Greek Reports (Ελληνικά)

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα

Παρεμβάσεις Κ. Μαυρίδη στην ολομέλεια και στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε δύο παρεμβάσεις του, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία τόνισε τα εξής:

Mavrides on podium 2b LLLLLLLLLL«Έχουμε ένα δικτάτορα στην Τουρκία. Επιτέλους το αναγνωρίζουμε. Όμως, οι δικτάτορες δεν φεύγουν με δημοκρατικές εκλογές. Ενόσω οι δικτάτορες μένουν στην εξουσία, αυξάνεται το κόστος που θα πληρώσει η ανθρωπότητα για να διωχθούν.

Και σε αυτή την περίπτωση (του Ερντογάν), η ανθρωπότητα εντός Τουρκίας αλλά και εκτός, θα πληρώσει μεγάλο κόστος όσο διαρκεί η κατάσταση» μετά το δημοψήφισμα.

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι o Ερντογάν αρνείται να προσαρμοστεί στις αξίες και τους κανόνες μας ως ΕΕ. «Δεν φταίμε εμείς ως ΕΕ που δεν εξευρωπαΐζεται η Τουρκία και συνεχίζει να κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος στην Κύπρο, να απειλεί την Ελλάδα και πρόσφατα να απειλεί την ευρωπαϊκή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κατάσταση εντός Τουρκίας, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στους φυλακισμένους δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και πολίτες.

Με δηκτικό τρόπο υπέδειξε ότι «αυτή την στιγμή που μιλάμε, 100 προσωπικότητες βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές σε απεργία πείνας, 34 είναι γυναίκες, 8 είναι στα όρια να πεθάνουν».

Αναφερόμενος σε όσους προτείνουν την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων και της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, o κ. Μαυρίδης τα χαρακτήρισε “υποκριτικά λόγια” και κατέληξε: «Τελειώνω, λοιπόν με ένα ερώτημα: Θα απλώσουμε το χέρι εμείς στον Ερντογάν να διασώσουμε την τουρκική οικονομία;»

Πέραν των πιο πάνω, στην Πολιτική του Ομάδα, ο Κ. Μαυρίδης τόνισε την αξιοπιστία που θα είχε η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο εάν καταγγέλλονταν εκ των προτέρων, όπως συνέστηνε ο ίδιος, οι αντιδημοκρατικές κρατικές/θεσμικές  παρεμβάσεις του Ερντογάν για αλλοίωση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, υπό τον μανδύα κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, περιλαμβανομένης της φίμωσης ΜΜΕ και φυλάκισης ηγετών των αντιπολίτευσης, όπως διαπίστωνε η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button