Greek Reports (Ελληνικά)

Ποιος «σταύρωσε» τον άνθρωπο στις τουρκικές φυλακές;

Ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, η Επιτροπή (Βενετίας) του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε ενδελεχώς το περιβάλλον και τις συνταγματικές αλλαγές που επιζητεί ο Ερντογάν.

Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι οι αλλαγές αποτελούν επέμβαση στο ήδη  ανεπαρκές σύστημα εξουσιών και ιδιαίτερα της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

Chuk 2bΕπιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι στην Τουρκία εξελίσσεται μία δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης που οδεύει προς ένα προσωποπαγές αυταρχικό καθεστώς.

Εξού, η Επιτροπή ζήτησε να αναβληθεί το δημοψήφισμα μέχρι την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, το καθεστώς Ερντογάν ξεσπά υστερικά εναντίον επικριτών λασπολογώντας τους ως ναζί (π.χ. σε Γερμανία και Ολλανδία) και ως προδότες/τρομοκράτες τους εντός Τουρκίας και   προχωρά στο δημοψήφισμα υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης κυβερνώντας με προεδρικά διατάγματα και παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηκτικά, το δημοψήφισμα διεξάγεται καθώς το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το φιλοκουρδικό «Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών», είναι αποκεφαλισμένο από τους 50 περίπου βουλευτές και  άλλους δημάρχους και κορυφαία στελέχη που είναι φυλακισμένοι. Το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι στριμωγμένο και οι οπαδοί του περιθωριοποιημένοι και τρομοκρατημένοι. Με ερώτημα προς την ΕΕ, ζητώ να εξηγήσει αν το όποιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, θα θεωρείται έγκυρο.

H Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό καθεστώς νεοσουλτανικού τύπου. Αφότου ο  Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, μεθόδευσε την παραμονή του και στη συνέχεια δηλητηρίασε με τοξική «ιδεολογία» ισλαμοφασισμού τις μάζες. Ο σουλτάνος αποφασίζει και φυλακίζει. Αυτός αφαιρεί το δικαίωμα άποψης και διαμαρτυρίας. Για αυτό, οι  φυλακισμένοι στρέφονται απελπισμένα στην απεργία πείνας ως ύστατο εργαλείο να ακουστεί  η φωνή τους έξω. Έτσι, αντιστέκονται και αναζωογονούν την συνείδηση της ανθρωπότητας μέσα από τις φυλακές προσδοκώντας να ακουστεί η ύπαρξή τους. Οι πόντιοι πιλάτοι ξέρουν αλλά σιωπούν. Σε αυτή λοιπόν την Τουρκία, με δεκάδες χιλιάδες  φυλακισμένους λόγω πολιτικών ιδεών, μερικοί φυλακισμένοι είναι εκλελεγμένοι ηγέτες και στελέχη κόμματος που μέσα από τα κελιά τους κραυγάζουν απελπισμένα με απεργίες πείνας. Στο σύνολο, 100 άνθρωποι απεργούν – 34 είναι γυναίκες –  διαμαρτυρόμενοι για απάνθρωπη μεταχείριση και βασανιστήρια. Μόνο που η φωνή διαμαρτυρίας των φυλακισμένων πνίγεται και ούτε περιλαμβάνεται σε ανταποκρίσεις από την Τουρκία. Ούτε διαμαρτυρήθηκε  ένας ΜΚΟ στην Κύπρο.

Η περίπτωση του μαύρου ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, υπήρξε παροιμιώδης. Ο νεαρός Μαντέλα καταδικάστηκε ισόβια φυλάκιση από το λευκό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής, αλλά παρέμεινε ακλόνητος στα ιδανικά της ελευθερίας, δημοκρατίας και αδελφοσύνης, αρνούμενος κατ’ επανάληψη να συμβιβάσει τις πολιτικές του θέσεις για να επιτύχει την αποφυλάκισή του. Στο μπουντρούμι της φυλακής, δεν προσέτρεξε κανένας από τους μετέπειτα … δημοσιο-σχετίστες θαυμαστές. Όταν δεκαετίες αργότερα, ο Μαντέλα έγινε ηγέτης της ελεύθερης και δημοκρατικής Ν. Αφρικής, εκείνοι που πριν τον χλεύαζαν, τον … θυμήθηκαν. Ακόμη και στην Κύπρο επιδίωξαν να πάρουν από την αίγλη του, εκείνοι που θα τον εξύβριζαν ως ψευδο-επαναστάτη επειδή δεν υποτασσόταν στο λευκό καθεστώς. Όταν όμως καταξιώθηκε, προσδοκούσαν να πάρουν οι ίδιοι όταν τα δύσκολα είχαν κριθεί π.χ. στην Κύπρο, συνωστίζονταν διάφοροι για μια φωτογραφία δίπλα στον δικηγόρο του Ν. Μαντέλα.

Τηρουμένων των αναλογιών, Χίτλερ και Ερντογάν έχουν βίους παράλληλους με παρόμοιες μεθοδεύσεις  αναρρίχησης. Στην Κύπρο, κυβερνητικοί πολιτικοί προσδοκούν πως αν επικρατήσει ο Ερντογάν δυνατόν να  … συμβιβαστεί στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, στις φυλακές της Τουρκίας, άνθρωποι με συνείδηση και αξιοπρέπεια βρίσκονται εξουθενωμένοι στην 57η μέρα απεργίας πείνας, με αποτέλεσμα να μην επικοινωνούν πλέον με το περιβάλλον και με ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους. Αλλά, επικρατεί σιωπή.

Πάντως, το όποιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα αμφισβητηθεί  λόγω παραβίασης στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας.

Καλή Ανάσταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button