Greek Reports (Ελληνικά)

Το δημοψήφισμα του Ερντογάν απογύμνωσε πολλά

Costas Mavrides recent photo 1a LLLLΟ Ερντογάν χαρακτήρισε το ελεγχόμενο πραξικόπημα ως «δώρο του Αλλάχ»

Ωστόσο, το δημοψήφισμα απογύμνωσε τον ίδιο και άλλους από Τουρκία και ΕΕ μέχρι την Κύπρο.

Πριν το δημοψήφισμα, για  βδομάδες και με αποκορύφωμα το προηγούμενο άρθρο, καταλήγαμε ότι “το όποιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα αμφισβητηθεί  [από την αντιπολίτευση] λόγω παραβίασης στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας».

Οι κομπίνες λοιπόν με ψηφοδέλτια ασφράγιστα ή χωρίς φάκελο και ψηφοφόρους με πολλαπλά (!) ψηφοδέλτια,  ήταν μορφή καλπονοθείας. Όμως, η χειρότερη παρέμβαση αλλοίωσης του αποτελέσματος ήταν θεσμική και αυταπόδεικτη: φυλάκιση της ηγεσίας (βουλευτών, δημάρχων και στελεχών) του 2ου μεγαλύτερου κόμματος («Δημοκρατία των Λαών») της αντιπολίτευσης, φίμωση και κλείσιμο 130 ΜΜΕ, καθεστώς εκτάκτου ανάγκης με ακρωτηριασμό στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων, προϋποθέσεων για κάθε δημοκρατικό πολίτευμα. Έγκυρο δημοψήφισμα σε τέτοιο περιβάλλον δεν νοείται, όπως δεν νοείται δεμένος χειροπόδαρα να κολυμπήσει με … ελευθερία κινήσεων!

Δείγμα της κατάστασης είναι το «Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο», όργανο του Ερντογάν που ενέκρινε  τις διάφορες κομπίνες καλπονοθείας ενάντια στην τουρκική νομοθεσία και τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σ΄ αυτό το «Συμβούλιο» προσέφυγε η τουρκική αντιπολίτευση για ακύρωση του δημοψηφίσματος, αίτημα που φυσικά απορρίφθηκε. Εν ολίγοις, το «Συμβούλιο» έλεγξε τις δικές του αποφάσεις τις οποίες έκρινε νόμιμες και σωστές!

Άλλη απογύμνωση αφορά τις διάφορες ανταποκρίσεις από την Τουρκία που φτάνουν στην Κύπρο και  αποσιωπούν την πραγματικότητα, με αποκορύφωμα την «σιωπή» τους ιδιαίτερα έναντι των φυλακισμένων πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν οι οποίοι καταφεύγουν απεγνωσμένα σε απεργίες πείνας ως ύστατη προσπάθεια να ακουστούν. Στις δεκάδες χιλιάδες  φυλακισμένους λόγω πολιτικών ιδεών, συγκαταλέγεται η  ηγεσία και στελέχη του 2ου μεγαλύτερου κόμματος  που «κραυγάζουν» απελπισμένα με απεργίες πείνας. Πάνω από 100 άνθρωποι – 34 είναι γυναίκες –  διαμαρτύρονται για απάνθρωπη μεταχείριση και βασανιστήρια αναδεικνύοντας την αξιοπρέπεια του ελεύθερου ανθρώπου. Μερικοί βρίσκονται ήδη εξουθενωμένοι στην 64η μέρα απεργίας πείνας με ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους. Παρεμπιπτόντως, ο Ερντογάν ανανέωσε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες και κτίζει πάνω από 100 νέες φυλακές. Ευτυχώς, ενάντια στις «φιλτραρισμένες» ανταποκρίσεις που αποσιωπούν την πραγματικότητα, υπάρχουν Τούρκοι και ξένοι δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, που με την γλώσσα της αλήθειας διασώζουν την συνείδηση της ανθρωπότητας.

Άλλη απογύμνωση αφορά τις πολιτικές της ΕΕ. Όταν 63% των Τούρκων υπηκόων που ζουν και εργάζονται στην Γερμανία (500.000) επικροτούν τον Ερντογάν και την θανατική ποινή, είναι ολοφάνερη η αποτυχία. Η αποτυχία δεν είναι απλά πολιτική, αλλά χάσμα πολιτισμού που αν το «συνηθίσουμε» και συνεχίσουμε να το παραγνωρίζουμε, θα διαλύσει την ΕΕ.  Επιπλέον, η παραπαίουσα οικονομία ως παράγοντας φθοράς του Ερντογάν δεν αναδείχθηκε ως έπρεπε π.χ. σε κάθε οικογένεια στην Τουρκία, χαρακτηριστικά ένας είναι άνεργος.

Στην Κύπρο η απογύμνωση αφορά το φαινόμενο των εκτός Τουρκίας ερντογανιστών. Δύο τρανταχτά παραδείγματα είναι παροιμιώδη. Δημοσιογράφος της εφ. «Πολίτης» εξοργίστηκε εναντίον όσων θεωρούν τον Ερντογάν σουλτάνο και τους καθυβρίζει με ανάλογη ρητορική. Άλλος ερντογανιστής θεωρεί τώρα (!) αξιοσημείωτο που η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στην Ελλάδα, ψήφισε ΟΧΙ στον Ερντογάν. Φυσικά, η μειονότητα δεν ψηφίζει. Ψήφισαν μερικές εκατοντάδες Τούρκοι υπήκοοι ευρισκόμενοι στην Ελλάδα προσωρινά (π.χ. υπάλληλοι του Τουρκικού προξενείου και επισκέπτες).

Πάντως, τα πρωτεία σε εγκώμια προς τον Ερντογάν ανήκουν σε ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αναφερόταν σε «σύγχρονο και διαφορετικό ηγέτη, αναδιαμορφωτή της Τουρκίας», μέχρι τον Κύπριο Υπ. Εξ. που πρόσφατα προσδοκούσε σε επικράτηση του Ερντογάν στο δημοψήφισμα για να φανεί διαλλακτικός στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας!

Στην πρωτοφανή αυτή συγκυρία, αυτοί διαμορφώνουν σήμερα την πολιτική στο Κυπριακό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button