Greek Reports (Ελληνικά)

Ενώπιον της Κομισιόν από Κ. Μαυρίδη η απαγόρευση Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο, Εξορινό

Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) το ζήτημα της απαγόρευσης από τις κατοχικές αρχές της πραγματοποίησης της καθιερωμένης ακολουθίας του Επιταφίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Exorinos 1a LLLLΣε γραπτή ερώτηση που απέστειλε στην Κομισιόν, ο κ. Μαυρίδης ενημερώνει ότι οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν φέτος την πραγματοποίηση της καθιερωμένης ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τονίζοντας τον καθαρά εθιμοτυπικό-θρησκευτικό χαρακτήρα της τελετής και το γεγονός ότι αυτή είχε καθιερωθεί από το 2013.

Ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει επίσης ότι η απαγόρευση  αποφασίστηκε από τις κατοχικές αρχές την ώρα που η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει επαναρχίσει, μετά από διακοπή δύο μηνών λόγω της αποχώρησης του κατοχικού ηγέτη, και ενώ ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανιζόταν να στηρίζει την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για να ενδυναμωθεί η εμπιστοσύνη  ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί.

«Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην Κύπρο αλλά προκαλούν απογοήτευση και προβληματισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής.

Ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης ζητά από την Κομισιόν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιτραπεί στους πιστούς να πραγματοποιήσουν την ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button