Greek Reports (Ελληνικά)

Πρόεδρος Eurogroup: Η Κομισιόν είναι ορθή και απαιτούνται μέτρα (από Κύπρο και άλλα κράτη)

Costas Mavrides 8hΕρωτήματα για τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα της Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, την Ελλάδα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απηύθυνε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στον Πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφορικά με τις ειδικές συστάσεις της Κομισιόν ανά κράτος, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε  ότι “στην έκθεση της Κομισιόν καταγράφεται ότι Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρος αντιμετωπίζουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες”.

Ωστόσο, υπέδειξε, “δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο Eurogroup δόθηκαν εξηγήσεις από αρκετά από αυτά τα κράτη-μέλη, ενδεχομένως και όλα, που ανατρέπουν τις διαπιστώσεις της Κομισιόν».

Με δεδομένες τις κατά καιρούς λανθασμένες εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο κος Μαυρίδης ζήτησε από τον κ. Ντάισελμπλουμ να ξεκαθαρίσει ποιος έχει τελικά την πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης, η Κομισιόν ή το Εurogroup.

Στη συνέχεια ο κος Μαυρίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη σταθερότητας που δημιουργείται με τη συνεχή αναβολή κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης για την Ελλάδα λόγω των καινούργιων απαιτήσεων που προβάλλονται κάθε φορά.

Ο ευρωβουλευτής παρομοίασε τις συνεχείς απαιτήσεις από τους θεσμούς και το ΔΝΤ με την Λερναία Ύδρα, όπου κάθε φορά της έκοβαν ένα κεφάλι εμφανίζονταν δύο.

Τέλος, ο κος Μαυρίδης ζήτησε τη θέση του Προέδρου του Eurogroup αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για δημιουργία «κακής τράπεζας» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

Ο κος Ντάισελμπλουμ στην απάντηση του σε σχέση τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα της Κομισιόν και τις 7 χώρες (μεταξύ τους η Κύπρος) που βρίσκονται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης, ανέφερε ότι οι διαπιστώσεις της Κομισιόν επιβεβαιώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Eurogroup και οι απαιτήσεις παραμένουν.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο τελευταίο Eurogroup επεσήμανε ότι «οι υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup και οι χώρες αυτές δεν έδωσαν εξηγήσεις που να απορρίπτουν τη θέση της Κομισιόν.

Άρα, η Κομισιόν είναι ορθή». Σχετικά με τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (Bad Bank) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών ο κος Ντάισελμπλουμ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και προβληματισμό, διερωτώμενος «από πού θα προέλθουν οι τεράστιοι πόροι που χρειάζονται για να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή».

Πρόσθεσε δε ότι αν η πρόταση για Bad Bank «δημιουργεί μια νέα πολιτική bail out, εγώ θα ήμουν εναντίον επειδή  αντιβαίνει σε όσα λέμε στα πλαίσια της Τραπεζικής Ένωσης για την εξυγίανση των τραπεζών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button