Greek Reports (Ελληνικά)

Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών

Ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών

Ποιοι είμαστε…

H εποχή μας, άγρια και απρόσωπη, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως η εποχή της αποθέωσης της ατομικότητας και της απολιτικοποίησης.

APP 1a
Δημοσιογραφική Εστία – Λευκωσία

Ως η εποχή της μιζέριας και της μετριότητας, ανίκανη να φέρει την αλλαγή και την ανατροπή, το καινούργιο και το αληθινό.

Η εποχή της συνθηκολόγησης, του ραγιαδισμού και του συμψηφισμού.

Η εποχή που δεν ονειρεύεται, παρά εφιάλτες.

Είμαστε η Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών.

Με τη διευκρίνηση, ότι δεν διεκδικούμε βασίλεια, ανάκτορα, αυλικούς και υπηκόους-καρέκλες και αξιώματα.

Διεκδικούμε!

Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπραγοι την πατρίδα μας, εθελούσια, να εκχωρείτε, ως λάφυρο, στον Τούρκο κατακτητή.

APP 2b
Άποψη συγκέντρωσης

Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς την κοινωνία μας να γίνεται έρμαιο της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδιάφοροι την αλλοτρίωση της εθνικής μας ταυτότητας.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την εργασιακή εξαθλίωση του συνόλου της νέας γενιάς, την καταρράκωση της αξιοπρέπειας των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, στην προσπάθεια που κάνουν για ισότιμη κοινωνική ένταξη.

Δεν χαρίζουμε τίποτε και σε κανένα.

Διεκδικούμε!

Τι θέλουμε…

Διεκδικούμε ένα αξιοπρεπές αύριο για την πατρίδα μας, για τα παιδιά μας. Για μια λύση ελευθερίας∙ για μια πολιτεία απαλλαγμένη από τα δεσμά της διαφθοράς, της παρακμής και της αναξιοκρατίας.

APP 3c
Στο βήμα ο Στέλιος Αμερικάνος

Τα δεσμά των επαγγελματιών της πολιτικής, αφήνουν καθηλωμένη την πολιτεία, παρακμάζουν την κοινωνία.

Στην Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών δεν πιστεύουμε πως τα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, τα ζητήματα των θεσμών, η κρίση των αξιών, η κρίση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, είναι μονοπώλια των κομμάτων, των υπουργείων και του Προεδρικού.

Επιδιώκουμε, και πρωτίστως, διεκδικούμε να συμβάλουμε, ώστε η κοινωνία να προβάλει επίκαιρα αιτήματα, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στον εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους.

Για να μπορέσουμε, επιτέλους, να μετατραπούμε από πλήθος σε λαό, ο οποίος θα επανακαθορίσει τις αρχές και τις αξίες του, θα κινήσει τα νήματα που σχηματοποιούν το παρόν και το μέλλον του, θα προστατεύσει την ιστορία και την ταυτότητά του.

Θέλουμε, τέλος, μια κοινωνία, η οποία να τολμά να υποβάλει στην όποια πολιτεία, τους δικούς της όρους για όλες τις εκφάνσεις αυτού που ονομάζουμε «κυπριακή πραγματικότητα».

Να διεκδικήσει το Ιστορικά / Ελληνικά αληθινό και όχι το «δήθεν» και το «πολιτικά ορθό». Μια κοινωνία υπερήφανη που θα διεκδικήσει, το να καταστεί σαφές πως ο «μικρός λαός που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια», δεν ανέχεται τίποτα λιγότερο από τα πανάρχαια αγαθά της ανθρωπότητας: Ελευθερία, Αξιοπρέπεια και Δημοκρατία.

Κυπριακό

Διεκδικούμε  λύση, η οποία να κατοχυρώνει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου.

Pavlos Mylonas 5e LLLL
Παύλος Μυλωνάς

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας παραμένει, η απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, η αποκατάσταση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και η ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επίλυση του Κυπριακού, είναι η ύψιστη προτεραιότητα μας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι να ζήσουμε ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα, απολαμβάνοντας υπό καθεστώς ισονομίας και ισότητας, όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες, χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις, χωρίς ρατσιστικούς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχεια του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του.

Η λύση θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα, σε όποια γωνιά της Κύπρου το επιλέξουν.

Να έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και εργασίας, σε όποια περιοχή το επιθυμούν,  να ζήσουν και να ασκούν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, στη βάση της αρχής “ένας άνθρωπος μια ψήφος”, σε ένα ενιαίο εκλογικό σώμα, στο τόπο όπου ζουν και εργάζονται.

Να μπορούν οι δύο κοινότητες να ζουν μαζί σε κοινά χωριά και πόλεις και όχι χωριστά σε δύο γειτονικά  «Συνιστώντα Κράτη», όπως προβλέπει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), η οποία επιβαλλόταν μέσω του Σχεδίου ΑΝΑΝ, το οποίο ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε με το Δημοψήφισμα της  24ης Απριλίου 2004.

Η εμμονή σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αναιρεί εξ ορισμού το στόχο ακύρωσης των κατοχικών δεδομένων, ανατροπής της διαίρεσης, κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας και δημιουργίας ενός κράτους, αμιγώς δημοκρατικού.

Το χωρίς, παγκόσμιο ιστορικό προηγούμενο, μόρφωμα της ΔΔΟ αποτελεί το απότοκο και την επικύρωση, επί του εδάφους και των θεσμών του Κράτους, των τετελεσμένων της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού.

Της διαίρεσης και της διχοτόμησης.

Μεταρρύθμιση Κράτους

Το σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να είναι στάσιμο.

Mandoles Irene 1a LLLL
Ειρήνη Μάντολες

Το «στάσιμο» κράτος είναι: πελατειακό, συγκεντρωτικό, διεφθαρμένο, γραφειοκρατικό και πρωτίστως αναποτελεσματικό.

Αντίθετα, το σύγχρονο κράτος είναι δημιουργικό, δίκαιο, αποτελεσματικό.

Επιζητούμε ένα κράτος, το οποίο να αναπτύσσει μια νέα σχέση με την οικονομία και την κοινωνία των πολιτών.

Ένα κράτος που να επικεντρώνεται σε ρόλο ρυθμιστικό (θέσπισης κανόνων και κριτηρίων), εγγυητικό και ελεγκτικό.

Το σύγχρονο κράτος, θα πρέπει να λειτουργεί παρεμβατικά με σκοπό την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας και εξασφαλίζοντας την ανθρώπινη αξία.

Να παρεμβαίνει δραστικά και έγκαιρα στη λειτουργία της οικονομίας προκειμένου να αμβλύνει ανισότητες, προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων.

Διεκδικούμε ένα κράτος  δίκαιο, δημοκρατικό, κοινωνικά ευαίσθητο, έντιμο και συνεπές.

Να υλοποιεί, αυτά για τα οποία δεσμεύεται, και μην μοιράζει φρούδες ελπίδες, εξαπατώντας το λαό.

Θεσμοί – Διαφθορά-Διαπλοκή

Η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζημιώνει τα δημόσια οικονομικά, στρεβλώνει τις αγορές, δημιουργεί διάχυτη δυσλειτουργία του κράτους και γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, διαβρώνει την ποιότητα της ζωής και επιτρέπει την άνθηση και ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και άλλων απειλών για την ανθρώπινη ασφάλεια.

Nikos Koutsou 1a LLLL
Νίκος Κουτσού

Οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες έχουν αποδείξει, ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο αυτό, αφού αποτελούν οι ίδιοι συστατικό του στοιχείο.

Οι πρόσφατες υποθέσεις των ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ, Δρομολαξιάς και FOCUS αποδεικνύουν ότι, πολιτικό κατεστημένο και διαφθορά βαδίζουν χέρι-χέρι.

Η ατιμωρησία στον τόπο μας, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των παραγόντων, οι οποίοι θέριεψαν τη διαφθορά.

Η αντίληψη ότι οι «μεγαλoσχήμονες» του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με τις πλάτες του πολιτικού κατεστημένου, μπορούν να συνεχίζουν ανενόχλητοι το «φαγοπότι», είναι παγιωμένη στη συνείδηση των πολιτών.

Αυτό θα εκλείψει, όταν εκλείψει και η ανοχή της κοινωνίας σε αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα.

Πολιτική βούληση, νομοθετικές πρωτοβουλίες πάταξης της διαφθοράς  και της διαπλοκής, έντιμο / δίκαιο κράτος και κοινωνία με μηδενική ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή, είναι ο άριστος συνδυασμός, για την καταπολέμηση του διαλυτικού αυτού φαινομένου.

Η δημοκρατία μας, δεν αποτελεί πλέον Δημοκρατία των Πολιτών.

Η κομματοκρατία έχει εισχωρήσει παντού, και με την ανοχή μας έχει λεηλατήσει το κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, στην ανεργία και στο μνημόνιο.

Οι ανεξάρτητοι θεσμοί είτε ελέγχονται, είτε επιχειρείται η αποκαθήλωση και η απαξίωση τους.

Θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όλοι οι επίορκοι πολιτικοί, οι οποίοι έφεραν το κράτος στο σημείο αυτό, καθώς και οι οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι διαχρονικά ευνοήθηκαν.

Το αίτημα της κάθαρσης δεν είναι μόνο λαϊκή επιταγή, αλλά επιτακτική ανάγκη, ώστε σταδιακά να επικρατήσει το κράτος δικαίου.

Διεκδικούμε  ριζική και σύγχρονη μεταρρύθμιση.

Οι δημόσιοι πόροι, τους οποίους λυμαίνονται κόμματα και ημέτεροι οικονομικοί παράγοντες, θα πρέπει να προστατευθούν από τους «αετονύχηδες», με τη θέσπιση αυστηρών κανόνων διαχείρισης, οι οποίοι να αποσκοπούν στη φρόνιμη λειτουργία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η αξιοκρατία, η ισοπολιτεία και οι ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες, πρέπει να επανέλθουν ως γνωρίσματα ενός κράτους δικαίου.

Τέλος, αλλά σημαντικότατα, ο πολίτης, και ιδιαίτερα ο νέος, οφείλει να αφήσει τον καναπέ και να πάρει τη σκυτάλη∙ οφείλει  να αναλάβει τις ευθύνες, οι οποίες απορρέουν από μια πραγματική Δημοκρατία των Πολιτών.

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ

  • Λευκωσία, 9/6/2017

Δημοσιογραφική Εστία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button