Greek Reports (Ελληνικά)

Νίκος Κουτσού: Μερικά συμπεράσματα από το Κραν Μοντάνα

Nikos Koutsou 2b LLLLΗ Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα τελείωσε με δηλώσεις όλων των επικεφαλής των αντιπροσωπειών

Μπορούμε επομένως να βγάλουμε συμπεράσματα, κάποια από τα οποία μπορεί να είναι και σημαντικά και οριστικά.

1) Όλοι συμφωνούν ότι το αδιέξοδο οφείλεται στην αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας και την επιμονή της να παραμείνουν οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα μετά τη λύση χωρίς να δεσμεύεται πότε θα αποχωρήσουν.   

2) Χρειαστήκαμε 61 χρόνια και πήγαμε στη μακρινή Ελβετία για να ακούσουμε την Τουρκία να επαναλαμβάνει εκείνα που γράφτηκαν το 1956. Δηλαδή ο στόχος της Τουρκίας παραμένει αναλλοίωτος και σύμφωνος με την έκθεση που προβλέπει προσαρμοσμένη βέβαια στα σύγχρονα δεδομένα πώς να επανακτηθεί η Κύπρος. «Κατά τα άλλα για πρώτη φορά μιλήσαμε με την Τουρκία για τους στόχους της.»! 

3) Οι Τουρκοκύπριοι δεν παίζουν σημαντικό ρόλο και η Τουρκία παραμένει ο πιο σημαντικός παίκτης. Επιβεβαιώνεται ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας διαφέρουν από αυτούς των Τουρκοκυπρίων.

4) Ο όποιος σχεδιασμός για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να έχει ως στόχο τη ματαίωση των εγγυητικών και παρεμβατικών «δικαιωμάτων» της Τουρκίας και την παραμονή στρατού μετά τη λύση.

5) Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέτυχε μέχρι στιγμής να αντιτάξει στρατηγική που να αντιμετωπίζει τους τουρκικούς στόχους.

6) Οι κυριότερες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν παραμένουν και τις επικαλούνται εκείνοι που επιδιώκουν κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά το ότι το 76% των Ελληνοκυπρίων έχουν απορρίψει το σχέδιο.

7) Η περίπτωση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ιδιαίτερης σημασίας. Το 2004, ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ηγήθηκε εκείνων που είπαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν. Το 2017 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο Κραν Μοντάνα και διαπραγματεύτηκε βασικά εναντίον του Σχεδίου Ανάν, στον βαθμό βέβαια που δεν υιοθετούσε τις τουρκικές θέσεις. Απέδειξε ότι τη σταθερότητα ενός πολιτικού πρέπει να τη συνδυάζουμε με την πρόβλεψη για τα γεγονότα. Σταθερότητα και επαλήθευση είναι αυτό που λέμε στην πολιτική αξιοπιστία και ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται από τα πράγματα ότι δεν διαθέτει αυτή την ιδιότητα. Από τη μια δηλαδή πολέμησε για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν και έφτασε μέχρι του σημείου να καταγγείλει την πατρίδα του στην Ευρώπη και από την άλλη δεν δέχθηκε την εφαρμογή των προνοιών του Σχεδίου Ανάν όπως του ζητούσε η Τουρκία αλλά το απέρριψε, έχοντας βέβαια την υποστήριξη του υπ. Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκου Κοτζιά. Το ερώτημα που δικαιολογημένα τίθεται είναι ότι έχουμε έναν Πρόεδρο που δεν γνωρίζει, όπως φάνηκε και από τα γεγονότα, αν το Σχέδιο Ανάν εξυπηρετεί ή όχι τα συμφέροντα της Κύπρου.. Πάντως, η δυνατότητα αξιοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ήρθε στην επιφάνεια λόγω της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν και του διαχωρισμού της ΑΟΖ της Κύπρου με τις γειτονικές της χώρες.

8) Το Κυπριακό συντίθεται από διάφορες πτυχές, των οποίων η πραγματική επίπτωση φαίνεται μετά από χρόνια. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα ούτως ώστε το συμπέρασμα αυτό να γίνει κατανοητό από όλους: το βασικό επιχείρημα στη συζήτηση στην ελληνική Βουλή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου το 1960 ήταν η θέση της αντιπολίτευσης ότι με τη συνθήκη εγγύησης επανήλθε η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό φάνηκε και έγινε πολύ κατανοητό 57 χρόνια μετά το 1960 με την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων, την απόσυρση του στρατού και εποίκων και την αποδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., της οποίας την εγγύηση δεν φαίνεται να δέχεται. Από την άλλη επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε.

9) Η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διάσκεψη δεν καλύφθηκε από την παρουσία της Ε.Ε. ως παρατηρητή, με αποτέλεσμα να μην εμφανισθεί καθόλου ο υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.Και ο Νίκος Αναστασιάδης, όσες φορές μίλησε, μίλησε σχεδόν πάντοτε ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, πράγμα που επιβεβαίωσε ότι η διάσκεψη ήταν 5μερής, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τις ομόφωνες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις εκάστοτε θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου προβλέπει σύνοδο σήμερα Δευτέρα, όπου τα κόμματα θα καταθέσουν τις απόψεις τους και αύριο Τρίτη η σύσκεψη θα συνεχιστεί με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κοτζιά.

Ο τρόπος αντιμετώπισης και οι μελλοντικές ενέργειες της  Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button