Greek Reports (Ελληνικά)

33η Μοίρα Καταδρομών – Θυσία για την Κερύνεια

AAKKA 1a logoΗ 33η  Μοίρα Καταδρομών πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος στον άνισο αγώνα για τη προάσπιση της ελευθερίας και της  εδαφικής ακεραιότητας  της Κύπρου.

  • Λοϊζος Λοϊζος *

Οι ηρωικοί καταδρομείς της 33ης  Μοίρας  Καταδρομών με την αδάμαστη ψυχική δύναμη, την σωματική ρώμη και μόνο τον ατομικό οπλισμό τους, προσπάθησαν να ανακόψουν την επίθεση του σιδερόφρακτου εισβολέα στον Άγιο  Γεώργιο.

Ήταν μια επιχείρηση  αυτοκτονίας , την οποία  δεν αρνήθηκαν να αναλάβουν, όταν τους ανατέθηκε τελευταία στιγμή.

Το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουλίου ο Διοικητής Καταδρομών διέταξε να μεταβούν στον Άγιο  Γεώργιο δυο λόχοι της  33ης ΜΚ, για να αντιμετωπίσουν ένα ουλαμό αρμάτων του εχθρού.

Οι καταδρομείς βρέθηκαν μπροστά σε πολλαπλάσιες δυνάμεις, λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση του εχθρού.

Πριν καλά – καλά αναπτυχθούν  τα τμήματα της  33ης Μ.Κ και πριν αναγνωρίσουν τις θέσεις  των τουρκικών δυνάμεων, άρχισε η μαζική επίθεση  με αιχμή των επιτιθεμένων τα  άρματα μάχης   που διεμβόλισαν  την διάταξη της μοίρας.

Οι καταδρομείς αντιμετώπισαν με γενναιότητα τα άρματα. Με ό,τι  αντιαρματικά διέθεταν, προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τον αντίπαλο. Χτύπησαν δυο άρματα, τα οποία ακινητοποίησαν και το ένα πήρε φωτιά. Ο σκοπευτής  Π.Α.Ο. 57 χιλ., καταδρομέας Σάββας Γεωργίου  και ο αντιαρματιστής καταδρομέας  Πιερής  Χατζηλούκας αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τα αντιαρματικά όπλα που τους εμπιστεύθηκε η πατρίδα.

Ο αγώνας όμως  ήταν άνισος.

Τα  άρματα του εχθρού  συνέχιζαν να προελαύνουν, να διεμβολίζουν και να εγκλωβίζουν τις δυνάμεις  της Εθνικής  Φρουράς.

Η διαταγή που πήραν οι  καταδρομείς από τον Υποδιοικητή της Μοίρας, Λοχαγό Ευάγγελο Μαντζουράτο ήταν “αυτοδιάλυση και ανασύνταξη στο στρατόπεδο της Μοίρας στο Πέλλα Παίς”, δηλαδή οπισθοχώρηση προς την κατεύθυνση της Κερύνειας.

Ήταν μια διαταγή που στοίχισε στις καταδρομές, εξήντα νεκρούς και αρκετούς τραυματίες και αιχμαλώτους.

Τα υποχωρούντα τμήματα  των καταδρομέων  με επικεφαλής  τους  Υπολοχαγούς Νίκο Κατούντα και Βασίλη Ροκά, εγκλωβίστηκαν από τον εχθρό, ο οποίος με το μηχανοκίνητο πεζικό του υπερκέρασε την 33η ΜΚ και απέκοψε τους δρόμους διαφυγής προς Κερύνεια και ανατολικά. 

Ταυτόχρονα Τούρκοι κομάντος εξαπέλυσαν επίθεση προς βορά, κατερχόμενοι  από τα υψώματα των Πετρομουθίων του Αγίου Ιλαρίωνα και προωθήθηκαν στην πετιοχή του γηπέδου Γ.Σ. Πράξανδρος και  δυτικά μέχρι τον θύλακα του Τέμπλους.

Οι καταδρομείς έδιναν αγώνα επιβίωσης μέσα σε συνθήκες πραγματικής κόλασης.

Η πίεση του εχθρού ήταν ασφυκτική.

Τα εχθρικά πυρά τους χτυπούσαν  από  όλες  τις κατευθύνσεις.

Η ανδρεία των καταδρομέων ήταν  απαράμιλλη.

Ο λοχαγός Νίκος Κατούντας έπεσε μαχόμενος στα κράσπεδα της Κερύνειας, αφήνοντας  πίσω του ένα μικρό παιδί και τη σύζυγό του έγκυο.

Ο Λογαχός  Ροκάς με απονενοήμενη έξοδο κατόρθωσε με τους  άνδρες του  να διασπάσει τον κλοιό και να διαφύγει, αφήνοντας  πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

Όλοι όσοι  έπεσαν στο πεδίο της  μάχης  θυμίζουν στις  επόμενες γενιές  πως υπάρχουν στην Κύπρο ήρωες, που προασπίστηκαν την τιμή και την ελευθερία της Κύπρου, θυσιάζοντας τη ζωή τους.

Γιατί  είναι ηρωϊσμός  να προσπαθήσεις  να σταματήσεις  τα άρματα με χειροβομβίδες, είναι  ηρωϊσμός να σταθείς με το ατομικό σου όπλο απέναντι σε έναν πάνοπλο και σιδερόφρακτο εισβολέα, είναι ηρωϊσμός να μάχεσαι απέναντι σε πολλαπλάσιο αριθμητικά αντίπαλο.

Είναι  ηρωϊσμός να αισθάνεσαι προδωμένος κι όμως να αντιστέκεσαι. Είναι ηρωισμός να αγωνίζεσαι για να προστατεύσεις το σπίτι σου, την πόλη σου και την πατρίδα σου.

Είναι ηρωισμός να πολεμάς απεγνωσμένα.

Για όλους  αυτούς τους λόγους οι ηρωικοί νεκροί της  33ης  Μοίρας  Καταδρομών παραμένουν  στη μνήμη μας και μας υπενθυμίζουν το χρεός μας προς την πατρίδα για απελευθέρωση και επιστροφή στον τόπο μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί καταδρομείς, οι οποίοι διασώθηκαν από τη φονική εκείνη σύγκρουση της 22ας Ιουλίου, ακολούθησαν διαφορετική κατεύθυνση οπισθοχώρησης, υπακούοντας  στο ένστικτο  αυτοσυντήρησής τους.

Όταν ο εχθρός  τους  είχε υπερκεράσει, κινήθηκαν προς  το νότο και ανέβηκαν στην οροσειρά του Πενταδακτύλου από το χωριό Κάρμι.

Μαζί και ο υπολοχαγός Αθανάσιος Αργύρης, ο οποίος εμπιστεύτηκε τον Λοχία καταδρομέα από το Κάρμι και σημερινό ιερέα Παπαθεωνά.

Την ίδια τύχη είχαν και μικρές ομάδες καταδρομέων που ενστικτωδώς ακολούθησαν κατεύθυνση  διαφυγής προς το βουνό. 

Αυτή είναι η τραγική αλήθεια για τις μεγάλες απώλειες της 33ης Μοίρας Καταδρομών, η οποία θυσιάστηκε σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανακοπής της τουρκικής  επίθεσης για την κατάληψη της Κερύνειας.

Ο Υπολοχαγός Νίκος Κατούντας βρίσκεται ακόμα στα χώματα της Κερύνειας  μαζί με δεκάδες  καταδρομείς.

Είναι χρέος  μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανά τους.

Είναι χρέος μας να τιμήσουμε τη μνήμη τους με τον αγώνα μας για πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

  • Έφεδρος  Καταδρομέας  

AAKKA 2bΡενέ Πυώ 29, 11744 – Αθήνα  τηλ: 210-9010313, Fax: 210-9024764,

Κινητό: 6944 224470

e-mail: loizosloizos@yahoo.gr   blog: ananeotiki-agonistiki.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button