Greek Reports (Ελληνικά)

Παρέμβαση Κώστα Μαυρίδη για αρπαγές παιδιών και διαφυγή μέσω κατεχομένων

Mavrides in EU parliament 1a LLLLLLLΤο σοβαρό ζήτημα του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων αρπαγής παιδιών στην Κύπρο και της διαφυγής των απαγωγέων από τα κατεχόμενα λόγω προσκομμάτων που συναντούν οι αρχές για τη διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων στα οδοφράγματα, έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με γραπτή ερώτηση του προς την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο κος Μαυρίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η χρήση παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών από το παράνομο καθεστώς στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, γίνεται πηγή εγκληματικότητας και πολλαπλών παρανομιών.

Τελευταίο φαινόμενο με κοινωνικές διαστάσεις, είναι η  απαγωγή παιδιών συνήθως από τον ένα γονέα, υπήκοο Ευρωπαϊκής ή τρίτης χώρας, που ακολούθως μεταφέρονται μέσω κατεχομένων, από όπου και διαφεύγουν. Η πλειοψηφία των απαγωγέων χρησιμοποιούν κυρίως το αεροδρόμιο των κατεχομένων για να διαφύγουν με τα παιδιά ως ομήρους, αφήνοντας πίσω απόγνωση και δυστυχία».

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε επίσης ότι στην Κύπρο, το  2016 υπήρξαν 29 υποθέσεις, (16 υποθέσεις αρπαγής, 8 κατακράτησης, 4 απαγωγής και μια κλοπής), ενώ το 2015 υπήρξαν 24 υποθέσεις, στοιχεία που τρομάζουν αναλογικά με το μέγεθος του νησιού. Καταλήγοντας εξήγησε ότι ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος πηγάζει από το ότι «οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντούν προσκόμματα στη διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων στα οδοφράγματα λόγω της επιβολής του κανονισμού της πράσινης γραμμής».

Με βάση τα πιο πάνω, ο Κ. Μαυρίδης απηύθυνε τα πιο κάτω ερωτήματα στην Κομισιόν:

  • αν είναι ενήμερη για το σχετικό πρόβλημα και τις διαστάσεις που προσλαμβάνει
  • κατά πόσον η διαχείριση της πράσινης γραμμής και των ελέγχων που επιβλήθηκαν από Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μπορεί να βελτιωθεί ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της απαγωγής παιδιών και να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των σωστών ελέγχων;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button