν τέλειωσαν τις κλεψιές και το πλιάτσικο τα «ηρωϊκά  και ένδοξα» Μεχμετζίκ, περίφραξαν  μέρος της πόλης με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και βαρέλια αφήνοντας την  στο έλεος των στοιχείων της φύσης και στη φθορά του χρόνου.

Από τότε το τμήμα αυτό της Αμμοχώστου, το πλουσιότερο και πιο ανεπτυγμένο, είναι μια αιχμάλωτη, βουβή και ερειπωμένη  πολιτεία που δεν θυμίζει τίποτε από την ακμή και το μεγαλείο της δεκαετίας του ’60 και των αρχών του ’70. Οι υποδομές της, που ήταν οι καλύτερες σε όλη την Κύπρο, έχουν καταστραφεί εντελώς και τα κτίρια της έχουν καταρρεύσει ή υποστεί τόσο μεγάλη φθορά που πρέπει να κατεδαφιστούν ή να ανακαινισθούν ριζικά με τεράστιο οικονομικό κόστος. Η Τουρκία που έχει αποκλειστικά την ευθύνη της κατοχής, της λεηλασίας, της ερήμωσης και της καταστροφής της πόλης κώφευσε με άτεγκτη αναλγησία στα συνεχή αιτήματα των κατοίκων της πόλης για επάνοδο στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Απέρριψε περιφρονητικά τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας  που ζητούν ρητά  τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στη διοίκηση των ΗΕ για να καταστεί έτσι δυνατή η επιστροφή των κατοίκων τους. Το ίδιο έπραξε και με πληθώρα Ψηφισμάτων και εκκλήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας γενικά με το ίδιο περιεχόμενο. Δεν εφάρμοσε ούτε τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου της 19ης Μαϊου του 1979 μεταξύ του Προέδρου Κυπριανού και του κατοχικού της γκάουλάϊτερ Ραούφ Ντενκτάς που προνοούσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Αντί των πιο πάνω υποχρεώσεων της, η Τουρκία χρησιμοποιούσε το θέμα των Βαρωσίων(η κατάληψη των οποίων δεν περιλαμβανόταν στα σχέδια της εισβολής) σαν διαπραγματευτικό χαρτί  για τη διευθέτηση της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού ή για την αναβάθμιση, νομιμοποίηση  και αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος των μέσα στο πλαίσιο υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα προαναφερθέντα Ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, τα Ψηφίσματα του ΕΚ και του ΣΕ και η σχετική παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου της 19.5.1979 δεν συνδέουν την μεταβίβαση της πόλης στα ΗΕ με κανένα όρο ή προϋπόθεση. Παρ’ όλον τούτο, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας  στην ολοκληρωμένη πρόταση που υπέβαλε επανειλημμένα μέσω των ΗΕ και της ΕΕ περιλάμβανε ως σοβαρό δέλεαρ και αντάλλαγμα προς την ΤΚ κοινότητα την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και τη διεξαγωγή εμπορίου από και προς τα κατεχόμενα κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ και σε συνεργασία με την ΕΕ. Η γενναιόδωρη και ειλικρινής αυτή πρόταση μας που υιοθετήθηκε και από τη Φινλανδική τότε Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά που επέμεινε πέραν των πιο πάνω και στη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου που δεν αποτελεί με κανένα τρόπο ΜΟΕ αλλά πράξη αναγνώρισης του ψευδοκράτους και προοίμιο μιας απαράδεκτης λύσης.

Famagusta from the sea 1a LLLLΕίναι επίκαιρο να θυμόμαστε όλα τα πιο πάνω τις μέρες αυτές των επετείων της εισβολής και της κατάληψης της πόλης μας από τον τουρκικό στρατό. Είναι ταυτόχρονα και χρήσιμο να τα θυμόμαστε και να τα αντιλαμβανόμαστε στις σωστές τους νομικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, πονηρά, μεθοδικά και μελετημένα, προσπαθούν να αλλοιώσουν το υφιστάμενο πλαίσιο για την επιστροφή της Αμμοχώστου δημιουργώντας ένα παραπλανητικό σκηνικό για να δελεάσουν, παρασύρουν και παγιδεύσουν κάποιους από μας με μοναδικό τους στόχο την υλοποίηση των δικών τους άνομων σχεδίων. Ναι, να θυμόμαστε εμείς οι Βαρωσιώτες, εμείς τα θύματα της τουρκικής εισβολής, κατοχής και αναλγησίας, τι τεράστιο πλούτο αφήσαμε πίσω σε κινητά και ακίνητα, ποιος τα λεηλάτησε, τα άρπαξε, τα έκλεψε, τα σφετερίστηκε. Ποιος αιχμαλώτισε την πόλη μας, την έκλεισε σε συρματόπλεγμα εμποδίζοντας μας να επιστρέψουμε και σκοτώνοντας όποιον διαμαρτυρόταν και προσπαθούσε να σπάσει τη διαχωριστική γραμμή. Ποιος ευθύνεται για την ερήμωση της πόλης μας, την ολοσχερή καταστροφή των υποδομών της, την κατάρρευση και τη φθορά των κτιρίων της η ανακατασκευή, επιδιόρθωση και ανακαίνιση των οποίων θα απαιτήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα πληρώσει γι’ αυτά; Που θα βρεθούν αυτά τα τεράστια ποσά; Πόσα χρόνια θα χρειασθούν για να γίνουν όλα τα πιο πάνω; Να θυμόμαστε ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε ούτε καν την είσοδο στην περίκλειστη περιοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων για να δουν και εκτιμήσουν την κατάσταση της πόλης προκειμένου να ετοιμάσουν τις αναγκαίες μελέτες. Και να διερωτώμαστε και να προβληματιζόμαστε. Γιατί αυτοί που μας εμπόδισαν τόσα χρόνια να επιστρέψουμε, αυτοί που λεηλάτησαν τα σπίτια μας, αυτοί που κατάντησαν την πόλη μας σε αυτό το χάλι, αυτοί που σχετικά πρόσφατα αρνήθηκαν να επιτρέψουν έστω και την είσοδο κάποιων εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη περιοχή, εμφανίζονται τώρα πρόθυμοι και έτοιμοι να επιτρέψουν στους κατοίκους της να επιστρέψουν κάτω από ΤΚ διοίκηση;

Ναι, να τα θυμόμαστε, να επιμένουμε και να διεκδικούμε σωστά όλα τα δικαιώματα μας με πρώτο αυτό της ελεύθερης επιστροφής. Και να απαιτούμε από την Τουρκία, την ένοχη και υπεύθυνη για την κατάσταση της πόλης Τουρκία, να συμμορφωθεί επιτέλους με τα Ψηφίσματα του ΣΑ και το Διεθνές Δίκαιο, να επιστρέψει την κατεχόμενη πόλη στις νόμιμες αρχές και στους νόμιμους κατοίκους της, να τους αποζημιώσει και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της.

Όταν τα θυμάται όλα αυτά και τα καταγράφει και τα δημοσιεύει καθημερινά σχεδόν από τις στήλες της εφημερίδας του στα κατεχόμενα ο θαρραλέος και ανυπότακτος Τουρκοκύπριος συμπατριώτης μας ο Σενέρ Λεβέντ, δεν επιτρέπεται να τα ξεχνούμε, να μην τα λαμβάνουμε υπ’ όψη και να μην τα προβάλλουμε εμείς.

Διαφορετικά θα είμαστε άξιοι πιθανών επιπόλαιων και λανθασμένων επιλογών μας.

  • Έφεδρος στρατιώτης του 91 Λόχου Υγειονομικού με Διοικητή τον έφεδρο Ανθυπολοχαγό Οδοντίατρο Άντη Χωματά που υποχώρησε τακτικά και συντεταγμένα από την Αμμόχωστο αργά το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1974

Το κείμενο δημοσίευσε σήμερα και η Καθημερινή στη σελίδα 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button