Greek Reports (Ελληνικά)

Ο Αίσωπος και τα σχισμένα τζινς

Jeans 1a skismenaΚάποτε, όταν ο γιός μου ήταν μικρός, τρέχοντας έπεσε και σχίστηκε το παντελόνι του.

Του θύμωσα γιατί έτσι κατέστρεψε ένα καινούργιο τζιν, δεν γινόταν να το φορεί σχισμένο.

Πού νάξερα ;

Τις μέρες μας, όπου κυκλοφορήσεις θα δεις ανθρώπους όλων των ηλικιών να κυκλοφορούν με σχισμένα τζίνς και να καμαρώνουν. Με πληροφόρησαν ότι υπάρχει ειδικός τρόπος να τα ξεφτίζουν και ότι όσο πιο σχισμένο, τόσο πιο ακριβό (τουλάχιστον έτσι μου είπαν). 

Δε γνωρίζω πώς άρχισε αυτή η μόδα, διότι περί μόδας πρόκειται, αλλά μου θύμισε το μύθο του Αισώπου για την κολοβή αλεπού.

Μια αλεπού τριγύριζε μέσα στο δάσος πολύ πεινασμένη, είχε τρεις μέρες να φάει, η γλώσσα της κρεμόταν έξω, έτρεχαν τα σάλια της οπότε είδε ένα λαγό. Αμέσως όρμησε να τον τσακώσει και δεν είδε την παγίδα του κυνηγού, της οποίας οι σιαγόνες έκλεισαν απότομα παγιδεύοντας  τη φουντωτή ουρά της. Ο λαγός ξέφυγε και η αλεπού έμεινε πεινασμένη και κολοβή (με κομμένη ουρά). Φαντάστηκε ότι όλες οι φίλες της θα γελούσαν εις βάρος της, θα γινόταν  ρεζίλι. Τις πρόλαβε, όμως, αφού επιδεικνύοντας την κομμένη ουρά της δήλωσε ότι επρόκειτο για την καινούργια μόδα, η καινούργια ανάλαφρη αλεπουδοεμφάνιση.

Όμως, οι φίλες αλεπούδες ήταν κι εκείνες πονηρές οπότε αντιλήφθηκαν το «κόλπο».

Ο Αίσωπος, αρχαίος Έλληνας μυθοποιός, ευφυέστατος, άσχημος και καμπούρης δούλος ήθελε να δείξει με τον μύθο της κολοβής αλεπούς ότι  υπάρχουν πολλοί που τα ελαττώματά τους τα παρουσιάζουν προτερήματα. Αντί να ντρέπονται για την κατάντια τους, προσπαθούν να παρασύρουν και άλλους για να  κρύψουν τη δική τους κακή συμπεριφορά.

Επανερχόμενοι στο παντελόνι, ήταν λογικό να θεωρηθεί ότι κάποιος κάποτε έσχισε το παντελόνι του και το πλάσαρε ως την καινούργια μόδα. 

Όμως, η περιέργεια με ώθησε να ψάξω περισσότερο για τα τζίνς. Έχουν εφευρεθεί το 1871 από τους  συνεργάτες  Jacob Davis και Levi Strauss και προορίζονταν για τους cowboys και μεταλλωρύχους. Το τζιν έγινε δημοφιλές στη νεολαία τη δεκαετία του 1950 και αργότερα στη δεκαετία του 1960 με τους χίπις.  Το παντελόνι τζιν παρέμεινε δημοφιλές και στις επόμενες δεκαετίες και έγινε σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής. Τη δεκαετία του 2010 το τζίν έγινε απαραίτητο σε καθημερινές εμφανίσεις μερικώς λόγω και της μεγάλης ανθεκτικότητάς του σε σύγκριση με άλλα υφάσματα.

Αφού τα τζινς κατέστηκαν σύμβολο της Δύσης, ήταν απαγορευμένα στη Σοβιετική Ένωση αλλά και περιζήτητα. Όταν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 επισκέφτηκα με την κόρη μου και φίλες τη Μόσχα, οι κοπέλες εκεί ζητούσαν επίμονα τα τζινς που φορούσαμε, σχεδόν να τα  βγάλουν  από πάνω μας. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε τότε ήταν ότι δύο 22χρονοι (Rokotov, Faibishenko) καταδικάστηκαν (1961) από το ρωσικό δικαστήριο πρώτα σε 15 χρόνια φυλακή που μετά μεταβλήθηκε σε θανατική καταδίκη δια πυροβολισμού με την κατηγορία ότι εισήγαγαν στη χώρα παράνομα προϊόντα (τζινς, καλσόν, τσίχλα).

Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι οι καιροί αλλάζουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button