Greek Reports (Ελληνικά)

Το οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης «άγγιξε» και τον Συνεργατισμό

Είναι κοινά παραδεκτό και δεν μας εκπλήσσει τίποτα πλέον σε αυτό τον τόπο, μετά τα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν στον τραπεζικό τομέα και την υπέρμετρη ανάγκη που παρουσιάζει το σύστημα, να εξυπηρετηθούν τα τραπεζικά συμφέροντα με νομοσχέδια και προτάσεις νόμου, που συζητιούνται με ταχύτητες φωτός και περνούν την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με συνοπτικές διαδικασίες για την Ολομέλεια.

Μπροστά στα τραπεζικά συμφέροντα, ούτε θέματα αντισυνταγματικότητας προκύπτουν ούτε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, αφού πάσει θυσία πρέπει να ψηφιστούν.

Anna Theologou 4d symmaxia LLLLΌταν πρόκειται όμως για δικές μας προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης της προστασίας των δανειοληπτών και των δικαιωμάτων τους, ολόκληρος, ορατός και αόρατος κυβερνητικός ή μη μηχανισμός, επιστρατεύεται για να αποτύχουμε στις προσπάθειες αυτές.

Το πρόσφατο παράδειγμα της κατάργησης της διαιτησίας του Συνεργατισμού και του προνομίου του, να βάζει απαγορεύσεις χωρίς δικαστική απόφαση στις περιουσίες των δανειοληπτών και των εγγυητών τους, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα.

Ανά το Παγκύπριο και ιδιαίτερα ο κόσμος της Επαρχίας έγινε κοινωνός της πρόσφατης Ειδικής Γενικής Συνέλευσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ο Υπουργός Οικονομικών με έλεγχο του 99% μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε να κλείσει 90 υποκαταστήματα σε όλη την Κύπρο και να θέσει τον κόσμο της Επαρχίας και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας στη πρόσβαση στα υποκαταστήματα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, για λόγους «εκσυγχρονισμού» όπως αναφέρθηκε, αλλά στην πραγματικότητα ήταν για τον περιορισμό των εξόδων του Συνεργατισμού εν όψει της μετάβασης του στο επόμενο στάδιο.

Πέρα από το πιο πάνω, αποφάσισε να εισάξει όλες τις μετοχές του Συνεργατισμού στο Χρηματιστήριο με τιμή 10 σεντ την καθεμιά, καθορίζοντας την αξία του στο ποσόν των €600 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή χάνοντας μέσα σε 1.5 χρόνο ακόμα €200 εκατομμύρια από την αξία του οργανισμού λόγω της κακής διαχείρισης και των προσλήψεως υμετέρων, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015.

Παρά τα ήδη σοβαρά προβλήματα του οργανισμού η κυβέρνηση έλαβε την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για να δοθεί το 1/4 των μετοχών αυτών δωρεάν μόνο στους πελάτες του Συνεργατισμού, όχι σε όλους τους φορολογούμενους, παρά την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για αντισυνταγματικότητα της διοικητικής αυτής πράξης.

Ο φορολογούμενος πολίτης για να σώσει τον Συνεργατισμό έβαλε ένα €1,7 δις και σήμερα η διοίκηση του μας ανακοινώνει ότι τα ίδια κεφάλαια του είναι μόνο €1,2 δις αλλά αποφασίστηκε στην ουσία να μπει στο Χρηματιστήριο για το ποσό των €450 εκατομμυρίων αφού «χαρίζεται» από τον Υπουργό Οικονομικών €150 εκατομμύρια λες και είναι δικά του λεφτά.

Ο φορολογούμενος στην ουσία χάνει €1,25 δις από την επένδυση του, που δεν του έχει αποδώσει ποτέ σε αυτά τα 4 χρόνια και σε κανένα δεν καίγεται καρφί, στέλνοντας όλους όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σαν «πρόβατα» στην σφαγή, στους νέους ιδιοκτήτες του Συνεργατισμού.

Ο Γενικός διευθυντής του Συνεργατισμού σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο την περασμένη Κυριακή, μας είπε το εκπληκτικό ότι η τιμή που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η μετοχή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας καθορίζεται από τις μετοχές των άλλων τραπεζών στο Χρηματιστήριο. Η αξία εισαγωγής της μετοχής πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του οργανισμού και αν δεν είναι, στο τέλος η αγορά θα ρυθμίσει την αξία βάση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων!

Ο πολίτης θα διερωτηθεί, γιατί πρέπει πάσει θυσία ο Συνεργατισμός να πωληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου για να πάρει το Κράτος €450 εκατομμύρια; Διότι αυτοί που είναι στην εξουσία σήμερα και η συμπολίτευση τους για τα πρώτα 3.5 χρόνια, υπόγραψαν το μνημόνιο συναντίληψης για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού όπου καθορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Το τραγικό γεγονός της διαδικασίας που ακολουθείται και της δημιουργικής λογιστικής στα βιβλία του Συνεργατισμού, είναι ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στα κατεχόμενα, με σημερινή αξία στα €143 εκατομμύρια που έχουν μηδενική αξία στα βιβλία του Συνεργατισμού και προφανώς οι Ιδιώτες θα τα λάβουν δωρεάν πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί και μείζον εθνικό θέμα.

Για €450 εκατομμύρια η Κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο 7.2δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία των συμπολιτών μας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από την μέγγενη της οικονομικής κρίσης εδώ και 4 χρόνια και τους εγκαταλείπει στο έλεος των σπεκουλαδόρων και των επενδυτικών ταμείων.

Όλα αυτά γίνονται φανερά χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας, ιδιαίτερα χωρίς να διαμαρτύρονται αυτοί που συνήθως «σχίζουν» τα ιμάτια τους για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

  • Οικονομολόγος, Βουλευτής Συμμαχίας Πολιτών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button