Greek Reports (Ελληνικά)

Στόχοι, συνήθειες και προσέγγιση ζωής

Zena Poulli 1a«Δούλευε με τον ίδιο τρόπο που ένας τσαγκάρης ξυπνάει το πρωί και φτιάχνει σόλες. Σηκωνόταν κατά τις 8 το πρωί, καθόταν στο γραφείο του και έγραφε μέχρι να συμπληρώσει το οκτάωρο ή όση άλλη ώρα τον έπαιρνε».

Αυτά ανάφερε η Έρη Ρίτσου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Φιλελεύθερο (13/6/2017) για τον πατέρα της  Γιάννη Ρίτσο.

Και συμπλήρωσε: «Συνήθως, όμως, έγραφε μέχρι αργά το βράδυ … συνέχιζε το γράψιμο μέχρι τις 2 ή 3 τα ξημερώματα. Δούλευε πάρα πολύ. … επεξεργαζόταν τα ποιήματά του συνεχώς –έκανε πάρα πολλές αλλαγές, διορθώσεις, σβησίματα, κράταγε σημειώσεις δίπλα».  Αυτές ήταν οι συνήθειες του καταξιωμένου Γιάννη Ρίτσου.

Στη διαφήμιση του Πανεπιστημίου Cambridge  για προσηλυτισμό φοιτητών, αναφέρεται ότι οι φοιτητές θα έχουν επαφή με τους πρωτοπόρους στην έρευνα και στην επιστήμη  και την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον διαμορφώνοντας τις πνευματικές συνήθειες που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.  Δίνεται έμφαση στις συνήθειες, που παραμένουν και μετά που θα αποφοιτήσουν.

Τελευταία οι αερογραμμές AEGEAN κυκλοφόρησαν ένα διαφημιστικό με τίτλο «Έλα να δείξουμε όλοι μαζί και παρέα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο την άγνωστη ομορφιά της χώρας μας σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα πιο μικρά μυστικά της» που σχολιάστηκε πολύ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (6/12/1994) είναι Έλληνας (υπηρέτησε και στον Ελληνικό στρατό) επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής νιγηριανής καταγωγής που καταξιώθηκε να παίζει στις κορυφαίες ομάδες της Αμερικής. Από πολύ μικρός, όπως μαρτυρούν όλοι οι φίλοι της φτωχογειτονιάς που διέμενε στην Αθήνα,  είχε βάλει στόχο να γίνει ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές του κόσμου. Κατάφερε να εκπληρώσει την επιθυμία του με τη συνήθεια του να δουλεύει και να προπονείται ασταμάτητα.

Ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επιχειρηματίας Warren Buffett, παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι έχει τη συνήθεια να διαβάζει και να ενημερώνεται ασταμάτητα.

Η συνήθεια είναι η εμμονή στην πράξη  που θα καθορίσει τη μελλοντική  τροχιά του ατόμου. Οι συνήθειες είναι το υπόβαθρο που εξουσιάζει τη ζωή μας. Οι καλές συνήθειες βοηθούν στην επίτευξη των στόχων μας και οι κακές  εμποδίζουν. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο οι συνήθειες επηρεάζουν την αυτοματοποιημένη συμπεριφορά μας.

Όταν θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, το λογικό πρώτο βήμα είναι να θέσουμε στόχους˙ ότι θα αδυνατίσουμε, ότι θα γίνουμε εκατομμυριούχοι, ότι θα γίνουμε συγγραφείς, πολιτικοί κτλ. Συνήθως, όταν  επιτευχθεί ο στόχος οι περισσότεροι αφήνονται π.χ. θέτουν στόχο να χάσουν 10 κιλά και όταν το καταφέρουν επανέρχονται στην υπερφαγία.

Το πρώτο βήμα για αλλαγή είναι η επίτευξη ενός  προσιτού στόχου που θα ακολουθηθεί με κάτι πιο δύσκολο. Η επίτευξη των  στόχων εξαρτάται από την θέληση του ατόμου και την αυτοπειθαρχία. Η θέληση είναι όπως τους μυς που ενισχύονται με την εξάσκηση. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των στόχων και της συνήθειας.

Για παράδειγμα:

  • Βάζουμε στόχο να αδυνατίσουμε και αποφασίζουμε να αποφεύγουμε συστηματικά τα λιπαρά (συνήθεια).
  • Βάζουμε στόχο να έχουμε ευφράδεια σε μια νέα γλώσσα σε 6 μήνες και δεσμευόμαστε σε μισή ώρα εξάσκησης την ημέρα (συνήθεια).
  • Βάζουμε στόχο να διαβάσουμε πολλά βιβλία αυτό το χρόνο και αποφασίζουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο στον ελεύθερο μας χρόνο (συνήθεια).

Ο συγγραφέας Stephen Covey λέει: «Συνήθεια είναι η διασταύρωση της γνώσης (τι να κάμεις), της δεξιότητας (πώς να το κάμεις), και επιθυμίας (να θέλεις να το κάμεις)».

Εφόσον καθιερωθούν οι συνήθειες, τότε λειτουργούν αυτόματα π.χ.  η συνήθεια της συστηματικής καθημερινής δουλειάς. Οι  συνήθειες καθορίζουν την καθημερινότητά μας πολύ περισσότερο απ’ όσο καταλαβαίνουμε, πολλές φορές ξεπερνούν την κοινή λογική, και παραμένουν μαζί μας βαθιά ριζωμένες σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας (εκτός αν διακοπεί για κάποιο λόγο). Αυτές οι συνήθειες καθορίζουν τη συμπεριφορά μας.

Όπως παραδέχονται πολλοί, οι σκέψεις γίνονται λόγια, τα λόγια γίνονται έργα, τα έργα γίνονται συνήθειες, οι συνήθειες γίνονται ο χαρακτήρας που είναι το παν.

Δηλαδή πρώτα δημιουργούμε τις συνήθειες μας και μετά αυτές μας καθορίζουν.

Ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Warren Buffett δεν θα ήταν επιτυχημένοι αν δεν είχαν τη συνήθεια να εργάζονται σκληρά και να βελτιώνονται συνεχώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button