Greek Reports (Ελληνικά)

Δυνατότητα έκδοσης για κατ’ εξουσιοδότηση πράξη όσο αφορά την επέκταση του Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στην Τουρκία

Γραπτή ερώτηση κατ’ προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρότασή της σχετικά με την δυνατότητα έκδοσης για κατ’ εξουσιοδότηση πράξη όσο αφορά την επέκταση του Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στην Τουρκία, σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 6 του κανονισμού 1315/2013.

Papadakis standing 1a LLLLΟ Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) κατέθεσε γραπτή ερώτηση κατ’ προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο για έλεγχο, για κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, σχετικά με την προσαρμογή του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των προσανατολισμών της Ένωσης για την ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη προνοεί τη συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και με την Τουρκία, ενώ επιπρόσθετα υπάρχει αναφορά και σε σχετική οικονομική ενίσχυση από την Ένωση.

Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι η Τουρκία, κατά παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε, που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, εφαρμόζει κατ’ εξαίρεση και κατά παράβαση της αρχής μη διάκρισης, περιοριστικά μέτρα εναντίον της Κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας και αεροπλοΐας.

Ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, τονίζει ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς εμπορικοί περιορισμοί από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργούν στρεβλώσεις στην εφαρμογή του δίκαιου και ελεύθερου ανταγωνισμού και υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικονομικές απώλειες για την Κύπρο, καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Ε.Ε.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει τι προτίθεται να πράξει στο πλαίσιο των σημερινών και μελλοντικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, για να εξασφαλίσει την εφαρμογή της μη διάκρισης έναντι σε όλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εάν θεωρεί ορθή την επέκταση του Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στην Τουρκία, ενόσω διαρκεί η τρέχουσα απαράδεκτη κατάσταση των περιοριστικών μέτρων εναντίον της Κύπρου;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button