Greek Reports (Ελληνικά)

΄Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Ζώνη ατιμωρησίας τα κατεχόμενα

Erau 2bΚαθώς όλοι είναι προσηλωμένοι στην διάσκεψη στην Ελβετία  για το Κυπριακό, 24 ώρες πριν ξεκινήσει η εν λόγω διάσκεψη στις 27 Ιουνίου 2017, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον  δημοσιοποίησε την  ετήσια έκθεσή  του για την Εμπορία Προσώπων – Trafficking in Persons Report..  

Την έκθεση,  454 σελίδων προλογίζουν η Σουζάν Κόππετζ, πρέσβειρα για την παρακολούθησε της ανθρώπινης εμπορίας και ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ρεξ Τίλλερσον.

Ξεκινώντας στην σελίδα για την Κύπρο,  η έκθεση αναφέρει ότι  η  κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πληροί πλήρως τα μίνιμουμ επίπεδα για την εξάλειψη της εμπορίας αλλά κάνει σημαντικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και αυξημένα  κονδύλια,  έχει καλυτερεύσει τη βοήθεια προς τα θύματα  προσφέροντας τους δικαίωμα εργασίας, και πληρώνοντας τα έξοδα σε θύματα να έλθουν και να μαρτυρήσουν εναντίον των λαθρεμπόρων.  Η έκθεση εισηγείται διάφορους τρόπους καλυτέρευσης των προσπαθειών της κυβέρνησης.

Όμως η έκθεση καλύπτει και τα υπό τουρκική κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Και είναι πολύ ανησυχητικές οι αναφορές  της αμερικανικής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα  κατεχόμενα.   Αφού αναφέρει ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου διοικείται από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι το 1983 ανακήρυξαν την ‘τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου’ την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε κανένα άλλο κράτος αναγνωρίζει  εκτός της Τουρκίας,  προχωρεί και γράφει ότι στα κατεχόμενα η διοίκηση δεν πληροί τα μίνιμουμ επίπεδα για την εξάλειψη της εμπορίας και η περιοχή αυτή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους συνεχίζει να είναι μια ζώνη ατιμωρησίας για ανθρώπινο λαθρεμπόριο.

Η περιοχή όλο και περισσότερο είναι ένας προορισμός γυναικών από την Κεντρική Ασία, Ανατολική Ευρώπης και Αφρική,  που υπόκεινται σε αναγκαστική πορνεία σε νυχτερινά κέντρα με άδεια της τουρκο-κυπριακής διοίκησης, και σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων πληρώνουν μεταξύ 20 και 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες  5.7 – 8.5 εκ δολάρια ετησίως σε φόρους. Αυτό, τονίζει η έκθεση, παρουσιάζει σύγκρουση συμφερόντων και εμπόδιο στην πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία.  ΄Ανδρες και γυναίκες υπόκεινται σε καταναγκαστική  εργασία σε βιομηχανίες, γεωργία, εστιατόρια, οικιακές εργασίες. Τα θύματα της λαθρεμπορίας στερούνται της ελευθερίας τους  με απειλές για απέλαση, περιορισμό κινήσεων, και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Ειδικά μετανάστες η άδεια εργασίας των οποίων στην Κυπριακή Δημοκρατία έληξε και περνούν στις περιοχές της τουρκοκυπριακής κοινότητας,  κινδυνεύουν από εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία.

Οι τουρκοκυπριακές αρχές, προσθέτει η έκθεση, δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα ελάχιστα επίπεδα για την εξάλειψη της ανθρώπινης εμπορίας και δεν έχουν ούτε ‘νόμους’  που απαγορεύουν ειδικά την ανθρώπινη εμπορία.

Erau 3cΓράφει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον μεταξύ άλλων στον πρόλογό του:  «Η ανθρώπινη εμπορία είναι ένα από τα πλέον τραγικά θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων των ημερών μας.  Τραυματίζει  οικογένειες, υπονομεύει το κράτος δικαίου, και προτρέπει άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.  Απειλή την δημόσια ασφάλεια και την εθνική  ασφάλεια. Αλλά χειρότερο απ΄όλα, το έγκλημα αυτό κλέβει την ελευθερία ανθρώπων και την αξιοπρέπεια τους. Γι άυτό πρέπει να επιδιώκουμε την εξόντωσή της μάστιγας αυτής.  ΟΙ ΗΠΑ ηγούνται του αγώνα εναντίον της ανθρώπινης εξορίας. Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα και λογοδοσία για τους παραβάτες.  Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει αφοσιωμένο στην εξάλειψη της εμπορίας αυτής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό».

Όταν λοιπόν στην Ελβετία μάχονται να νομιμοποιήσουν τα κατεχόμενα ως ξεχωριστό συνιστών κράτος και την ληστεία κλεμμένων περιουσιών, και να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, θα έπρεπε η αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία κα Κάθριν Ντόχερτι να είχε ενημερώσει όλους τους συμμετέχοντες  πρωτίστως τον Νορβηγό αστρολόγο Έιντε και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ( οποίος όφειλε να γνωρίζει εν πάση περιπτώσει) και λοιπούς συμμετέχοντες στην διάσκεψη προεξάρχοντος των Βρετανών σκηνοθετών (που αυτοί γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά την κατάσταση) την κυπριακή και ελλαδική αντιπροσωπεία,  για τα όσα περιλαμβάνει το τμήμα της στην Ουάσιγκτον και τι γράφει ο προϊστάμενος της υπουργός Τιλλερσον με την υπογραφή του, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα κατεχόμενα μας εδάφη.  Και πριν επιληφθούν οποιουδήποτε άλλου θέματος να απαιτήσουν την εξόντωση της μάστιγας στη ‘ζώνη ατιμωρησίας’ (Zone of impunity) και λογοδοσία από τον Μουσταφά Ακκιντζί  για τους παραβάτες ως πρώτιστο μέτρο για την δημόσια ασφάλεια αλλά και την εθνική ασφάλεια του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 29.6.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button